Ви є тут

Потенційні ризики за органічного виробництва продукції птахівництва та способи їх запобіганню

У статті висвітлено узагальнюючі відомості щодо ведення органічного виробництва, з метою отримання якісної та безпечної продукції птахівництва, що відповідає вимогам чинного національного, європейського та міжнародного законодавства. Розглянуто чинники, які можуть спричиняти ризик за виробництва органічних харчових продуктів тваринного походження, враховуючи етапи первинного виробництва та специфічні вимоги до утримання органічної птиці з огляду на вимоги щодо благополуччя тварин. Визначено небезпечні біологічні, хімічні та фізичні фактори, що можуть знижувати рентабельність виробництва та погіршувати якість продукції птахівництва із урахуванням особливостей ведення органічного тваринництва та забезпечення вимог благополуччя тварин в умовах органічного виробни-цтва. Наведено перелік натуральних профілактичних препаратів, що можуть бути використані в органічному тваринництві, як альтернатива антимікробним препаратам, та приклад застосування з профілактичною метою за органічного вирощування молодняку птиці, що сприяє підвищенню збереженості птиці. Здійснено порівняльну оцінку окремих параметрів мікроклімату за умов інтенсивного вирощування птиці та під час утримання згідно з правилами органічного виробництва продукції птахівництва. Виявлено пе-ревищення норми мікробного забруднення повітря пташників за промислового утримання птиці та зниження за дотримання вимог, що висуваються до органічного вирощування птиці. Наведено перелік національних, європей-ських та міжнародних нормативно-правових актів, що регулюють вимоги до утримання птиці під час органічного виробництва. Наголошено на необхідності комплексного підходу до підтримання здоров’я птиці, її годівлі та утримання, систематичного контролю дотримання санітарно-гігієнічних ви-мог за вирощування для отримання якісної і безпечної продукції, уникнення ризиків в ланцюзі виробництва та успішного розвитку галузі органічного тваринництва.

Ключові слова: органічне виробництво, птахівництво, небезпечні фак-тори, аналіз ризиків, мікроклімат, органічні продукти, пробіотик.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. The Development of Green Technologies in the Agro-Industrial Complex: the EU Experience and the Prospects for Ukraine/ L. Hens et al. Mechanism of Economic Regulation. 2018. No 4. P. 9–20.

2. Barański M., Rempelos L., Iversen P.O., Leifert C. Effects of organic food consumption on human health; the jury is still out! Food Nutr Res. 2017. 61 (1). P. 1287–1333. Doi:https://doi.org/10.1080/16546628.2017.1287333

3. Analysis of Production and Sales of Organic Products in Ukrainian Agricultural Enterprises/ R. Ostapenko et al. Sustainability. 2020 Jan. 12 (8). 3416 p. Doi:https://doi. org/10.3390/su12083416.

4. Systematic Review of Organic Versus Conventional Food Consumption: Is There a Measurable Benefit on Human Health?/ V. Vigar et al. Nutrients. 2019. 12 (1). 7 p. Doi:https://doi.org/10.3390/nu12010007

5. Rizzi C., Marangon A. Quality of organic eggs of hybrid and Italian breed hens. Poultry science. 2012. 91 (9). P. 2330–2340.

6. Ozguven N. Organic foods motivations factors for consumers. Procedia Soc. Behav. Sci. 2012. 62. P. 661–665. Doi:https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2012.09.110

7. Harper G.C., Makatouni A. Consumer perception of organic food production and farm animal welfare. British Food Journal. 2002. Vol. 104. No. 3/4/5. P. 287–299. Doi:https://doi.org/10.1108/00070700210425723

8. Новак Н. П. Принципи та конкурентні переваги розвитку органічного сільськогосподарського виробни-цтва в Україні. Агросвіт. 2016. № 9. С. 30–33.

9. Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції: Закон України від 10.07.2018 2496-VIII. Відомості Верховної Ради. 2018. № 36. ст. 275.

