Ви є тут

Результати мікотоксикологічних досліджень впливу санітарно-гігієнічних умов на синтез дезоксиніваленолу мікроміцетом F. graminearum на різних зернових субстратах

В останні роки все частіше увагу дослідників привертають мікотоксини, зокрема фузаріотоксини, які мають вирішальне значення у патології сільськогосподарських тварин. Серед них слід виділити дезоксиніваленол (ДОН) – один з найпоширеніших фузаріотоксинів. Він впливає на здоров'я тварин, що споживають забруднений корм, та може зумовлювати різноманітні порушення обмінних процесів, змінюючи властивості гомеостазу організму. Один з основних ефектів дезоксиніваленолу полягає в тому, що він стимулює продукцію прозапальних цитокінів, що спричиняє гостру фазу запалення у тварин. Крім того, дезоксиніваленол зумовлює зниження апетиту та може спричиняти гіпофагію у тварин, що призводить до зниження добових приростів. Напрям проведених досліджень спрямовано на виявлення оптимального субстрату для синтезу дезоксиніваленолу та максимального його накопичення грибом F. graminearum, також встановлено оптимальні параметри для синтезу мікотоксину (температура культивування, вологість субстрату, термін культивування). Як субстрати використовували зерно таких культур: пшениці, рису, кукурудзи, ячменю, вівса, жита, проса, пшона, гороху, сої, соняшнику, гірчиці, ріпаку, гречки та льону. Дезоксиніваленол у пробах визначали методом тонкошарової хроматографії. Продукування дезоксиніваленолу вивчали за температур 4, 17, 24 та 28 °С; вологості субстрату в межах від 14–90 % і тривалості культивування від 1 до 4 тижнів. Мікотоксинопродукуюча активність гриба F. graminearum ізолят 195/1 значною мірою визначалась досліджуваними параметрами. Максимальна кількість дезоксиніваленолу продукувалась за температури 24 ºС, вологості субстрату 50 %, тривалістю культивування 24 доби. Із апробованих субстратів найкращим для продукції дезоксиніваленолу виявився рис. Отримані результати слугують основою для можливого прогнозування забруднення кормів дезоксиніваленолом і загалом дозволять оптимізувати заходи контролювання мікотоксикозів і в такий спосіб мінімізувати можливі ризики отруєння мікотоксинами людей і тварин.

Ключові слова: F. graminearum, зернові субстрати, дезоксиніваленол, температура культивування, вологість субстрату, тривалість культивування.

