Ви є тут

Ветеринарно-санітарна оцінка кролятини за показниками якості та безпечності

Особливої актуальності для населення України набула продовольча безпека. Якість і безпечність кролятини обумовлена добробутом тварин під час виробництва, а м᾿ясна продуктивність – генетичною спадковістю, умовами утримання, годівлі та добробуту. Кролятина здатна знижувати дозу внутрішнього опромінення населення, адже практично не накопичує радіонукліди. За нашими дослідженнями, вміст 137Cs і 90Sr у м᾿ясі кролів 4-місячного віку, вирощених на забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС радіонуклідами територіях, відповідно становив: 8,8±0,8 Бк/кг та 3,5±0,7 Бк/кг. У кролів старшого віку вміст 137Cs і 90Sr відповідно був на рівні: 12,3±1,2 Бк/кг та 8,2±1,5 Бк/кг (за ДР-2006 відповідно 200 Бк/кг і 20 Бк/кг). За результатами досліджень, жива вага, забійний вихід, вихід м᾿язової тканини і кісток, обмускульність тушок залежать від пори року, вікових та породних особливостей. Для збільшення продуктивності і покращення якості кролятини доцільне застосування міжпородного схрещування з метою збагачення спадковості однієї з порід на основі двох і більше. За результатами наших досліджень, найбільший забійний вихід (Р < 0,01) встановлено у 4-місячних кролів помісей першого покоління (♀ каліфорнійка × ♂ фландр) і становив 56,56±0,20 %, тимчасом у їх аналогів каліфорнійської скоростиглої породи він був на рівні 49,65±0,55 %. За спеціальними критеріями м᾿ясної продуктивності кролі помісі першого покоління теж переважали батьківські породи. Зокрема, індекс збитості у них становив 79,82±0,23 %, тимчасом у фландрів він був на рівні 77,08±0,08 %. Отже, помісі першого покоління отримали скоростиглість по материнській лінії, а більшу м᾿ясистість – по батьківській. М᾿ясо кролика можна розглядати як високопоживну, дієтичну «функціональну» їжу, яка забезпечує всіма необхідними біологічно активними речовинами, практично не накопичує радіонуклідів, а отже сприятливо впливає на здоров᾿я людини та є важливим резервом у вирішенні продовольчої безпеки в Україні.

Ключові слова: продовольча безпека, продуктивні якості кролів, кролятина, поживні властивості і біологічна цінність, дієтичний високопоживний продукт.

  1. Аксьонова Є. О., Корх О. В., Петраш В. С. Закономірності росту та формування м’ясної продуктивності кролів м’ясного напрямку за комбінованого типу годівлі: зб. наук. праць «Ефективне кролівництво і звірівництво». Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН. Черкаси, 2020. Вип. 6. С. 13–26. DOI:10.37617/2708-0617.2020.6.13-26
  2. Бащенко М. І., Гончар О. Ф., Шевченко Є. А. Кролівництво: монографія. Видання третє, перероблене. Черкаси: Чорнобаївське КПП, 2018. 306 с. URL: https://profbook.com.ua/index.php?route=product/ product/download&product_id=2617&download_id=393
  3. Бащенко М.І., Гончар О.Ф., Бойко О.В. Кролівництво в Україні: монографія. Черкаси: Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН, 2020. 219 с.
  4. Характер успадкування селекційних ознак і реалізація потенційної продуктивності кролів полтавське срібло / М.І. Бащенко та ін. Науково-теоретичний журнал НААН України «Вісник аграрної науки. 2020. Т. 807. № 6. С. 31–36. DOI:10.31073/ agrovisnyk202006-04.
  5. Характеристика рівнів забруднення довгоіснуючими радіонуклідами 137Cs і 90Sr кормів, продуктів тваринництва і рослинництва на території Волинської області за період 1991–2016 рр / П. К. Бойко та ін. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Ґжицького. Львів, 2017. Т. 19. № 78. С. 13–17. DOI:10.15421/nvlvet7803
  6. Бойко О. В., Гончар О. Ф., Сотніченко Ю. М. Підвищення продуктивних якостей кролів шляхом промислового схрещування: зб. наук. праць «Ефективне кролівництво і звірівництво». Черкаси: Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН, 2019. Вип. 5. С. 155–165. DOI:10.37617/2708-0617.2019.5.155-165.
