Ви є тут

ОЦІНКА РИЗИКІВ І КОНТРОЛЬ ПОКАЗНИКІВ БЕЗПЕЧНОСТІ ТА ЯКОСТІ ЗА ВИРОБНИЦТВА СИЧУГОВИХ СИРІВ

У статті висвітлені питання щодо контролю показників якості та безпечності твердих сирів за ходом технологічного процесу. Проведено оцінку ризиків в основних критичних контрольних точках: якість сирого товарного молока, пастеризація молока, соління сиру, дозрівання сиру, якість та безпечність готового продукту. За фізико-хімічними показниками молоко відповідало вищому та першому ґатункам за державним стандартом. Не виявлено в молоці інгібіторів та домішок анормального молока, що важливо для подальших мікробіологічних процесів, які формують органолептичні та мікробіологічні показники готового продукту. КМАФАнМ у молоці після пастеризації знижувалася в 6 разів, дріжджів та пліснявих грибів не виявляли. У мікрофлорі сиру в кінці пресування переважали молочнокислі бактерії. Сир після дозрівання за критеріями якості та безпечності відповідав вимогам ДСТУ.

Ключові слова: молоко, сичуговий сир, якість, безпечність, ризик, критична контрольна точка, система управління безпечністю харчових продуктів.

1. Впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів на українських підприємствах: аналіз витрат та вигоди / [Проект IFC «Безпечність харчової продукції в Україні», консультативна програма IFC в Європі та Центральній Азії]. – К., 2011. – 21 с.

2. Satin M. Quality enhancement in food processing through HACCP / M. Satin // Asian Productivity Organization. – Tokyo, 2005. – Р. 98–108 p.

3. Swarte C. Towards an FSO/ALOP based food safety policy / C. Swarte, R.A. Donker // Food Control. – 2005. – Vol. 16, 9. – P. 825–830.

4. Ollinger М. Approaches to examining HACCP costs and food safety performance and technologies / M. Ollinger, Danna L. Moore // Agribusiness: an International journal. – 2010. – Vol. 23 (2). – P. 193–210.

5. Белов Ю.П. Розробка та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР / Ю.П. Белов // Світ якості України. – № 2. – 2005. – С. 42–45.

6. Буряк Р.І. Введення до концепції вирішення проблем безпеки продуктів харчування НАССР / Р.І. Буряк // Наук. Вісник НАУ. – 2007. – Вип. 110. – С. 311–315.

7. Сучасний стан питання якості та безпечності молока та молочних продуктів в Україні / [Л.М. Хомічак, Г.Д. Гуменюк, Л.В. Баль-Прилипко, Ю.В. Слива]. // Молочное дело. – 2010. – № 4. – С. 8–13.

8. Типовая программа производственного контроля сыра / [В.А. Мордвинова, Г.М. Свириденко, Л.И. Тетерева, Н.Н. Оносовская]. // Сыроделие и маслоделие. – 2009. – № 2. – С. 8–10.

9. Свириденко Г.М. Микробиологические риски при производстве молока и молочных продуктов: [монография] / Г.М. Свириденко. – М.: Изд-во Россельхозакадемии. – 2009. –   246 с. 

ДолученняРозмір
PDF icon 2014_14_hitska_ua.pdf285.24 КБ