Ви є тут

Актуальні проблеми якості й безпечності молока і молочних продуктів

Молоко і молочні продукти мають високу поживну і біологічну цінність, що обумовлює великий попит на них. Значне занепокоєння викликає якість і безпечність молока-сировини та молочних продуктів під час їх виробництва за потенційних ризиків. Молоко є сприятливим середовищем для розмноження низки мікроорганізмів, зокрема небезпечних: Salmonella, Escherichia coli O157^H7, Listeria monocytogenes, Staphilococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium botulinum, Micobacterium bovis, Brucella abortus і Brucella melitensis Yersinia enterocolitica. На сьогодні в Україні найбільшою проблемою молочних підприємств, переоснащених новітнім обладнанням, технологічними лініями та сучасними системами контролю якості, залишається безпека та якість сирого молока. Актуальною проблемою є якість і безпечність молока від корів, яких утримують в підсобних господарствах населення. За результатами бактеріологічних досліджень, в молоці сирому і молочних продуктах (сир кисломолочний, сметана) з підсобних господарств населення, які реалізують на продовольчих ринках, виявлено St. aureus var. bovis і St. aureus var. hominis. Низький рівень санітарної культури спричиняє підвищений показник МАФАнМ та психрофільної мікрофлори в молоці-сировині. Для підвищення конкурентоспроможності додатково необхідно ввести свій регламент на вміст психрофільної мікрофлори. Значною проблемою щодо зниження продуктивності та якості і безпечності молока є мастит. Критерієм визначення якості і безпечності молока-сировини і стану здоров'я молочної залози тварин є соматичні клітини. У гонитві за прибутком для збільшення реалізації своїх товарів і зменшення їх собівартості багато українських підприємств, що виготовляють вершкове масло, вдаються до фальсифікації його маргарином, до складу якого входить 80 % рослинної олії, емульгатори, ароматизатори, вітаміни та консерванти. Крім значної кількості біологічних забруднювачів, небезпеку становлять хімічні, фізичні і неадекватні (сторонні тіла, алергени, мікотоксини, промислові забруднення). Отже, запобігання впливу небезпечних речовин на здоров'я населення має ґрунтуватися на управлінні якістю і безпечністю молока та молочних продуктів впродовж всього харчового ланцюга від ферми – до столу.

Ключові слова: молоко-сировина, молочні продукти, фальсифікація, показники якості і безпечності, біологічні, фізичні і хімічні ризики.

  1. Белінська С.О., Кепко В.М., Бубенко М.М. Споживні властивості сиру та сирних продуктів. Young Scientist, 2021. № 1 (89). С. 115–121. DOI:10.32839/2304-5809/2021-1-89-25
  2. Санітарно-гігієнічна оцінка молока коров'ячого різних виробників відповідно до міжнародних вимог / Н.М. Богатко та ін. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Львів, 2018. Т. 20. № 83. С 88–92. DOI:10.15421/ nvlvet8317
  3. Забезпечення безпечності молока та молочних продуктів на переробних підприємствах України / Н.М. Богатко та ін. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Львів, 2018. Т. 20. № 83. С. 83–87. DOI:10.15421/nvlvet831
  4. Букалова Н.В. Санітарно-гігієнічний та бактеріологічний контроль виробництва незбираного коров᾿ячого молока на фермі. Науковий вісник ветеринарної медицини. 2013. Вип. 11. С. 25–28. URL:http://nbuv.gov.ua/UJRN/nvvm_2013_11_9.
  5. Санітарно-гігієнічний контроль виробництва молока-сировини коров'ячого та його мікробіологічний аналіз. Таврійський науковий вісник. Технічні науки. Херсонський державний аграрно-економічний університет / Н.В. Букалова та ін. Видавничий дім «Гельветик», 2022. С. 119–127. DOI:10.32851/tnv-tech.2022.3.13
  6. Буцяк В.І., Клименко О.М. Забруднення грунтів та харчових продуктів радіоцезієм Чорнобильського походження. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Львів, 2013. Т. 15. № 55. Ч. 4. С. 34–29.
