Ви є тут
Виявлення фальсифікації зернистої ікри лососевих риб за вмістом крохмалю
Зерниста ікра лососевих риб є одним із найбільш цінних, поживних і корисних харчових продуктів для здоров’я людей, адже містить повноцінні білки, жири, поліненасичені жирні кислоти, вітаміни, мікро- і макроелементи. Нині на українському ринку з’являються нові різновиди ікряної продукції. Основними причинами виробництва й реалізації червоної ікри, що не відповідає нормативним вимогам, є недосконалість державного контролю під час виробництва й реалізації цих продуктів, з одного боку, і бажання недобросовісних виробників здешевити виробництво через часткову підміну натурального продукту штучним, з метою отримання надприбутку, з іншого боку, а також підміну натуральної ікри штучною тощо. Мета дослідження – розробити спосіб виявлення в натуральній зернистій ікрі лососевих риб домішки штучної зернистої ікри за вмістом крохмалю. Матеріалом для дослідження були зразки натуральної зернистої ікри лососевих риб (n=16): кети (n=4), горбуші (n=4), форелі (n=4), нерки (n=4), придбаних у торговельній мережі м. Харкова. Також досліджували зразки імітованої ікри (n=10), що були об’єктами дослідження у судовій експертизі харчових продуктів, яку проводили в Національному науковому центрі «Інститут судових експертиз ім. Засл. проф. М. С. Бораріуса» Міністерства юстиції України. В маркуванні імітованої ікри було зазначено про те, що це ікра натуральна, проте вона не відповідала нормативним вимогам, що висуваються до ікри натуральної. Для виявлення в натуральній зернистій ікрі лососевих риб домішки штучної зернистої ікри, препарати гомогенізованих зерен ікри забарвлювали розчином Люголя. У роботі обґрунтовано та розроблено спосіб виявлення в натуральній зернистій ікрі лососевих риб домішки штучної зернистої ікри за вмістом крохмалю за допомогою фарбування гомогенату із зерен ікри розчином Люголя з експозицією 1,0–1,5 хв. Спосіб виявлення домішки крохмалю у зернистій ікрі лососевих риб полягає в тому, що досліджувану пробу зернистої ікри гомогенізують, додають 1–2 краплі розчину Люголя, накривають покривним скельцем, витримуючи 1,0–1,5 хв, мікроскопують, використовуючи стереомікроскоп (збільшення ×5,5, окуляр ×10), оглядають не менше 3 полів зору, виводять середнє арифметичне значення клітин крохмалю, що фарбуються у синій колір та/або фрагментів зерен модифікованого крохмалю, що забарвлюються у фіолетовий колір на 1 поле зору. У разі відсутності домішки крохмалю в ікрі (як нативного так і модифікованого) – у полі зору мікроскопа забарвлених зерен крохмалю чи їх фрагментів не спостерігається. Розроблений спосіб може бути використаний з метою встановлення натуральності червоної ікри, для виявлення невідповідності ікри зернистої лососевих риб нормативним вимогам під час визначення її безпечності та якості у виробничих лабораторіях на потужностях з виробництва ікри, супермаркетах, оптових базах, магазинах, державних лабораторіях Держпродспоживслужби України, державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках, в лабораторіях на призначених прикордонних інспекційних постах для проведення експресних досліджень, в лабораторіях науково-дослідних установ, а також у спеціалізованих судово-експертних установах під час проведення судової експертизи ікри у разі підозри на її фальсифікацію. За допомогою розробленого способу можна отримати якісні та кількісні показники для оцінки якості зернистої ікри лососевих риб.
Ключові слова: судова експертиза харчових продуктів, зерниста ікра лососевих риб, якість, натуральність, фальсифікація, діагностичні дослідження, кримінальне провадження.
- Sturgeon meat and caviar production: global update / P. Bronzi et al. J. Appl. Ichthyol. 2019. 35. Р. 257–266.
- Bledsoe G.E., Bledsoe C.D., Rasco B. Caviars and fish roe products. Crit Rev. Food Sci. Nutr. 2003. 3 (3). P. 317–356. DOI:10.1080/10408690390826545.
- Козій М.С., Кутищев П.С. Модифікація тех нології обробки та отримання зернистої ікри з ову льованої ікри стерляді. Водні біоресурси та аква культура. 2022. 2 (12). С. 112–122. DOI:10.32851/wba.2022.2.7.
