Ви є тут

The effect of dry blood plasma as a biological supplement on pigs

Вивчено вплив препаратів з цільної крові (сухої плазми) на організм тварин. У ході досліджень було сформовано за принципом аналогів 2 групи тварин по 15 голів у кожній, 10-денного віку. Першій групі тварин задавали суху плазму в суміші з комбікормом (з розрахунку 5 % від маси корму), друга група була контрольною і ніяких добавок не отримувала. Поросята обох груп перебували в однакових санітарно-гігієнічних умовах, кожен день проводили оцінку клінічного статусу тварин, враховували захворюваність, смертність, летальність, зважували, відбирали проби крові для проведення морфологічного і біохімічного аналізів. Встановлено, що в групі тварин, яким застосовували суху плазму, впродовж 1,5–2 місяців набирали вагу більш інтенсивно, ніж поросята контрольної групи, було встановлено низький відсоток захворюваності патологіями з боку шлунково-кишкового тракту і дихальної системи (2–4 %, тоді як в контрольній групі – 9–14 %), більш високі прирости (на 10–15 %), летальності не спостерігалося (тоді як в контрольній групі загинуло 2 поросят на тлі ешерихіозу і сальмонельозу). Поросята дослідної групи були рухливі, активні, апетит виражений. У контрольній групі, крім вищевказаних захворюваності та летальності, відзначалися низькі середньодобові прирости (350 г на добу), окремі тварини були малорухливі, мляві, спостерігалося зниження апетиту (50 % тварин групи). Результати лабораторних досліджень показали, що за застосування сухої плазми в раціоні поросят сприяє якнайшвидшому відновленню показників крові до фізіологічної норм. Так вже на 15-у добу після дачі сухої плазми кількість еритроцитів знаходилося в межах 6,0±0,42 х 1012/л, тромбоцитів 180,5±1,3 х 109/л, кількість гемоглобіну в межах 90,5±0,95 г/л, лейкоцитів – 15,33±0,62 х 109/л, спостерігали зниження ШОЕ до 1,55±0,07 мм/год, кількість загального білка знаходилося в межах 64,55±2,12 г/л , рівень альбуміну – 18,89±3,52 г/л, активність ферментів АсАТ, АлАТ – 0,55±0,06 мккат/л і 0,66±0,03 мккат/л відповідно, активність лужної фосфатази була на рівні 1, 01±0,12 мккат/л, білірубін 7,51±0,168 ммоль/л, що свідчить про поліпшення обміну речовин, насамперед – білкового обміну. Згодовування сухої плазми підвищує середньодобові прирости (500 г на добу), позитивно впливає на поліпшення загального обміну речовин (особливо білкового обміну), що приводить до підвищення резистентності організму і, як результат, зниження захворюваності та летальності тварин.

Ключові слова: антибіотики, антибіотикорезистентність, поросята, пребіотики, пробіотики, синбіотики, препарати крові, суха плазма крові.