  7. Буцяк В.І., Печар Н.П. Біотехнологічні аспекти виробництва та переробки молока за умов техногенного навантаження. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Львів, 2007. Т. 9. № 2 (33). Ч. 2. С. 7–12.
  8. Герун І., Скляр О., Мусієнко О. Вплив технології виробництва молока на його якість і безпечність. Вісник Сумського національного аграрного університету. Ветеринарна медицина. Суми, 2020. 4 (51). С. 17–22. DOI:10.32845/bsnau.vet.2020.4.3
  9. Горюк Ю.В. Вміст соматичних клітин у сирому молоці, що реалізується на агропродовольчих ринках міст Тернополя та Кам'янця-Подільського. Ветеринарна медицина, 2015. Вип. 101. С. 49–51.
  10. Горюк Ю.В., Кухтин М.Д., Перкій Ю.Б., Горюк В.В. Контроль безпеки молока сирого за мікробіологічними показниками на агропродовольчих ринках Тернополя та Кам'янця-Подільського. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Львів, 2015. Т. 17. № 1(61). Ч. 2. С. 256–260.
  11. Горюк Ю.В. Біотопи золотистого стафілокока, які виділені з молока сирого та молочних продуктів «домашнього» виробництва, та їх чутливість до антибактеріальних препаратів. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини: зб. наук. праць Харківської державної зооветеринарної академії. Ветеринарні науки. Харків: РВВ ХДЗВА, 2016. Вип. 32. Ч. 2. С. 185–190.
  12. Гуменний В.Д., Музика П.М. Стан продовольчої безпеки населення України на початку тисячоліття. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. 2014. Т. 16. № 1 (58). Ч. 1. С. 134–149.
  13. Капітула П.А., Хімічева Г.І. Оцінювання якості та безпечності молочної продукції за вимогами принципів НАССР та стандартів ДСТУ ISO 22000. International scientifice-journal. 2020. № 15. DOI:10.11232/2663-4139.15.04
  14. Караванський М., Рудь В., Тарасенко Л. Рівень соматичних клітин молока коров’ячого як важливий показник його безпечності. Аgrarian Bulletin of the Black Sea Littoral. 2021. Issue 101. С. 44–47. URL: http://lib.osau.edu.ua/jspui/ bitstream/123456789/3616/1/10.pdf
  15. Взаємозв’язок між кількістю соматичних клітин та захворюванням корів субклінічним маститом стафілококової та коліформної етіології. Вісник Сумського національного аграрного університету / В.В. Касянчук та ін. Ветеринарна медицина. Суми, 2015. Вип. 1. С. 72–77. URL:file:///D:/Documents/ Downloads/Vsna_vet_2015_1_19.pdf
  16. Касянчук В.В., Бергілевич О.М., Скляр О.І., Лоцкін І.М. Вивчення чутливості до антибіотиків ізолятів Staphylococcus spp., виділених з об’єктів довкілля молочних ферм Сумської області. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини: зб. наук. праць Харківської державної зооветеринарної академії. Харків, 2016. Вип. 32. Ч. 2. С. 249–255.
  17. Ковальчук І.І., Ковальчук І.В., Миронюк Л.В., Саюк Р.В. Контроль здоров'я вимені за сухостійного періоду корів. Вісник Сумського національного аграрного університету. Тваринництво. Суми, 2021, Вип. 4 (47). С. 87–91. DOI:10.32845/ bsnau.lvst.2021.4.15
  18. Котелевич В.А., Згозінська О.А., Макаренко В.О. Безпека та якість молока і молочних продуктів у Житомирському регіоні. Бюлетень НДЦ безпеки та екологічного контролю продуктів АПК. 2015. № 3. С. 63–87.