10. Порядок (детальні правила) органічного вироб-ництва та обігу органічної продукції, затверджені поста-новою Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2019 р. № 970 – Офіційний вісник України від 17.12.2019 – 2019 р., № 97, с. 22, стаття 3201, код акта 96996/2019. Офіцій-ний сайт Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada. gov.ua/laws/show/970-2019-%D0%BF#n10

11. Перелік речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволяється використовувати у процесі органічно-го виробництва та які дозволені до використання у гра-нично допустимих кількостях. Затверджено Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 09 червня 2020 року № 1073, За-реєстровано в Міністерстві юстиції України 07 серпня 2020 р. за № 763/35046. Офіційний вісник України від 21.08.2020 – 2020 р., № 65, стор. 187, стаття 2109, код акта 100388/2020/. Офіційний сайт Верховної Ради України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0763-20#Text

12. European Council, 2007. Regulation (EC) No 834/2007 of 28 June 2007 on organic production and labelling of organic products and repealing Regulation (EEC). No 2092/91. URL:http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/ LexUriServ.do? uri=OJ:L:2007: 189:0001:0023:EN:PDF.

13. European Parliament and Council of the European Union 2018. Regulation (EU) 2018/848 of the European Parliament and of the Council of 30 May 2018 on organic production and labelling of organic products and repealing Council Regulation (EC) No 834/2007. URL:https://eur-lex. europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri= CELEX%3A32018 R0848

14. OIE - Terrestrial Animal Health Code. Chapter 6.5. Biosecurity procedures in poultry production. 28/06/2019. Office International des Epizooties, Paris. 2019. URL:https:// www.oie.int/fileadmin/Home/eng/Health_standards/ tahc/2018/en_chapitre_biosecu_poul_production.htm

15. Codex Alimentarius Commission. Guidelines for the Production, Processing, Labelling and Marketing of Organically Produced Foods. CAC/GL 32-1999. Rome: FAO/WHO. 1999. URL:http://www.fao.org/DOCREP/005/ Y2772E/Y2772E00.HTM

16. Malusá E., Tartanus M., Danelski W. Monitoring of DDT in Agricultural Soils under Organic Farming in Poland and the Risk of Crop Contamination. Environmental Management. 2020. 66. P. 916–929. Doi:https://doi. org/10.1007/s00267-020-01347-9

17. EFSA European Food Safety Authority. Monitoring data on pesticide residues in food: results on organic versus conventionally produced food. EFSA Supporting Publication 2018: EN-1397, Parma, Italy. 2018. Doi:https://doi. org/10.2903/sp.efsa.2018.en-1397

18. Dervilly-Pinel G. Micropollutants and chemical residues in organic and conventional meat, Food Chemistry. 2017. Vol. 232. P. 218–228. ISSN 0308-8146, Doi:https:// doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.04.013

19. Bain C., Selfa T. Non-GMO vs organic labels: purity or process guarantees in a GMO contaminated landscape. Agric Hum. 2017. Vol. 34. P. 805–818. Doi:https://doi. org/10.1007/s10460-017-9776-x

20. World Organization for Animal Health. The OIE strategy on antimicrobial resistance and the prudent use of antimicrobials. 2016. 12 p. URL: https://www.oie.int/ fileadmin/Home/eng/Media_Center/docs/pdf/PortailAMR/ EN_OIE-AMRstrategy.pdf

21. European Food Safety Authority (EFSA). Monitoring data on pesticide residues in food: results on organic versus conventionally produced food. EFSA Supporting Publications. 2018. 15 (4). 1397 p. Doi:https:// doi.org/10.2903/sp.efsa.2018.EN-1397

22. Cadena M. Tetracycline and Sulfonamide Antibiotic Resistance Genes in Soils From Nebraska Organic Farming Operations. Front Microbiol. 2018. 9. 1283 p. Doi: https:// doi.org/10.3389/fmicb.2018.01283.