  1. Pohland A.E. Overview of international mycotoxin and phycotoxinprograms / M. Miraglia, H.P. van Egmond, C. Brera, J. Gilbert, eds. Mycotoxins and Phycotoxins–Development in Chemistry, Toxicology and Food Safety. Fort Collins, CO: Alaken, 1998. P. 17–24.
  2. Камінська О.В. Токсиногенні мікроміцети роду Fusarium, біологічне обґрунтування заходів щодо обмеження накопичення їх вторинних метаболітів в озимій пшениці та кукурудзі в умовах Правобережного Лісостепу України: дис.. … канд. с.-г. наук: 06.01.11. Київ, 2020. 145 с.
  3. Food Losses and Wastagealong the Wheat Value Chain in Egypt and Their Implications on Food and Energy Security, Natural Resources, and the Environment / Y.A. Yigezu et al. Sustainability, 2021. 13(18). 10011 p. DOI:10.3390/ su131810011
  4. Kumar V., Basu M.S., Rajendran T.P. Mycotoxin research and mycoflora in somecommercially important agricultural commodities. Cropprotection. 2008. Vol. 27. P. 891–905. DOI: 10.1016/j.cropro.2007.12.011
  5. Методичні вказівки по санітарно-мікологічній оцінці та поліпшенню якості кормів / А.Ф. Ображей та ін. Київ, 1998. 107 с.
  6. Integratedcontrol of fusariumheadblight and deoxynivalenol mycotoxin in wheat / L. Shah et al. Plantpathology, 2018. 67. P. 532–548. DOI:10.1111/ppa.12785
  7. Abbas A., Yli-Mattila T. Biocontrol of Fusarium graminearum, a Causal Agent of Fusarium HeadBlight of Wheat, and Deoxynivalenol Accumulation: From In Vitro to In Planta. Toxins, 2022. 14(5). 299 p. DOI:10.3390/toxins14050299
  8. Effect of wheat infectiontiming on Fusarium headblightcausalagents and secondarymetabolites in grain / G. Beccari et al. Internationaljournal of foodmicrobiology, 2019. 290. P. 214–225. DOI:10.1016/j. ijfoodmicro.2018.10.014
  9. Performance of fungicides on the control of fusariumheadblight (Triticum aestivum L.) and deoxynivalenol contamination in wheat grains / É.B. Bonfada et al. Summa Phytopathologica, 2019. 45 (4). P. 374–380. DOI:10.1590/0100- 5405/191941
  10. A survey of the cereal contamination with deoxynivalenol in Romania, for 2011-2013 period / V. Gagiu et al. Romanian Biotechnological Letters, 2017. 22(1). P. 12240–12249. URL: www.researchgate. net/publication/312026550
  11. An impact of Deoxynivalenol produced by Fusarium graminearum on broiler chickens / Y.H. Yu et al. Journal of animal physiology and animal nutrition, 2018. 102(4). P. 1012–1019. DOI:10.1111/jpn.12883
  12. Climate, Soil Management, and Cultivar Affect Fusarium Head Blight Incidence and Deoxynivalenol Accumulation in Durum Wheat of Southern Italy / V. Scala et al. Frontiers in microbiology, 2016. 7. 1014 p. DOI:10.3389/fmicb.2016. 01014
  13. Controlling Immunomodulation Effects of Deoxynivalenol Mycotoxins by Nano Zinc Oxide and Probiotic in Broiler Chickens / R.M.H. Sayed-ElAhl et al. Journal of World's Poultry Research. DOI: 10.36380/JWPR.2022.15
  14. Mirabolfathy M., Karami-Osboo R. Deoxynivalenol and DON – producing Fusarium graminearum isolates in wheat and barley CROPs in North and Northwest areas of Iran. Iranian Journal of Plant Pathology, 2012. 48(4). P. 197–210. URL:https://www.researchgate.net/publication/322909648
  15. Hay W.T., McCormick S.P., Vaughan M.M. Effects of Atmospheric CO2 and Temperature on Wheat and Corn Susceptibility to Fusarium graminearum and Deoxynivalenol Contamination. Plants, 2012. 10 (12). 2582 p. DOI:10.3390/ plants10122582
  16. Effects of Deoxynivalenol-Contaminated Diets on Productive, Morphological, and Physiological Indicators in Broiler Chickens / I. Riahi et al. Animals, 2020. 10 (10). 1795 p. DOI:10.3390/ani10101795
  17. Lack of Toxic InteractionBetween Fusariotoxins in Broiler Chickens Fedthroughout Their Life at the Highest Level Tolerated in the European Union / J.P. Metayer et al. Toxins, 2019. 11 (8). 455 p. DOI: 10.3390/toxins11080455
  18. Screening of wheat germplasm for seedassociated fungi in geographicalareas of Pakistan / R.T. Attiqur-Rahman et al. African Journal of Agricultural Research, 2018. 13. P. 258–271. DOI: 10.5897/ AJAR2015.9825
  19. Impact of fungal contamination of wheat on grain qualitycriteria / M. Schmidt et al. Journal of Cereal Science, 2016. 69. P. 95–103. DOI:10. 1016/j. jcs.2016.02.010
  20. Spatial Distribution of Root and CrownRot Fungi Associated With Winter Wheat in the North China Plain and Its Relationship With Climate Variables / F. Xu et al. Frontiers in microbiology, 2018. 9. 1054 p. DOI:10.3389/fmicb.2018.01054
ДолученняРозмір
PDF icon ostrovskiy_1_2023.pdf430.12 КБ