Ви є тут

ЯКІСТЬ ТА БЕЗПЕКА МОЛОКА СИРОГО, ЗАГОТОВЛЕНОГО В МОЛОЧНИХ КООПЕРАТИВАХ І ЗБІРНИХ ПУНКТАХ, ЗАЛЕЖНО ВІД ЇХ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОСНАЩЕННЯ

Встановлено, що молочні кооперативи Тернопільської області здають на переробку 5,7 % партій молока першого ґатунку, 46,6 % – другого та 47,7 % партій молока неґатункового за вимогами українського стандарту. А всі 100 % партій молока не відповідають вимогам ЄС. Необхідно також відмітити, що молоко заготовлене у молочних кооперативах має вищу якість, порівняно з молоком, заготовленим через збірні пункти, завдяки кращому технологічному їх оснащенню. Зниження ґатунку молока сирого, одержаного в молочних кооперативах відбувається, в основному, за рахунок надмірної кількості мікроорганізмів через недотримання санітарних вимог щодо одержання і первинної обробки молока. 

Ключові слова: молочні кооперативи, устаткування, молоко, якість, безпека.

1. ОСГ: оцінка перспективності заготівлі якісного молока (проект технічної допомоги вітчизняній молочній галузі) / Д. Приходько, А. Ярмак, В. Говрега, Р. Литвин // Пропозиція. – 2013. – № 10. – С. 152–154.

2. Пабат В.О. Якість молока: проблеми та шляхи вирішення / В.О. Пабат, О.І. Губенко, В.П. Чагаровський // Молочна промисловість. – 2004. – № 1 (10). – С. 24.

3. Бутило Р. Молочний ринок ЄС: поточна ситуація та прогноз / Р. Бутило // Молоко і ферма. – 2013. – №1(14). – С. 34–37.

4. Луценко М. Проблеми виробництва і якості молока та шляхи їх вирішення на реконструйованих фермах /
М. Луценко // Пропозиція. – 2003. – № 11. – С. 15−16.

5. Ладика В. Реалії виробництва молока в приватному секторі / В. Ладика, Л. Калачевська, С. Гужвенко // Пропозиція. – 2011. – № 9. – С. 120–122.

6. Influence of variable milk quality premiums on observed milk quality / C. Nightingale, K. Dhuyvetter, R. Mitchell,
Y. Schukken // J. Dairy Sci. – 2008. – Vol. 91 (3). – Р. 1236–1244.

7. Сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи: формування і функціонування: [методичні рекомендації] / [Лупенко Ю.О., Малік М.Й., Григоренко М.П., Корінець Р.Я.]. – К., 2012. – 65 с.

8. Valeeva N.I. Motivation of Dairy Farmers to Improve Mastitis Management / N.I. Valeeva, T.J.G.M. Lam, H. Hogeveen // Journal of Dairy Science. Vol. 90, № 9. – P. 4466–4477.

9. Bruno G.B. Quality based payment program and milk quality in dairy cooperatives of Southern Brazil: an econometric analysis / G.B. Bruno, H.G. Augusto, V.S. Marcos // Sci. agric. – Vol. 70, №1. – Р. 21–26.

10. Кооперативний рух у молочарстві: американський та європейський досвід // Молоко і ферма. – 2013. –
№ 1 (14). – С. 85–89.

11. Молоко та молочні продукти. Методи мікробіологічного контролювання: ДСТУ 7357:2013. – [Чинний від 2013–08–22]. – К.: Мінекономрозвитку України, 2014. – 34 с. – (Національний стандарт України).

ДолученняРозмір
PDF icon horyuk.pdf474.41 КБ