23. Österberg J. Antibiotic Resistance in Escherichia coli from Pigs in Organic and Conventional Farming in Four European Countries. PLoS One. 2016. 11(6). e0157049. Doi: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0157049.

24. Souillard R. Husbandry Practices, Health, and Welfare Status of Organic Broilers in France. Animals (Basel). 2019. 9(3). 97 p. Doi:https://doi.org/10.3390/ ani9030097

25. Bracke M.B.M. Broiler welfare trade-off: A semi-quantitative welfare assessment for optimised welfare improvement based on an expert survey. PLoS One. 2019. 14(10). e0222955. Doi:https://doi.org/10.1371/journal. pone.0222955. PMID: 31574105; PMCID: PMC6772121.

26. Luttikholt L.W.M. Principles of organic agriculture as formulated by the International Federation of Organic Agriculture Movements, NJAS. Wageningen Journal of Life Sciences. 2007. Vol. 54. Issue 4. P. 347–360. Doi:https://doi. org/10.1016/S1573-5214(07)80008-X.

27. Comparison of the prevalence of bacterial enteropathogens, potentially zoonotic bacteria and bacterial resistance to antimicrobials in organic and conventional poultry, swine and beef production: A systematic review and meta-analysis/ I. Young et al. Epidemiology and Infection. 2009. 137(9). P. 1217–1232.

28. FOAM. The IFOAM Norms for Organic Production and Processing, Version 2014. IFOAM; Bonn, Germany: 2014. [(accessed on 8 January 2020)]. URL: https://www. ifoam.bio/sites/default/files/ifoam_norms_july_2014_t.pdf.

29. ДСТУ ISO 6887-1:2003. Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Готування досліджуваних проб, вихідної суспензії та десятикратних розведень для мікробіологічного дослідження. Частина 1. Загальні пра-вила готування вихідної суспензії та десятикратних роз-ведень (ISO 6887-1:1999, IDT). [Чинний від 2004-01-10]. Київ : Держспоживстандарт України, 2004. ІV, 10 с.

30. ДСТУ ISO 6888-1:2003 Мікробіологія харчо-вих продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний ме-тод підрахування коагулазопозитивних стафілококів (Staphylococcus aureus та інших видів). Частина 1. Метод

з використанням агарового середовища Беард-Паркера (ISO 6888-1:1999, IDT). [Чинний від 2004-01-10]. Київ : Держспоживстандарт України, 2004.

31. ДСТУ ISO 15214:2007 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод під-рахування мезофільних молочнокислих бактерій за тем-ператури 30°С (ISO 15214:1998, IDT). [Чинний від 2009-01-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2008. IV, 6 с.

32. Методические указания 4.2.2723-10. «Лабо-раторная диагностика сальмонеллезов, обнаруже-ние сальмонелл в пищевых продуктах и объектах окружающей среды». 2010. URL:http://docs.cntd.ru/ document/1200083950

33. A spatial risk assessment model framework for incursion of exotic animal disease into the European Union Member States/ R.R. Simons et al. Microb Risk Anal. 2019. 13 p. Doi:https://doi:10.1016/j.mran.2019.05.001

34. Prioritising exotic livestock diseases for Europe. URL:https://spare-europe.shinyapps.io/Prioritising_ livestock_diseases/

35. Willer H., Lernoud J. The world of organic agriculture. Statistics and emerging trends 2019. Research Institute of Organic Agriculture FiBL and IFOAM Organics International. 2019. P. 331–336.

36. Reithmayer C., Mußhoff O. Consumer preferences for alternatives to chick culling in Germany. Poult Sci. 2019. 98(10). P. 4539–4548. Doi:https://doi.org/ 10.3382/ps/ pez272.