  19. Котелевич В.А. Ветеринарно-санітарна оцінка якості та безпеки харчових продуктів в Житомирському регіоні. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького. Львів, 2017. Т. 19. № 78. С. 58–61.
  20. Котелевич В.А. Екологічні аспекти якості та безпеки харчових продуктів у Житомирському регіоні. Вісник Житомирського національного агроекологічного університету. Житомир, 2017. № 2 (63). Т. 3. С. 123–127.
  21. Котелевич В.А. Ветеринарно-санітарна оцінка якості і безпечності харчових продуктів у Житомирському регіоні. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Львів, 2017. Т. 19. № 78. С. 58–61. DOI:10.15421/ nvlvet7812
  22. Котелевич В.А. Актуальні проблеми якості та безпечності харчових продуктів в контексті забезпечення продовольчої безпеки в Житомирському регіоні. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Ветеринарні науки. Львів, 2019. Т. 21. № 93. С. 155–159.
  23. Котелевич В.А. Актуальні проблеми якості та безпечності харчових продуктів для населення, що проживає на забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС територіях у контексті гарантування продовольчої безпеки. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Ветеринарні науки. Львів, 2019. Т. 21. № 95. С. 156–160.
  24. Котелевич В.А., Пінський О.В. Сучасний стан безпечності харчових продуктів щодо вмісту 137Cs порівняно з 2010 роком. Вісник Полтавської державної аграрної академії. Полтава, 2022. № 4. С. 208–220. DOI:10.31210/visnyk2022.04.29
  25. Кручиненко О.В., Михайлютенко С.М., Клименко О.С. Вміст важких металів в коров'ячому молоці-сировині Полтавського району. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Львів, 2022. Т. 24. № 108. С. 151–158. DOI: 10.32718/nvlvet10822
  26. Куник О.М., Нагребельна А.С., Сарібєкова Д.Г. Технологічна експертиза вершкового масла. Вісник Хмельницького національного університету. Хмельницький, 2020. 6. 291. С. 180–185. URL:http://journals.khnu.km.ua/vestnik/wp-content/uploads/ 2021/04/30.pdf
  27. Кухтин М.Д., Покотило О.С., Перкій Ю.Б., Горюк Ю.В. Гігієнічне і технологічне нормування психрофільної мікрофлори молока. Наукові праці НУХТ, 2015. Т. 21. № 3. С. 38–44. URL:http://nbuv. gov.ua/UJRN/ Npnukht_2015_ 21_3_6
  28. Кухтин М.Д. Вплив психротрофної мікрофлори молока незбираного на вміст вільних жирних кислот: зб. наук. праць Харківської державної зооветеринарної академії. Ветеринарні науки. Харків: РВВ ХДЗВА, 2009. Вип. (42). Ч. 2. Т. 3. С. 180–185.
  29. Лесик М.В., Федорук Р.С., Цесарик О.Й. Вміст важких металів і радіонуклідів у молоці та молочних продуктах, виготовлених у західному та південному регіонах України. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Львів, 2012. Т. 11. № 2 (52). Ч. 3. С. 97–99.
  30. Лялюк А. Проблеми фальсифікації харчових продуктів та шляхи її подолання. Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. 2020. С. 108–116. DOI:10.29038/2411-4014-2020-01-108-116.
