Ви є тут
МЕНЕДЖМЕНТ ПОГОЛІВ’Я ДІЙНИХ КОРІВ ЯК ОСНОВА ПРОФІЛАКТИКИ ХВОРОБ ВИСОКОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ
Процеси глобалізації призводять до зростання конкуренції в галузі виробництва молока та зниження його ціни, тому виробникам постійно доводиться шукати шляхи підвищення ефективності виробництва. Європейська практика молочного скотарства цікава організацією племінної роботи, методами економічної підтримки фермерів і раціональними технологіями годівлі та утримання худоби. Результатами такої практики є всесвітнє визнання Західної Європи як експортера племінної худоби з високою продуктивністю, яка тісно пов’язана з питаннями дотримання комфорту та правильно організованого менеджменту дійних корів.
У статті наведені результати менеджменту та моніторингу стану здоров’я поголів’я дійних корів і новонароджених телят голштинської породи лікарем ветеринарної медицини клініки UCRA, яка є підрозділом Ліонської національної ветеринарної школи VetAgro Sup (м. Ліон, Франція). Було встановлено, що моніторинг та оцінка стану здоров’я корів здійснюється за допомогою комп’ютерного програмного забезпечення, яке враховує результати дослідження молока (кількість жиру, протеїну, сечовини, соматичних клітин), продуктивність, показники відтворення (дата отелу, осіменіння, тривалість сервіс-періоду), дослідження кормів та структури раціону, вгодованості тварин (BSC), наповненості рубця, стану волосяного покриву, кінцівок та калу, що дає можливість швидко та ґрунтовно проаналізувати стан здоров’я поголів’я, виявити основні ризики та розробити ефективні заходи їх усунення.
Ключові слова: корови, менеджмент поголів’я, лактація, дійне стадо, молоко, жир, протеїн, сечовина, відтворення, стан здоров’я, годівля.
1. Cannas da Silva J., Noordhuizen J.P., Vagneur M., Bexiga R., Gelfert C.C., Baumgartner W. Veterinary dairy herd health management in Europe: constraints and perspectives. Vet Q. 2006. Vol. 28 (1). P. 23–32.
2. R. Page Dinsmore. The Health Management Program in Dairy Cattle. College of Veterinary Medicine and Biomedical Sciences, Colorado State University. URL: https://www.merckvetmanual.com/management-and-nutrition/health-management-interaction-dairy-cattle/the-health-management-program-in-dairy-cattle.
3. Derks M., Werven T., Hogeveen H., Kremer W.D. Veterinary herd health management programs on dairy farms in the Netherlands: use, execution, and relations to farmer characteristics. J Dairy Sci. 2013. Vol. 96 (3). P. 1623–1637.
4. Derks M, Ven L.M, Werven T., Kremer W.D., Hogeveen H. The perception of veterinary herd health management by Dutch dairy farmers and its current status in the Netherlands: a survey. Prev. Vet. Med. 2012. Vol. 104(3-4). P. 207–215.
5. Anna C. Berge, Vertenten Geert. A field study to determine the prevalence, dairy herd management systems, and fresh cow clinical conditions associated with ketosis in western European dairy herds. J. Dairy Sci. 2014. Vol. 97. P. 2145–2154.
6. Noordhuizen J.P., Wentink G.H. Developments in veterinary herd health programmes on dairy farms: a review. Vet Q. 2001. Vol. 23(4). P. 162–169.
7. Derks M., Werven T., Hogeveen H., Kremer W.D. Associations between farmer participation in veterinary herd health management programs and farm performance. J Dairy Sci. 2014. Vol. 97(3). P. 1336–1347.
8. Evink T.L., Endres M.I. Management, operational, animal health, and economic characteristics of large dairy herds in 4 states in the Upper Midwest of the United States. Journal of Dairy Science. 2016. Vol. 100. P. 1–10.
9. Biswajit R., Brachma B., Ghosh S., Pankaj P.K. Mandal G. Evaluation of milk urea concentration as useful indicator for dairy herd management: a review. Asian Journal of Animal and Veterinary Advances. 2011. Vol. 6 (1). P. 1–19.
10. Cook N.B., Hess J.P., Foy M.R., Bennett T.B., Brotzman R.L. Management characteristics, lameness, and body injuries of dairy cattle housed in high-performance dairy herds in Wisconsin. J. Dairy Sci. 2016. Vol. 99. P. 1–13.
11. Sorge U.S., Moon R., Wolff L.J., Michels L., Schroth S., Kelton D.F., Heins B. Management practices on organic and conventional dairy herds in Minnesota. J. Dairy Sci. 2016. Vol. 99. P. 1–10.
12. Семин А. Комфорт животных – это оборудование и грамотный менеджмент. Животноводство России. 2013. № 5. С. 67.
13. Крюкова Л. Ефективне молоко виробництво: мрія чи реальність. Тваринництво та ветеринарія. 2017. № 4.
С. 26–27.
14. Карповський В.І. Особливості білкового обміну в молочній залозі корів різних типів вищої нервової діяльності. Вісник Білоцерків. держ. аграр. ун-ту. Біла Церква, 2008. Вип. 57. С. 84–87.
15. Чейз Л. Раціон і якість молока корів. URL: www. milkUA.info.
16. Бондаренко Г. Здоровий рубець – здорова корова Практичний посібник аграрія. 2010. № 8–9 (25–26). С. 88–90.
17. Гавриленко М. Годівля й утримання високопродуктивних молочних корів Пропозиція. 2004. № 11. С. 35–39.
18. Edmonson A.J., Lean I.J., Weaver L.D., Farver T., Webster G. A Body Condition Scoring Chart for Holstein Dairy Cows. Journal of Dairy Science. 2009. Vol. 72, I. 12. P. 3529.
19. Гульсен Ян. Сигнали корови. Практичний довідник для менеджменту молочної ферми. Ветвайс. 2006. 96 с.
20. Клінічна діагностика хвороб тварин: підручник / В.І. Левченко та ін.: Біла Церква. 2017. 544 с.
Долучення | Розмір |
---|---|
nvvm_1_2018_vovkotrub_18-25.pdf | 918.77 КБ |