37. Council Directive 98/58/EC of 20 July 1998 concerning the protection of animals kept for farming purposes - OJ L 221. 1998. 8.8. P. 23–27. URL: https://eur-lex.europa. eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A31998L0058

38. Council Directive 1999/74/EC of 19 July 1999 laying down minimum standards for the protection of laying hens OJ L 203. 3.8. 1999. P. 53–57 URL: https://eur-lex.europa. eu/legal content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A31999L0074&q id=1606737329095

39. Council Directive 2007/43/EC of 28 June 2007 laying down minimum rules for the protection of chickens kept for meat production (Text with EEA relevance) OJ L 182. 12.7. 2007. P. 19–28. URL:https://eur-lex.europa.eu/ legal-content/EN/TXT/?uri= CELEX%3A32007L0043&q id=1606737428408

40. Про державний контроль за дотриманням зако-нодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин: Закон України ВР № 2042-19, [Чинний з 04.04.2018р.]. Ві-домості Верховної Ради. 2017. № 31. ст. 343.

41. Гаркавенко Т. О., Азиркіна І. М. Нормативно-за-конодавчі вимоги щодо визначення залишкових кілько-стей антимікробних препаратів у продукції птахівництва. Ветеринарна біотехнологія. 2015. (27). C. 96-104.

42. EMA Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) and EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ). EMA and EFSA Joint Scientific Opinion on measures to reduce the need to use antimicrobial agents in animal husbandry in the European Union, and the resulting impacts on food safety (RONAFA)/ D. Murphy et al. EFSA Journal. 2017. 15(1). e04666. Doi:https://doi.org/10.2903/j. efsa.2017.4666

43. CDC. Centers for Disease Control and Prevention. Campylobacter, Salmonella led bacterial foodborne illnesses in 2016. 2017. URL: https://www.cdc.gov/media/ releases/2017/p0420-campylobacter-salmonella.html

44. EFSA and ECDC (European Food Safety Authority and European Centre for Disease Prevention and Control), 2019. The European Union One Health 2018 Zoonoses Report. EFSA Journal. 2019. 17. (12). 5926. 276 p. Doi:https://doi. org/10.2903/j.efsa. 2019.5926

45. Attribution of foodborne illnesses, hospitalizations, and deaths to food commodities by using outbreak data, United States, 1998–2008/ J.A. Painter et al. Emerging Infectious Diseases. 2013. 19(3). P. 407–415. Doi:http:// dx.doi.org/10.3201/eid1903.111866

46. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України від 23.12.1997. № 771/97-ВР. Редакція від 16.01.2020. URL:https://zakon. rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80#Text

47. RASFF Portal. URL:https://webgate.ec.europa.eu/ rasff-window/portal/

48. Prevalence and distribution of Salmonella in organic and conventional broiler poultry farms/ W.Q. Alali et al. Foodborne Pathog Dis. 2010. 7(11). P. 1363–1371. Doi: https://doi.org/10.1089/fpd.2010.0566

49. Biswas D., Micallef S. Safety and Practice for Organic Food. 1st Edition. Academic Press. 2019. 418 р.

50. Alvarez-Olmos M.I. Probiotic agents and infection diseases: a modern perspective on a tradition therapy. Clin. Infect. Dis. 2001. Vol. 2. 11. P. 1567–1576. Doi: https://doi. org/10.1086/320518

51. Ammoscato F., Scirocco A., Altomare A. Lactobacillus rhamnosus protects human colonic muscle from pathogen lipopolysaccharide-induced damage. Neurogastroenterol Motil. 2013. Vol. 25. 984 p. e 777. Doi:https://doi.org/10.1111/ nmo.12232

52. Postbiotic activities of lactobacilli-derived factors/A. Cicenia et al. Journal of clinical gastroenterology. 2014. 48. 1. P. 18–22. Doi:https://doi.org/10.1097/MCG. 0000000000000231

ДолученняРозмір
PDF icon vetvisnyk_-2-2020-028-038.pdf809.66 КБ