- Stroe Dudu A., Georgescu S.E. Exploring the Multifaceted Potential of Endangered Sturgeon: Caviar, Meat and By-Product Benefits. Animals (Basel). 2024. 14 (16). 2425 p. DOI:10. 3390/ani14162425.
- Бондарчук М.Є., Хартій М.В. Світові тен денції розвитку ринку ікряних товарів. Електро нний журнал «Ефективна економіка». 2022. 2 с. DOI:10.32702/2307-2105-2022.2.77.
- Effects of microbial diversity and phospholip ids on flavor profile of caviar from hybrid sturgeon (Huso dauricus × Acipenser schrencki) / X. Xu et al. Food Chem. 2022. 377. DOI:10. 1016/j.foodchem.2021.131969.
- Interactions between phosvitin and aldehydes affect the release of flavor from Russian sturgeon cav iar / W. Zhang et al. Food Chem. 2024. 437 (Part 1). DOI:10.1016/j.foodchem.2023.137904.
- Тітова Н.В., Павлов С.В., Злепко С.М., Піротті Е.Л. Оцінювання якості ікри осетрових і білого амура на основі інформаційних і мате- матичних моделей нечітких множин. Вісник Хмельницького національного університету. 2018. 5 (265). С. 146–153.
- Pappalardo A.M., Petraccioli A., Capriglio- ne T., Ferrito V. From Fish Eggs to Fish Name: Caviar Species Discrimination by COIBar-RFLP, an Efficient Molecular Approach to Detect Fraud in the Caviar Trade. Molecules. 2019. 24 (13). 2468 p. DOI:10.3390/molecules24132468.
- Food inauthenticity: Authority activities, guidance for food operators, and mitigation tools / B. Popping et al. Compr Rev. Food Sci Food Saf. 2022. 21 (6). P. 4776–4811. DOI:10.1111/ 1541-4337.13053.
- Species and hybrid identification of sturgeon caviar: a new molecular approach to detect illegal trade / E. Boscari et al. Mol. Ecol. Resour. 2014. 14 (3). P. 489–498. DOI:10.1111/1755-0998.12203.
- Новицька І.М. Аналіз видів фальсифікації червоної ікри. Актуальні проблеми товарознав ства, біотехнології, експертизи та митної спра ви: зб. матер. міжнар. наук.-прак. інтернет-конф. (м. Полтава, 20 лютого 2024 року). Полтава: ПУЕТ. 2024. Вип. 352. С. 99–102.
- Кляп Н.І., Маслюк А.В., Сікорська Н.О., Шуляк С.В. Наукові підходи при визначенні фаль сифікації ікри зернистої осетрових та лососевих риб. Ветеринарна біотехнологія. 2021. Вип. 38. С. 99–110. DOI:10.31073/vet_biotech 38-09.
- Сучасні методи виявлення фальсифікації харчової ікри. «Єдине здоров’я – 2022»: міжнар. наук. конф., м. Київ, Україна, 22–24 вересня 2022 року: матеріали конференції / С.В. Мідик та ін. Київ. 2022. С. 198–199. URL:https://dglib.nubip.edu.ua/server/api/core/bitstreams/161abd75-5924 44bb-b1f9-19da2b9f5b43/content#page=198.
- Недашківська Н.В., Мерзлова Г.В. «Аграр на освіта та наука: досягнення, роль, фактори росту. Сучасний розвиток технологій тварин ництва. Інноваційні підходи в харчових техно логіях». Способи фальсифікації ікри: матеріали міжнар. наук.-практ. конф. Біла Церква, 2022. С. 22–23. URL:https://rep.btsau.edu.ua/bitstream/ BNAU/8071/1/Sposoby_falsyfik.pdf.
- Клименко А.В. Дослідження якості ікри лососевої. Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті: ма теріали 81 міжнар. наук. конф. молодих учених, аспірантів і студентів. Київ: НУХТ, 2015. 1. 80 с.
- Король-Безпала Л.П., Безпалий І.Ф., Бон даренко Л.В. Оцінка якості та безпеки червоної ікри лососевих риб. Науковий вісник Львівсько го національного університету ветеринарної ме дицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Харчові технології. 2024. 26 (101). С. 97–102. DOI:10.32718/nvlvet-f10115.
- Multi-omics combined approach to analyze the mechanism of flavor evolution in sturgeon cav iar (Acipenser gueldenstaedtii) during refrigeration storage / L. Liu et al. Food. Chem. X. 2024. 23. DOI:10.1016/j.fochx.2024.101688.
