Ви є тут
ЗАБЕЗПЕЧЕНІСТЬ КОРІВ ЙОДОМ В УМОВАХ ПРИВАТНОГО СЕКТОРУ
В статті наведені результати досліджень показників вмісту йоду в сечі корів різних вікових груп та рівня тиреоїдних
гормонів у сироватці крові. В результаті досліджень встановили, що концентрація йоду в сечі 97,1 % корів менша 70 мкг/л,
у 2,9 % більша, проте у жодної з досліджених тварин уміст йоду не перевищував (за дослідження напівкількісним мето-
дом) 100 мкг/л. Таким чином, результати дослідження сечі свідчать про недостатнє надходження з кормом йоду.
Коровам дослідної групи з водою застосовували калію йодид в дозі 8 мг. Вміст йоду у сечі корів дослідної групи
був більшим 100 мкг/л, але в жодної тварини не перевищував 300 мкг/л. Таким чином, було досягнуто оптимального
рівня надходження йоду в організм.
Рівень ТТГ в сироватці крові тварин дослідної групи коливався у межах 1,36 – 2,14 мкМО/мл і в середньому був
на 28,2 % нижчим, порівняно з контрольною групою (1,87 – 3,40 мкМО/мл), а рівень вільних фракцій Т 3 і Т 4 вищим
на 14,0 та 17,3 % відповідно.
Ключові слова: Йод, щитоподібна залоза, тироксин, трийодтиронін, корови, телята, нетелі.
1. Левченко В.І. Діагностика, лікування та профілактика хвороб печінки у великої рогатої худоби / В.І. Левчен-
ко, В.В. Влізло. – К.,1998. – 22 с.
2. Левченко В.І. Профілактика захворювань печінки у корів /В.І. Левченко, В.В. Влізло // Тваринництво України.
– 1998. – № 6. – С. 16–18.
3. Щелкунов Л.Ф. Селен и профилактика заболеваний / Л.Ф. Щелкунов // Вісник морської медицини. – 2000. –
№ 4. – С. 129 –136.
4. Фтор в системе почва–растение.– 2-е изд., перераб. и доп. / [Ю.П. Танделов]; Под ред. акад. РАСХН В. Г. Ми-
неева.–Красноярск, 2012. – 146 с.
5. Внутрішні хвороби тварин / [Левченко В.І., Влізло В.В., Кондрахін І.П. та ін.]; За ред. В.І. Левченка. – Біла
Церква, 2015. – Ч.2. – 610 с.
6. http: //medstrana. com.
7. Сологуб Л.І. Йод в організмі тварин і людини (біохімічні аспекти) / Л.І. Сологуб, Г.Л. Антоняк, Т.О. Антоняк
// Біологія тварин – 2005. – Т. 7, № 1. – С. 31–59.
8. Nutrient Requirement of Dairy Cattle (NRCD, 2001)The National Academy of Sciences. – 2001.
9. Микроэлементозы человека: этиология, классификация, органопатология / [Авцын А.П., Жаворонков А.А.,
Риш М.А., Строчкова Л.С.]. – М.: Медицина, 1991. – 496 с.
10. Ветеринарна клінічна біохімія / [Левченко В.І., Влізло В.В., Кондрахін І.П. та ін.]; За ред. В.І. Левченка і
В.Л. Галяса. – Біла Церква, 2002. – 400 с.
11. Miller J. K. The trace elements / J.K. Miller, N. Ramsey, F. C. Madsen// In:“ The Ruminant Animal Digestive
Physiology and nutrition”. (ed. Church D.C.). Englewood Cliffs, N J: Prentice-Hall Inc. – 1988. – P. 342–400.
12. Iodine / B. Hetzel, M. Welby // In: “Handbook of Nutritionally Essensial Mineral Elements” (eds. O'Dell B. L.,
Sunde R.A.). − New York: Marcel Dekker, Inc. – 1997. – P. 557 – 581.
13. Behne D. Effects of dietary selenium on the tissue concentrations of type I iodothyronine 5-deiodinase and other
selenoproteins / D. Behne, A. Kopoubos // Am. J. Clin. Nutr. Suppl. – 1993. – N 57. – P. 310–312.
14. http://spravochnik.sinevo.ua.
Долучення | Розмір |
---|---|
a._kharchenko.pdf | 226.98 КБ |