  7. Бойко О. В., Гончар О. Ф., Лучин І. С. Продуктивні ознаки кролів за промислового схрещування порід «полтавьке срібло», «радянська шиншила» та «новозеландська біла». Біологія тварин, 2020. Т. 22. № 1. С. 41–45. DOI:10.15407/animbiol22.01.041
  8. Босаневич Н.О., Лесик Я.В. Фізіолого-біохімічні показники організму та продуктивність кролів за дії кобальту цитрату. Біологія тварин, 2018. Т. 20. № 4. 89 с. URL:https://www.inenbiol.com/images/ stories/konfer/2018/Material_conf_M_2018.pdf
  9. Бургу Ю. Г. Товарознавча характеристика продукції кролівництва. Науковий вісник Полтавського університету економіки і торгівлі. Технічні науки. Полтава, 2011. № 1 (52). С. 103–106. URL:file:///D:/ Documents/Downloads/nvpuettn_2011_1_21.pdf
  10. Валерко Р. А., Герасимчук Л. О. Органічне сільське господарство як фактор впливу на вміст нітратів у питній воді джерел нецентралізованого водопостачання сільських населених пунктів. Екологічні науки, 2019. № 3 (30). С. 124–133. DOI:10.32846/2306-9716/2020.eco.3-30.21. 13
  11. Гавриш О. М. Ефективність використання індексної оцінки систем добробуту та використання племенного поголів’я кролів: зб. наук. праць «Ефективне кролівництво і звірівництво». Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН. Черкаси, 2020. Вип. 6. С. 38–47.
  12. Гончар О.Ф., Шевченко С. А. Застосування методів геномної селекції при дослідженні кролів новозеландської білої породи: зб. наук. праць «Ефективне кролівництво і звірівництво». Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН. Черкаси, 2018. Вип. 4. С. 46–55.
  13. Гончар О.Ф., Шевченко С.А. Особливості cелекційно-генетичного моніторингу в кролівництві за ДНК-маркерами: зб. наук. праць «Ефективне кролівництво і звірівництво». Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН. Черкаси, 2019. Вип. 5. С. 36–51. DOI:10.376 17/2708-0617.2019.5.36-51.
  14. Гончар О. Ф., Бойко О. В. Аналіз стану галузі кролівництва в Україні: зб. наук. праць «Ефективне кролівництво і звірівництво». Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН. Черкаси, 2020. Вип. 6. С. 47–57. DOI:10.37617/2708-0617.2020.6.47-58
  15. Гончар О. Ф., Бойко О. В., Гавриш О. М. Сучасні тенденції розвитку кролівництва в Україні. Тваринництво сьогодні, 2020. Вип. 1. №1. С. 74–79.
  16. Гончар О.Ф. Вплив конституції на продуктивні якості кролематок. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Київ, 2016. Вип. 236. С. 138–146. URL:http: //journals.nubip.edu. ua/index.php/Tekhnologiya/article/view/7962/7625#
  17. Гуменний В. Д., Музика П. М. Стан продовольчої безпеки населення України на початку тисячоліття. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького. Львів, 2014. Т. 16. № 1 (58). Ч. 1. С. 134–149.
  18. Гринів М. В. Ріст і розвиток організму кролів за згодовування різної кількості зерна тритикале. Науково-технічний Бюлетень Державного науково-дослідного інституту ветеринарних препаратів та кормових добавок і інституту біології тварин. 2019. Вип. 20. № 1. С. 26–35. URL:http://nbuv. gov.ua/UJRN/Ntbibt_2019_20_1_6.