- Species Identification of Caviar Based on Multiple DNA Barcoding. Molecules. 2023. 28(13):5046. DOI: 10.3390/molecules28135046.
- Sobhanardakani S. Potential health risk as sessment of heavy metals via consumption of caviar of Persian sturgeon / Q. Hu et al. Mar Pollut Bull. 2017. 123 (1–2). P. 34–38. DOI:10.1016/j.marpolbul.2017.09.033.
- Photoacoustic Laser System for Food Fraud Detection / L. Fiorani et al. Sensors (Basel). 2021. 21 (12). 4178 p. DOI:10.3390/s21124178.
- The use of molecular markers in the verifica tion of fish and seafood authenticity and the detection of adulteration / K.V. Kotsanopoulos et al. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021. 20 (2). P. 1584–1654. DOI:10.1111/1541-4337.12719.
- The 11 sins of seafood: Assessing a decade of food fraud reports in the global supply chain / S. Law rence et al. Compr. Rev. Food Sci Food Saf. 2022. 21 (4). P. 3746–3769. DOI:10.1111/1541-4337.12998.
- Kowalczyk S. Quality and methods of adul teration of meat and fish products on the Polish mar ket in 2010–2020. Agricultural and Food Sciences, Economics. 2021. 72 (4). P. 361–372. DOI:10.32394/rpzh.2021.0183.
- Comparison of Chemical Composition and Safety Issues in Fish Roe Products: Applica tion of Chemometrics to Chemical Data / M. Vas coni et al. Foods. 2020. 9 (5). 540 p. DOI:10.3390/foods9050540.
- Rudchenko A.E., Chuprov S.M., Sushchik N.N. Use of Caviar and Fillet Biomarker Fatty Acids to Determine the Origin of Sterlet Acipenser ruthenus (Linnaeus, 1758). Dokl Biol Sci. 2023. 509 (1). P. 112–115. DOI:10.1134/S00124 96623700242.
- Оверковська Т.К. Правове забезпечення якості харчових продуктів. Юридичний науко вий електронний журнал. 2023. 1. С. 224–227. DOI:10.32782/2524-0374/2023-1/52.
- Яценко І.В., Козакова Н.О. Концептуальні проблеми проведення судової експертизи харчо вих продуктів в Україні та шляхи їх вирішення. Актуальні питання судової експертизи та кримі налістики: зб. матер. міжнар. наук.-практ. конф. з нагоди ювілеїв видатних учених: 95-річчя від дня народження Л.Ю. Ароцкера («Ароцкерів ські читання») і 105-річчя від дня народження М.В. Салтевського (Харків, 19.05.2023). Харків: ННЦ «ІСЕ ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса». 2023. С. 357–359.
- Saadat S., Pandya H., Dey A., Rawtani D. Food forensics: Techniques for authenticity determi nation of food products. Forensic Sci Int. 2022. 333. DOI:10.1016/j.forsciint.2022.111243.
- Спосіб визначення фальсифікації сиру кисломолочного крохмалем мікроскопічним ме тодом: патент № 144926 України, МПК G01N 33/12 (2006.01); опубл. 10.11.2020, Бюл. № 21. 4 с.
- Андреєва С.С., Колесникова М.Б. До слідження мікроструктури крохмалів фізичної модифікації для обгрунтування використання в технології соусів. Східноєвропейський журнал передових технологій. 2014. 5/11 (71). С. 4–8. DOI:10.15587/1729-4061.2014.27571.
- Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, по бічні продукти тваринного походження, ветери нарну медицину та благополуччя тварин: Закон України від 18.05.2017 № 2042-VIII. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19#Text.
- 3. Спосіб визначення фальсіфікації м’ясних фаршів крохмалем мікроскопічним методом; патент № 127925 України на корисну модель МПК.G01N 33.12 (2006.01). Опубл. 27.08.2018, Бюл. № 16.
- Спосіб визначення фальсифікації сиру кисломолочного крохмалем мікроскопічним ме тодом: патент № 144926 України, МПК G01N 33/12 (2006.01); опубл. 10.11.2020, Бюл. № 21.
- Спосіб виявлення домішки крохмалю у зерністій ікрі лососевих риб мікроскопічним ме тодом: патент 158710 України, МПК G01N 1/28 (2006.01). № u 2024 02266; заявл. 29.04.2014; опубл. 12.03.2025, Бюл. № 11. 5 с.
Долучення | Розмір |
---|---|
![]() | 712.83 КБ |