  31. Безпечність та якість масла солодковершкового різних вітчизняних виробників і визначення його фальсифікації / В.П. Лясота та ін. Науковий вісник ветеринарної медицини. 2022. № 1. С. 33–42. DOI:10.33245/2310-4902-2022-173-1-33-42
  32. Могильна Л.М. Управління якістю продукції на молокопереробному підприємстві при виході на зовнішні ринки. Приазовський економічний вісник. 2020. № (8). C. 109–113. DOI:10.32840/2522- 422063/20-1-20
  33. Нестерук В.С., Нагорна Л.В. Епізоотична ситуація щодо маститу великої рогатої худоби в умовах господарств ТОВ Фірма «Астарта-Київ». Вісник Полтавської державної аграрної академії. 2022. № 1. С. 186–193. DOI: 10.31210/visnyk2022.01.24
  34. Остапʼюк С.Д. Встановлення параметрів мікробіологічних ризиків у критичних точках контролю технологічного процесу виробництва пастеризованого молока. Науковий збірник НУ «Львівська політехніка» «Вимірювальна техніка та метрологія». 2016. № 77. С. 183–187 URL:http://nbuv.gov.ua/ UJRN/metrolog_2016_77_27
  35. Паладійчук О.Р. Профілактичні заходи маститу у корів в сухостійний період. Colloquiumjournal. Veterinary sciences. 2021. № 3 (90). С. 9–16. URL:https://colloquium-journal.org/wp-content/ uploads/2022/05/Colloquium-journal-2021-90-1.pdf
  36. Палій А.П. Визначення критичних контрольних точок при виробництві високоякісного молока. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Ветеринарні науки. Львів, 2015. Т. 17. № 3. С. 277–281. URL:https:// nvlvet.com.ua/index.php/journal/article/view/561/561
  37. Палій А.П. Інноваційні основи одержання високоякісного молока: монографія. Харків: Міськдрук, 2016. 267 с.
  38. Паневник В. В., Супрович Т. М. Етіологічні чинники маститу корів української чорнорябої молочної породи. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Ветеринарні науки. Львів, 2016. Т. 18. № 3. С. 191–195. DOI:10.15421/nvlvet7046
  39. Про гігієну харчових продуктів: Постанова Європейського парламенту та Ради № 852 від 29.04.2004.
  40. Специфічні вимоги щодо гігієни харчових продуктів тваринного походження: Постанова № 853 від 29.04.2004.
  41. Вдосконалення національних стандартів у м’ясній і молочній промисловості / І.О. Романчук та ін. Продовольчі ресурси. 2021. № 16. Т. 9. С. 150–163.
  42. Скляр О.І., Шкромада О.І., Герун І.В., Паращенко В.В. Санітарно-гігієнічна оцінка якості та безпечності молока корів отриманого за новітніх технологій. Вісник Сумського національного аграрного університету. Ветеринарна медицина. Суми, 2017. Вип. 11. С. 74–77. URL:http://nbuv.gov.ua/ UJRN/Vsna_vet_2017_11_20
  43. Скляр І.О., Фотіна Т.І.,Скляр О.І. Санітарний стан доїльного обладнання та його вплив на розповсюдження субклінічного маститу корів. Вісник Сумського національного аграрного універ ситету: науковий журнал. Ветеринарна медицина. Суми, 2016. Вип. 6 (38). С. 50–53. URL:http://repo. snau. edu.ua/bitstream/123456789/5498/1/16.pdf
  44. Скляр О. Соматичні клітини сирого незбираного молока – критерій його якості та безпечності. Тваринництво України, 2015. № 9. С. 20–23. URL:http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?C21COM=2&I21D BN=UJRN&P21DBN=UJRN&IMAGE_FILE_DOWNLOAD=1&Image_file_name =PDF/TvUkr_2015_9_8.pdf
  45. Особливості мікрофлори молока та молочних продуктів, що реалізуються в м. Дніпро / Т.В. Скляр та ін. Український журнал медицини, біології та спорту. 2021. Т. 6. № 3 (31).
  46. Скляр О.І., Скляр І.О. Вплив технології виробництва молока на його якість та безпечність. Науково-технічний бюлетень Науково-дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК Дніпропетровського державного аграрно-економічного університету. Дніпропетровськ, 2015. Т. 3. № 3. С. 88–92. С. 353–359. DOI:10.26693/jmbs06.03.353
  47. Сичов М.І., Боряк К.Ф. Практичні рекомендації щодо застосування методів виявлення фальсифікатів у молочних продуктах: зб. наук. праць. ОДАТРЯ, 2021. № 1 (18). С. 6–15.
