Ви є тут

МІКРОМІЦЕТИ ЗЕРНА ПШЕНИЦІ В УКРАЇНІ

Пшениця (Triticum aestivum L.) – одна з найважливіших серед сільськогосподарських харчових і кормових культур з моменту її створення, основа для харчування людини і має величезне економічне значення в усьому світі. Нині відомо більше 300 видів грибів-продуцентів мікотоксинів. Особливо небезпечними серед них вважають гриби родів Aspergillus, Fusarium та Penicillium. Досліджено кількісний і якісний склад грибів зерна пшениці. встановлено, що в
1 г зерна пшениці виявлено від 1,12·103 до 6,5·104 КУО, що в середньому складало 3,3·104±3,2·104. При цьому у 2016 р. найбільше грибів було в зерні пшениці з Полісся, а найменше – у зоні Степу. У 2017 р., навпаки, більше КУО виявляли в зерні зони Степу, а найменше – в зоні Полісся. За 2 роки в середньому на Поліссі КУО становило 3,3·104 ± 4,49·104, у Лісостепу  2,4·104 ± 3,24·104 та Степу 3,3·104 ± 3,2·104.

Якісний склад епіфітної мікобіоти зерна пшениці складав: Aspergillus spp. 80 % зразків, Alternaria alternata 79 %, Mucor spp. 74 %, Penicillium spp. 59 %, Fusarium spp. 36 %, Phoma exiqua 17 %, Mycelia sterilia 10 %. Ендофітну мікобіоту представляли гриби родів Alternaria 67 % зразків, Aspergillus spp. 37 %, Phoma exiqua 30 %, рідше роди Fusarium spp. та Mucor spp. у 19 % проб. Таким чином результати отримані нами відповідають поширенню мікроскопічних грибів на зерні пшениці для Української природно-кліматичної зони і з не значним відхиленням відповідають дослідженням проведеним у 2006-2007 роках.

Ключові слова: КУО, мікобіота, міксоміцети, мікотоксини, Aspergillus, Alternaria, Mucor, Penicillium, Phoma, Mycelia.

Список літератури

1.Лишенко М. О. Особливості розвитку світового ринку зерна / м. О. Лишенко. // матеріали міжнародної науково-прктичної конференції <<маркетингове забезпечення продуктового ринку>>. – 2017. – №9. – с. 84–86.

2. http://www.minagro.gov.ua/node/24115

3. Growth and yield response of wheat to different seed rates and wild oat (Avena fatua) competition durations / M. A.Chaudhary, A. Ali, M. A. Siddique, R. Sohail. // Pak. J. Agric. Sci.. – 2000. – №37. – С. 152–154.

4. Karaca G. Effects of Some Plant Essential Oils against Fungi on Wheat Seeds / G. Karaca, M. Bilginturan, P. Olgunsoy. // Indian Journal of Pharmaceutical Education and Research. – 2017. – №51. – С. 385–388.

5. Outbreak of trichothecene mycotoxicosis associated with consumption of mould-damaged wheat products in kashmir valley, india / R. V.Bhat, Y. Ramakrishna, S. R. Beedu, K. L. Munshi. // The Lancet. – 1989. – №333. – С. 35–37.

6. Alternaria and Fusarium Fungi: Differences in Distribution and Spore Deposition in a Topographically Heterogeneous Wheat Field / G.Schiro, G. Verch, V. Grimm, M. E. Müller. // Journal of Fungi. – 2018. – №4. – С. 1–17.

7. Передера О. О. Мікологічна характеристика зерносумішей для кролів / О. О. Передера. // Науковий вісник ЛНУВМБТ імені С.З. Ґжицького. – 2013. – №1. – С. 173–177.

8. Bylaj V.Y. Fuzaryy. – K.: 1977. – 443 s.

9. Satton D., Foterghyll A., Rynaljdy M. Opredelytelj patoghennыkh y uslovno patoghennыkh ghrybov. – M.: 2001. – 468 s.

10. Bylaj V.Y., Эllanskaja Y.A. Metod mykrokuljtury dlja poluchenyja typychnogho konydyeobrazovanyja u fuzaryev // Mykologhyja y fytopatologhyja. – 1975. – T. 9. – S. 74 – 76.