  19. Трансформація мікроелементів у м'язах молодих кролів / Л.М. Дармограй та ін. Український екологічний журнал, 2019. Вип. 9. № 4. С. 616–621. DOI:10.15421/2019_798
  20. Дармограй Л., Лучин І., Гутий Б. Вплив організації годівлі на продуктивні показники кролів за інтенсивної технології вирощування. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Сільськогосподарські науки. Львів, 2017. Т. 19. № 9. С. 38–43. URL:https://nvlvet.com. ua/ index.php/agriculture/article/view/2346/2332
  21. Дармограй Л.М., Лучин І.С. Конверсія гранульованого комбікорму різного складу у продукцію при вирощуванні кролів на м'ясо. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Львів, 2011. Т. 13. № 4 (50). Ч. 3. С. 103–107.
  22. Дичок-Нєдзєльска А. З., Лесик Я. В., Ковальчук І.І. Вплив сполук сульфуру на вміст мікроелементів у тканинах організму кролів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Ветеринарні науки. Львів, 2019. Т. 21. № 95. С. 161-165. URL:https://cyberleninka.ru/article/n/vpliv-spoluk-sulfuru-na-vmistmikroelem...
  23. Довгій Ю. Ю., Котелевич В. А., Лігоміна І. П., Невмержицька М. А. До питання якості і безпеки м’яса кролів, вирощених у приватному секторі с. Клочеве Коростенського району Житомирської області. Вісник Житомирського національного агроекологічного університету. 2013. Т. 1. № 2 (38). С. 148–153. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ Vzhnau_2013_2% 281% 29__24
  24. Дуда Ю. В., Шевчик Р.С., Кунєва Л.В. Вплив Passalurus ambiguus та Cysticercus pisiformis на вихід продуктів забою кролів. Аграрний вісник Причорномор’я: зб. наук. праць: Ветеринарні науки. Одеський ДАУ. Одеса, 2019. Вип. 93. C. 234–239. URL: https:// dspace.dsau.dp.ua/bitstream/123456789/2869/1/26.pdf
  25. Іваницька А.І., Лесик Я.В. Вплив сполук силіцію на вміст Кальцію, Фосфору та окремих ліпідів у плазмі крові кролів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Ветеринарні науки. Львів, 2019. Т. 21. № 95. С. 41-46. URL:file:///D:/Documents/Downloads/vplivspoluk-silitsiyu-na-vmist-kaltsiyu-fosforu-ta-okremihlipidiv-u-plazmi-krovi-kroliv.pdf
  26. Котелевич В. А., Волківський І. А., Пінський О. В., Давиденко Л. М. Якість і безпечність харчових продуктів – запорука здоров’я майбутніх поколінь. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Ветеринарні науки. Львів, 2021. Т. 23. № 103. С. 179–186. DOI:10.32718/ nvlvet 10324
  27. Котелевич В. А., Згозінська О. А., Макаренко В. О. До питання ветеринарно-санітарної експертизи і ветсаноцінки м’яса кролів після лікування проти еймеріозу. Вісник ЖНАЕУ. Житомир, 2013. Т. 3. № 1 (49). С. 50–54.
  28. Котелевич В.А. Кролятина – важливий резерв органічної продукції. Вісник аграрної науки Причорномор’я, 2016. Вип. 2 (89). Ч. 1. С. 182–190. URL: https://visnyk.mnau.edu.ua/statti/2016/n89v2r 2016kotelevich.pdf
  29. Котелевич В.А., Невмержицька М.А. Якість та безпека м’яса кролів, вирощених у приватному секторі Коростенського району Житомирської області. Ветеринарна медицина України, 2013. № 5. С. 24–25. URL:http://nbuv.gov.ua/UJRN/vetm_2013_5_8
  30. Котелевич В. А., Федотов В. С., Дишкант О. В. Порівняльний аналіз продуктивності та якості м’яса кролів м’ясних порід. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Львів, 2008. Т. 10. № 4 (39). С. 103–106.