  48. Собко Г.В., Брода Н.А., Віщур О.І., Куртяк Б.М. Вплив препарату «Антимаст» на стан системи антиоксидантного захисту у корів, хворих на субклінічну форму маститу. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Ветеринарні науки. Львів, 2016. Т. 18. № 1 (1). С. 158–163. URL:https://cyberleninka.ru/article/n/ vliyanie-preparata-antimast-na-sostoyanie-siste myantioksidantnoy-zaschity-organizma-korov-bolnyhsubklinicheskoy-formoy-ma stita/viewer
  49. Соломон А.М., Бондар М.М. Забезпечення сировиною молокопереробні підприємства Вінницької області. Аграрна наука та харчові технології. 2019. Вип. 5 (108). Т. 2. С. 115–124. URL:http:// repository.vsau.org/getfile.php/23175.pdf
  50. Строяновська Л., Супрович Т. Встановлення зв’язку між соматичними клітинами молока і ДНК-маркерами у корів. Аграрний вісник Причорномор’я, 2022. № 102–103. С. 111–117. DOI:10.37000/abbsl.2022.102.19
  51. Супрович Т.М., Віщур О.І., Супрович М.П., Чепурна В.А. Зв’язок між алелями гена BOLADRB3 та кількістю соматичних клітин у молоці української чорно-рябої молочної породи. The Animal Biology, 2019. Vol. 21 (4). P. 75–83. DOI:10.15407/animbiol21.04.075
  52. .Щербакова Н.С., Максимова Ю.Ю. Вплив токсичних елементів на органолептичні показники молока. Вісник Полтавської державної академії. Полтава, 2019. № 4. С. 153–158. DOI:10.31210/ visnyk2019.04.19
  53. Bovine mastitis as an evolving disease and its impact on the dairy industry / A. Arif Reshi et al. International Journal of Current Research and Review. 2015. Vol. 7 (5). P. 48–55. URL:https://www. researchgate.net/publication/278479547_bovine_mastitis_as_an_evolving_disease_and_its_impact_on_ the_dairy_industry
  54. Some indices’ determination of raw and pasteurized cow milk by Ukrainian manufactures using unique express methods / N. Bogatko et al. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences. 2019. Vol. 9. 1. P. 9-14. DOI:10.15414/jmbfs.2019.9.1.9-14.
  55. Control of safety of butter for the establishment of its falsification by vegetable fats. Innovations and prospects of world science. Proceedings of the 4th International scientific and practical conference. Perfect Publishing / N.M. Bogatko et al. Vancouver, Canada. 2021. P. 43–49.
  56. Braun P., Fehlhaber K., Klug C., Kopp K. Investigations into the activity of enzymes produced by spoilage-causing bacteria: A possible basis for improved shelf-life estimation. Food microbiology. 1999. Vol. 16. Issue 5. P. 531–540. DOI:10.1006/ fmic.1999.0266
  57. Cempirkova R., Mikulova M., Travnicek J. Counts of psychrotrophic lipolytic bacteria in cow’s raw milk samples from the aspect of technological quality. Journal of Agrobiology. 2009. 26. P. 113–121. URL: https://www.semanticscholar.org/paper/Counts-of-psychrotrophic-lipolytic...írková-Mikulová/fed7ce0abaa8531ed23aa70dfb1f0ec708e697d2
  58. Chen L., Daniel R.M., Coolbear T. Detection and impact of protease and lipase activities in milk and milk powders. International Dairy Journal. 2003. Vol. 13. Issue 4. P. 255–275.
  59. Deelstra H., Burns D.T., Walker M. The adulteration of food, lessons from the past, with reference to butter, margarine and fraud. European Food Research and Technology. 2014. 239 (5). P. 725–744. DOI:10.1007/s00217-014-2274-0.