11. Sharafi Z. Impact of 29 seed-borne fungi on seed germination of four commercial wheat cultivars / Z. Sharafi, M. Sadravi, M. Abdollahi. // Seed Science and Technology. – 2017. – №3. – С. 570–579.

12. Tournas V. H. Potentially toxigenic fungi from selected grains and grain products / V. H. Tournas, N. S. Niazi. //
J Food Saf. – 2017. – №38. – С. 1–6.

13. Screening of wheat germplasm for seed associated fungi in geographical areas of Pakistan / [A. Rahman, R. Tahira, A. Abbas та ін.]. // African Journal of Agricultural Research. – 2018. – №5. – С. 258–271.

14. What influences the composition of fungi in wheat grains? / [B. Bankina, G. Bimšteine, I. Neusa-Luca та ін.]. // Acta Agrobot. – 2017. – №4. – С. 1–8.

15. Abdullah S. K. Mycobiota associated with grains of soft wheat (Triticum aestivmL.) cultivars grown in Duhok Province, Kurdistan Region, Iraq / S. K. Abdullah, H. M. Atroshi. // Journal of Agricultural Technology. – 2016. – №1. – С. 91–104.

16. Rapid Detection and Identification of Mycotoxigenic Fungi and Mycotoxins in Stored Wheat Grain / [S. Sadhasivam, M. Britzi, V. Zakin та ін.]. // Toxins. – 2017. – №9. – С. 1–17.

17. Kshirsagar A. Production of xylanase from low cost wheat bran, corn cobs and pigeon pea pods waste by isolated fungi under solid state fermentation / A. Kshirsagar, A. Chandak, K. Murarkar. // International Journal of Recent Scientific Research. – 2018. – №5. – С. 26584–26588.

18. Abdullah S. K. New records of fungi on wheat grains from iraq / S. K. Abdullah, H. M. Atroshi. // Journal of University of Zakho. – 2014. – №2. – С. 256–265.

19. Seth r. K. Detection of soil fungi from wheat cultivated area / R. K. Seth, S. Alam, D. N. Shukla. // Bangladesh
J. Agril. Res.. – 2018. – №1. – С. 149–157.

20. Screening of white-rot fungi for bioprocessing of wheat straw into ruminant feed / N.Nayan, A. Sonnenberg,
W. H. Hendrik, J. W. Cone. // Journal of Applied Microbiology. – 2018. – №125. – С. 468–479.

21. Study of fungi and their toxigenic potential isolated from wheat and wheat bran / [M. K. Saleemi, M. Z. Khan,
A. Khan та ін.]. // Toxin Reviews. – 2016. – №1. – С. 80–88.

22. Spatial Distribution of Root and Crown Rot Fungi Associated With Winter Wheat in the North China Plain and Its Relationship With Climate Variables / [F. Xu, G. Yang, J. Wang та ін.]. // Frontiers in Microbiology. – 2018. – №9. – С. 1–14.

23. Variation in the Microbiome, Trichothecenes, and Aflatoxins in Stored Wheat Grains in Wuhan, China / [Q. Yuan, P. Yang, A. Wu та ін.]. // Toxins. – 2018. – №16. – С. 1–14.

24. Isolation and molecular identification of mycotoxin producing fungi in durum wheat from Morocco / A.Ennouari,
V. Sanchis, M. Rahouti, A. Zinedine. // Journal of Materials and Environmental Sciences. – 2018. – №7. – С. 1470–1479.

25. Effect of salsola vermiculata on fungi of french soft wheat and test of grain storage by the coating method / S.Moghtet, N. Menad, B. Meddah, A. Moussaoui. // J Fundam Appl Sci.. – 2018. – №10. – С. 226–234.

26. Васянович о. М. Ураження зернових кормів мікроскопічними пліснявими грибами на території україни /
О. М. Васянович, М. Є. Руда, Ю. А. Янголь. // Ветеринарна Біотехнологія. – 2016. – №29. – С. 62–67.

27. Васянович О. М. Моніторингові дослідження кормів на наявність в них грибної мікрофлори / О. М. Васянович, І. С. Сапсай, Ю. А. Янголь. // Ветеринарна Біотехнологія. – 2015. – №27. – С. 82–87.

ДолученняРозмір
PDF icon nvvm_1_2018_ostrovskiy_117-123.pdf255.41 КБ