  31. Котелевич В. А. М’ясо кролів – важливий резерв органічного виробництва. Вісник Житомирського національного агроекологічного університету. Житомир, 2016. № 1 (1). С. 220–227. URL:http:// nbuv.gov.ua/UJRN/Vzhnau_2016_1%281%29__32
  32. Котелевич В. А. Ветеринарно-санітарна оцінка м’яса кролів різновікових груп, вирощених у приватному секторі смт. Ємільчине, Ємільчинського району, Житомирської області. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Львів, 2016. Т. 18. № 3 (70). С.153–156. DOI:10.15421/ nvlvet7036
  33. Котелевич В. А. Ветеринарно-санітарна оцінка кролятини як важливого резерву дієтичної продукції. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Ветеринарні науки. Львів, 2019. Т. 21. № 96. С. 58–64. DOI:10.32718/ nvlvet9610
  34. Котелевич В. А. Ветеринарно-санітарна оцінка якості і безпечності харчових продуктів у Житомирському регіоні. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Львів, 2017. Т. 19. № 78. С. 58–61. DOI:10.15421/ nvlvet7812
  35. Котелевич В. А. Екологічні аспекти якості та безпеки харчових продуктів у Житомирському регіоні. Вісник Житомирського національного агроекологічного університету. Житомир, 2017. Т. 3. № 2 (63). С. 123–127.
  36. Котелевич В. А. Актуальні проблеми якості та безпечності харчових продуктів в контексті забезпечення продовольчої безпеки в Житомирському регіоні. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Ветеринарні науки. Львів, 2019. Т. 21. № 93. С. 155–159. DOI:10.32718/ nvlvet9327
  37. Котелевич В. А. Актуальні проблеми якості та безпечності харчових продуктів для населення, що проживає на забруднених внаслідок аварії на ЧАЕС територіях у контексті гарантування продовольчої безпеки. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Ветеринарні науки. Львів, 2019. Т. 21. № 95. С. 156–160. DOI:10.32718/nvlvet9529
  38. Котелевич В. А., Пінський О. В. Сучасний стан безпечності харчових продуктів щодо вмісту 137Cs порівняно з 2010 роком. Вісник Полтавської державної аграрної академії. Полтава, 2022. № 4. С. 208–220. DOI:10.31210/visnyk2022.04.29
  39. Гематологічні показники та вміст ліпідів у тканинах організму кролів за даними кремнієве з'єднання / Ю. Лесик та ні. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10. Issue 1. P. 30-36. URL:https://www.ujecology.com/articles/hematological-parameters-and-content-of-lipids-intissues-of-the-organism-of-rabbits-according-to-thesilicon-connection.pdf
  40. Лесик Я.В., Хомин М.М., Лучка І.В., Босаневич Н.О. Вплив різної кількості цинку цитрату на біохімічні показники крові та продуктивність організму кролів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Львів, 2019. Т. 21. № 96. С. 65-70. URL:https://cyberleninka.ru/article/n/vpliv-riznoyi-kilkosti-tsinku-tsitratu...
  41. Лучин І.С. Нагромадження радіонуклідів у м'язах і кістках різного за віком і походженням молодняку кролів. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького. Львів, 2009. Т. 11. № 2 (41). Ч. 4. С. 143–148.
  42. Лучин І. С., Дармограй Л. М. Продуктивна дія підкислювача корму ACID SFAГ S BF на інтенсивність росту та функціональний стан організму кролів за інтенсивного вирощування на м’ясо: зб. наук праць «Ефективне кролівництво і звірівництво». Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН. Черкаси, 2020. Вип. 6. С. 74–88.
  43. Лучин І.С., Дармограй Л.М. Шляхи вирішення білкової проблеми за вирощування гібридних кролів. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Київ, 2016. Т. 1. № 58. 12 с.
  44. Лучин І.С., Дармограй Л.М., Вакуленко І.С. Технологічні аспекти інтенсивного виробництва кролятини у Прикарпатті. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Київ, 2015. Вип. 205. С. 313–323. URL:file:///D:/Documents/Downloads/ nvnau_tevppt_2015_205_43%20(1).pdf
  45. Продуктивна дія різної кількості зерна тритікале на репродуктивні показники кролематок та якість приплоду / Г.М. Седіло та ін. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С. З. Ґжицького. Львів, 2018. Т. 20. № 89. С. 61–66. DOI:10. 32718/ nvlvet8911
  46. Особливості формування м’ясної продуктивності кролів м’ясо-шкуркового напрямку продуктивності: зб. наук. праць «Ефективне кролівництво і звірівництво». Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН / Ю. М. Сотніченко та ін. Черкаси, 2020. Вип. 6. С. 117–125. DOI:10.37617/2708- 0617.2020.6.117-125.