  1. Ветеринарная энциклопедия:в 2 т. Т. 2. К–Я / С. С. Абрамов и др.; ред. А. И. Ятусевич. Минск: Беларуская Энцыклапедыя iмя Петруся Броўкi, 2013. 356 с.
  2. Иммунокоррекция в клинической ветеринарной медицине / П. А. Красочко и др.; ред. П. А. Красочко. Минск: Техноперспектива, 2008. 507 с.
  3. Казарян Р.В. Перспективные направления применения пробиотиков для создания полифункциональных кормовых добавок/ Р.В. Казарян и др. Новые технологии. 2018. URL: https://cyberleninka.ru/article/n/perspektivnye-napravleniya-primeneniya.... Дата доступа: 18.10.2019.
  4. Кемпбелл Д. Білки плазми крові в харчуванні поросят. Прибуткове свинарство. 2011. №4. С. 32–34.
  5. Кисленко В.Н., Колычев Н.М., Госманов Р.Г. Ветеринарная микробиология и иммунология: учебник / ред. В. Н. Кисленко. 4-е изд., перераб. и доп. Москва: ГЭОТАР-Медиа, 2012. 752 с.
  6. Красильников И.В., К.А. Лыско, Е.В. Отрашевская, А.К. Лобастова. Препараты бактериофагов: краткий обзор современного состояния и перспектив развития. Сибирский медицинский журнал. 2011. Том 26. № 2. Выпуск 2. URL:https://cyberleninka.ru/article/v/preparatybakteriofagov-kratkiy-obzor-s.... Дата доступа: 18.10.2019.
  7. Подобед Л.И. Состав, свойства и практическое применение продуктов переработки крови в кормлении сельскохозяйственных животных и птиц, в качестве высокоэффективных источников животного белка, для стимулирования иммунитета и роста, а также в целях улучшения усвоения жиров и иных питательных веществ из корма: метод. рекомендации. Москва: Издательство «Перо», 2019.
  8. Мысик А.Т. Нормирование кормленая свиней. Научный журнал: Зоотехния. 2006. URL: http://naukarus. com/normirovanie-kormleniya-sviney. Дата доступа: 18.10.2019.
  9. Сотников Р.П. Плазма крови аэрозольной сушки в кормлении животных. АгроРынок. 2003. № 4. С. 6–7.
  10. Справочник врача ветеринарной медицины / С. С. Абрамов и др.; ред. А. И. Ятусевич. Минск: Техноперспектива, 2007. 971 с.
  11. Урсова Н.И. Терапевтический потенциал современних пробиотиков. Педиатрическая фармакология. 2013. URL: https://ciberleninka.ru/article/n/terapevticheskiy-potensial-sovremennyh-probiotikov. Дата доступа: 18.10.2019.
  12. Assessment of the application for renewal of authorisation of Bactocell® (Pediococcus acidilactici CNCM I‐4622) as a feed additive for weaned piglets, pigs for fattening, minor porcine species (weaned and for fattening), chickens for fattening, laying hens and minor avian species for fattening and for laying and its extension of use to all growing pigs and all avian species / Scientifi c Report of EFSA. 2019. Mode of access: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j. efsa.2019.5690. Date of access: 16.10.2019.
  13. Florez-Cuadrado D., Moreno M.A., Ugarte-Ruíz M., Domínguez L.  Antimicrobial Resistance in the Food Chain in the European Union. US National Library of Medicine National Institutes of Health. 2018. Mode of access: https:// www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30077219. Date of access: 20.10.2019.
  14. Safety and effi  cacy of Lactobacillus plantarum DSM 29025 as a silage additive for all animal species EFSA Panel on Additives and Products or Substances used in Animal Feed (FEEDAP) / Scientifi c Report of EFSA. 2016. Mode of access:  https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j. efsa.2016.4479. Date of access: 16.10.2019.
  15. Scientifi c Opinion on the safety and effi  cacy of Probiotic LACTINA® (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus lactis, Streptococcus thermophilus and Enterococcus faecium) for chickens for fattening and piglets / Scientifi c Report of EFSA. 2013. Mode of access:  https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/ doi/10.2903/j.efsa.2013.3170. Date of access: 16.10.2019.
  16. Sekyere J.O., Asante J.  Emerging mechanisms of antimicrobial resistance in bacteria and fungi: advances in the era of genomics. US National Library of Medicine National Institutes of Health. 2018. Mode of access : https:// www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Emerging+mechanisms+of+antimicrobial+r.... Date of access: 20.10.2019.
  17. The Community Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents, Antimicrobial resistance and Foodborne outbreaks in the European Union in 2006 European Food Safety Authority (EFSA)/ Scientifi c Report of EFSA. First published: 19 December 2007. Mode of access: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2007.130r. Date of access: 20.10.2019.
  18. The FAO Action Plan on Antimicrobial Pesistance 2016-2020. Supporting the food and agriculture sectors in implementing the Global Action Plan on Antimicrobial Resistance to minimize the impact of antimicrobial resistance. 2016. Mode of access: http://www.fao.org/3/a-i5996e.pdf. Date of access: 19.10.2019.
ДолученняРозмір
PDF icon sysa_1_2020.pdf2.46 МБ