  60. Elliott C., Lou-Franco J., Nelis J. Milk pasteurisation: could tuberculosis be slipping into our breakfast bowls? New Food. 2019. URL:https://www. new foodmagazine.com/article/100417/milk-pasteurization-could-tuberculosis-be-slipping-into-our-breakfast-bowls/
  61. Gandhi K., Ranvir S., Kumar A., Lal D. A study on the physico-chemical changes occurring in ghee (butter oil) during storage. Indian J. Dairy Sci. 2017. 70 (1). P. 81‒88. URL:https://www.cabdirect. org/cabdirect/abstract/20173160044
  62. A study on the physico-chemical changes occurring in ghee (butter oil) during storage / S. Gosewade et al. Indian Journal of Dairy Science. 2017. 70 (1). P. 81‒88.
  63. Factors associated with cattle cleanliness on Norwegian dairy farms / S.J. Hauge et al. Journal of Dairy Science. 2012. 95. P. 2485–2496 URL:https://cyberleninka.org/article/n/910319/viewer
  64. Montgomery H., Haughey S.A., Elliott C.T. Recent food safety and fraud issues within the dairy supply chain (2015–2019). Global Food Security. 2020. Vol. 26. DOI:10.1016/j.gfs.2020.100447
  65. Hamed Ahmed M., Mahmoud A., Israa El-K., Gehan S. Comparative study for the detection of Egyptian buffalo butter adulteration with vegetable oils using conventional and advanced methods. Journal of Food Safety. 2019. Vol. 39 (4). P. 612–655. DOI:10.1111/jfs.12655
  66. Csapó J., Némethy S., Albert C. Food counterfeiting in general; counterfeiting of milk and dairy products. Ecocycles, 2019. Vol. 5. 1. P. 26–41. DOI:10.19040/ecocycles.v5i1.138
  67. Rapid adulteration detection of yogurt and cheese made from goat milk by vibrational spectroscopy and chemometric tools / Jos´e Luan da Paixao Teixeira et al. Journal of Food Composition and Analysis. 2021. Vol. 96. 103712 p. DOI:10.1016/j. jfca.2020.103712
  68. Analgesic effectiveness of new nanosilver drug / A.M. Kovalenko et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. 10 (1). P. 300–306. DOI:10.15421/2020_47
  69. Koka R., Weimer C. Influence of growth conditions on heat-stable phospholipase activity in Pseudomonas. Journal of Dairy Research. 2001. 68 (1). P. 109–116. DOI:10.1017/s0022029900004647
  70. Mc Phee J.D., Griffiths M.W. Pseudomonas spp. Encyclopedia of Dairy Sciences (Second Edition). 2011. P. 379–383. URL:https://studylibfr.com/doc/ 10078317/encyclopedia-of-dairy-sciences
  71. Naktiyok J., Doğan T.H. A research on the detection of fake butter by traditional and modern methods. Journal of Engineering Sciences and Design. 2021. Vol. 9(2). P. 453–462. DOI:10.21923/jesd.790310
  72. Park Y. Improving Goat Milk. Improving the Safety and Quality of Milk. 2010. Vol. 2. P. 304–346.
  73. Development of measures to improve milk quality and safe ty during production / O. Shkromada et al. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies. 2019. 3/11 ( 99 ). P. 30–39. DOI:10.15587/1729- 4061.2019.168762
  74. Wiedermann L.H. Margarine and margarine oil, formulation and control. Journal of the American Oil Chemists' Society. 1978. Vol. 55(11). P. 823-829. DOI:10.1007/BF02682655.
  75. Comparative analysis of the criteria for goat milk assessment in Ukraine and France / N. Zazharska et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2021. 11 (2). P. 144–148. DOI:10.15421/2021_91
ДолученняРозмір
PDF icon kotelevich_1_2023.pdf608.59 КБ