  47. Уманець Д.П., Уманець Р.М., Яценко О.В., Зламанюк Л.М. Продуктивність молодняку кролів за згодовування повнораціонних комбікормів з різним рівнем кальцію та фосфору. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. Київ, 2013. Вип. 190. С. 183–190.
  48. Шевчик Р., Дуда Ю., Кунєва Л. Вплив ветеринарно-санітарних і технологічних умов забою на мікробіологічні показники м’яса кролів. Біологія тварин: науковий журнал. Інститут біології тварин НААН. Львів, 2019. Т. 21. № 3. 168 с. URL:https:// www.inenbiol.com/images/stories/konfer/2019/ MaterialConf2019.pdf
  49. Шевчик Р. С., Дуда Ю. В., Гавриліна О. Г., Кунєва Л. В. Порівняльна оцінка якості кролятини, отриманої в умовах забійного підприємства і приватного сектору. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького. Ветеринарні науки. Львів, 2020. Т. 22. № 97. С. 162–168. DOI:10. 32718/nvlvet9726
  50. Якубець Т. В., Бочков В. М., Василенко В. М. Продуктивність кролематок різних класів розподілу за живою масою та ріст кроленят, отриманих від них: зб. наук. праць «Ефективне кролівництво і звірівництво». Черкаська дослідна станція біоресурсів НААН. Черкаси, 2020. Вип. 6. С. 135–144.
  51. Morshdy A.M.M., Al AshkAr A.T., A. MAhMoud A. F. Improving the Quality and Shelf Life of Rabbit Meat During Chilled Storage using Lemongrass and Black Seed Oils. Journal of Animal Health and Production. 2021. Vol. 9. Issue 1. P. 56–61. DOI:10.3923 pjbs.2020. 1122.1130
  52. Rabbit production and science: the world and Italian scenarios from 1998 to 2018 / A. Trocino et al. Italian Journal of Animal Science. 2019. Vol. 18. No 1. P. 1361–1371. DOI:10.1080/1828051X.2019.1662739
  53. Bashchenko M.I., Gavrish O.M., Vashchenko O.V. Features of body structure and changes in live weight rabbits of the Poltava silver breed in separate periods of their cultivation. Effective rabbit breeding and fur farming. 2018. Vol. 4. P. 6–12.
  54. Bello O. O., Bello T. K., Adekoya R. A. Preliminary Bacteriological Evaluation of Smoked Rabbit Meat Sold on Lagos-Benin Expressway, Nigeria. Journal of Food Technology and Food Chemistry. 2018. Vol. 1. Issue 1. P. 1–6. URL:http:// article.scholarena.co/Preliminary-BacteriologicalEvaluation-of-Smoked-Rabbit-Meat-Sold-on-LagosBenin-Expressway-Nigeria.pdf
  55. Brahmantiyo B., Raharjo Y.C., Prasetyo L.H. Production Performance of HyCole, New Zealand White Rabbits and Its Reciprocal. Jurnal llmu Ternak dan Veteriner. 2018. Vol 22. Issue 1. P. 16–23. URL:https:// pdfs.semanticscholar.org/00dc/8be23d37ca0425bf99b9523ba111448d751b.pdf?_gl=1*19dq43d*_ga*MTE 1ODM0OTQyNC4xNjc5MTE2NDcx*_ga_H7P4ZT52H5*MTY3OTExNjQ3MS4xLjAuMTY3OTExNjQ3 Mi4wLjAuMA
  56. Effect of zinc nanoaquacitrate on the biochemical and productive parameters of the organism of rabbits / О. V. Boiko et al. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2020. Vol. 11. Issue 2. P. 243-248. DOI:10.15421/022036
  57. Influence of zinc nanoaquacitrate on the immuno-physiological reactivity and productivity of the organism of rabbits / О. V. Boiko et al. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2020. Vol. 11. Issue 1. P. 133–138. URL:https://medicine.dp.ua/index.php/ med/article/view/606/622
  58. Boiko O.V., Honchar O.F., Luchyn I.S. (2020). Productive characteristics of rabbits atindustrial crossbreeding of Poltava Silver, Soviet Chinchilla and New Zealand White breeds. Bìol. Tvarin. 2020. No 22 (1). P. 41–45. DOI:10.15407/animbiol22.01.041
  59. Specific activity of Sr-90 and Cs-137 in rabbits of various genotypes / O.V. Bojko et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10, no. 2. P. 165–169. DOI:10.15421/2020_80
  60. Effect of consumption of I, Se, S and nanoaquacitrates on hematological and biochemical parameters of the organism of rabbits / О. V. Boiko et al. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2021. Vol. 12. Issue 2. P. 335-340. DOI:10.15421/022145
  61. Effectiveness of application of industrial hybridization in rabbits / O. Boyko et al. Effective Rabbit Breeding and Fur Farming. 2018. 4. P. 13–23.
  62. Oregano, rosemary and vitamin E dietary supplementation in growing rabbits: effect on growth performance, carcass traits, bone development and meat chemical composition / R. Cardinali et al. Livestock Science. 2015. Vol. 175. P. 83–89. DOI:10.1016/j. livsci.2015.02.010
  63. The Genetic structure of domestic rabbits / M. Carneiro et al. Molecular Biology and Evolution. 2015. 28 (6). P. 1801–1816. DOI:10.1093/molbev/msr003.
  64. Chulayo A. Y., Muchenje V. A balanced perspective on animal welfare for improved meat and meat products. South African Journal of Animal Science. 2015. Vol. 4. No 5. P. 452–469. URL:file:///D:/ Documents/Downloads/Chulayo45Issue5.pdf
  65. Effects of dietary alfalfa flavonoids on the performance, meat quality and lipid oxidation of growing rabbits / S. Dabbou et al. Asian-Australasian journal of animal sciences. 2018. Vol. 31. No 2. P. 270–277. DOI:10.5713%2Fajas.17.0284
  66. Dalle Zotte A. Rabbit farming for meat purposes. Animal Frontiers. 2014. Vol. 4. No 4. P. 62–67. URL:file:///D:/Documents/Downloads/229_2014_ AnimalFrontiers_DalleZotte_review%20 (1).pdf
  67. Trace elements transformation in young rabbit muscles / L. M. Darmohray et al. Ukrainian Journal of Ecology. 2019. 9 (4). P. 616–621. URL:https://www. ujecology.com/articles/ trace-elements-transformationin-young-rabbit-muscles.pdf
  68. Dychok-Nidzelska A., Boiko O., Bashchenko M., Honchar O. Reproductive Ability of Doe-Rabbits and Growth and Preservation of the Offspring by Feeding Sulfur Compounds. Scientific Horizons. 2021. Vol. 24. № 8. P. 9–14. URL:file:///D:/Documents/ Downloads/1.19.03. 2023.pdf
  69. Fadlilah1 A., Rosyidi D., Susilo A. Chemical Quality of Fresh New Zealand White Rabbit Meat in Batu, Indonesia. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering. 2020. Vol. 811. Issue 1. 012024. DOI:10.1088/1757-899X/811/1/012024
  70. Supplemental effects of eucalyptus (Eucalyptus camaldulensis) leaves on growth performance, carcass characteristics, blood biochemistry and immune response of growing rabbits / M. Fathi et al. Annals of Animal Science. 2019. Vol. 19. No 3. P. 779–791. DOI:10.2478/aoas-2019-0023
  71. Gavrish O. Productive quality of rabbits of domestic and foreign selection with intensive cultivation technology. Effective rabbit breeding and fur farming. 2017. Vol. 3. P. 14–21.
  72. Honchar О.F., Shevchenko E.A. Selectiongenetic characteristics of rabbits poltavska silver breed by polymorphism of progesterone receptor gene. Effective rabbit breeding and fur farming. 2020. Vol. 6. P. 6–13. DOI:10.37617/2708-0617.2020.6.6-13
  73. Leafy feed supplementation, rabbit growth performance and meat quality: Case study of Ipomoea aquatic / J. M. Kindossi et al. International Journal of Livestock Production. 2021. Vol. 12 (3). P. 140–153. DOI:10.5897/IJLP2021.0782
  74. Kabir M.A., Akpa G.N., Nwagu B.I., Adeyinka I.A. Heterosis and maternal effects for carcass traits in tree breeds of rabbit. Journal of Animal Production Research. 2016. Vol. 28. Issue 1. P. 104–111. URL:https://www.researchgate.net/profile/Isaac-Adeyinka-2/publication/304773... HETEROSIS_AND_MATERNAL_EFFECTS_FOR_CARCASS_TRAITS_IN_THREE_BREEDS_ OF_RABBIT/links/577a275008ae213761c9a779/HETEROSIS-AND-MATERNAL-EFFECTS-FORCARCASS-TRAITS-IN-THREE-BREEDS-OFRABBIT.pdf
  75. Kurchaeva E., Vostroilov A., Vysotskaya E., Maksimov I. Feed synbiotic additive to improve the productivity and quality of rabbit meat. BIO Web of Conferences. 2019. Vol. 17. DOI:10.1051/ bioconf/20201700253
  76. Larzul C., Rochambeau H. Comparison of ten rabbit lines of terminal bucks for growth, feed efficiency and carcass traits. Animal Research, EDP Sciences. 2014. Vol. 53. № 6. P. 535–545. DOI:10.1051/ animres:2004032
  77. Рarameters of rabbit blood under the action of nanocompounds І, Se, S. Chapter 10. Bioresources and Human Health / Y. Lesyk et al.; edited by Andrzej Krynski, Georges Kamtoh Tebug, Svitlana Voloshanska. Czestochowa: Educator. 2021. P. 1–102.
  78. Productive performance and meat quality of rabbits that consumed cookie waste / M. EscorzaMontoya et al. Abanico veterinario. 2019. Vol. 9. P. 1–7. DOI:10.21929/abavet2019.910
  79. Microbiological Quality of Rabbit Meat in Egypt and Worldwide: A Review / A. E. M. Morshdy et al. Journal of Advanced Veterinary Research. 2022. Vol. 12. No 6. P. 807–810. URL:https://www.advetresearch. com/index.php/AVR/article/view/1162
  80. Health and welfare of rabbits farmed in different production systems / S. S. Nielsen et al. Scientific Opinion EFSA Journal. 2020. Vol. 18 (1). P. 5944–5996. DOI:10.2903/j.efsa.2020.5944
  81. Comparison od non-linear models adjustment in new Zealand rabbits growth curve / D. C. E. Santos et al. Anais do Zootecnia Brasil, 55ª Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia, 28º Congresso Brasileiro de Zootecnia, Goiânia – Brasil, 27 a 30 de Agosto. 2018. P. 1–5. URL:http://www.adaltech.com. br/anais/zootecnia2018/resumos/trab-1694.pdf
  82. Składanowska-Baryza J., Stanisz M. Preslaughter handling implications on rabbit carcass and meat quality – a review. Annals of animal science. 2019. Vol. 19. Issue 4. P. 875–885. URL:file:///D:/ Documents/Downloads/10.2478_aoas-2019-0041.pdf
  83. Szendrő Zs., Dalle Zotte A. Effect of housing conditions on production and behaviour of growing meat rabbits: a review. Livestock Science. 2011. Vol. 137. Issue 1–3. P. 296–303. URL:http://www.asicwrsa.it/bibliografia/W-001.pdf
  84. Tavdidishvili D., Khutsidze T., Tsagareishvili D. A study of the quality and biological value of meat of different breeds of rabbit bred in Georgia. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences. 2018. Vol. 12 (1). P. 553–559. URL:https://www.researchgate.net/publication/326958678_A_study_of_the_quality_ and_biological_value_of_meat_of_different_breeds_ of_rabbit_bred_in_Georgia
ДолученняРозмір
PDF icon kotelevich_2_2023.pdf1.94 МБ