Ви є тут
ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРІВ УКРАЇНСЬКОЇ ЧОРНО-РЯБОЇ МОЛОЧНОЇ ПОРОДИ ЗАЛЕЖНО ВІД ТИПУ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
Наведено результати дослідження молочної продуктивності корів української чорно-рябої молочної породи у
виробничих умовах, які свідчать про вплив типу вищої нервової діяльності (ВНД) на динаміку добових надоїв, вміст
сухого знежиреного молочного залишку (СЗМЗ) і жиру в молоці. В результаті проведених досліджень встановлено,
що молочна продуктивність корів в межах сформованих груп не значно змінювалась протягом 1-3 місяців лактації,
проте, відмічалась стійка тенденція до вірогідно менших надоїв у корів сильного врівноваженого інертного (СВІ),
сильного неврівноваженого (СН) та слабкого (С) типів порівняно із коровами сильного врівноваженого рухливого
(СВР) типу ВНД на 17,3-35,4 % (p<0,01-0,001). У корів СВР типу ВНД відмічали тенденцію до більшої кількості
сухого знежиреного залишку та вірогідно більшу жирність молока, ніж у корів з іншими типами ВНД, особливо ніж
у корів слабкого (С) типу. Доведено позитивну кореляцію (r=0,53-0,75) між силою, врівноваженістю та рухливістю
нервових процесів і молочною продуктивність та якістю молока.
Ключові слова: вища нервова діяльність, лактація, продуктивність, корови.
1. Invited review: Changes in the dairy industry affecting dairy cattle health and welfare / Barkema H.W. et al. //
J. Dairy Sci. Elsevier.– 2015.– Vol. 98. – P. 7426-7445.
2. Housing and management factors associated with indicators of dairy cattle welfare / De Vries M. et al. // Prev. Vet.
Med. Elsevier.–2015.– Vol. 118.– P. 80-92.
3. Панасюк І.М. Вплив типу нервової системи корови на її молочну продуктивність і технологічність / І.М. Па-
насюк // Молочне і м’ясне скотарство. – 1998. – Вип. 88. – С. 28-31.
4. Friedrich J. Genetics of cattle temperament and its impact on livestock production and breeding / J. Friedrich,
B. Brand, M. Schwerin // Аrchiv fur tierzucht-archives of animal breeding. – 2015. – №58. – P. 13–21.
5. Hedlund L. Personality and production: Nervous cows produce less milk / L. Hedlund, H. Løvlie // Journal of dairy
science. – 2015. – №98 (9). – P. 5819–5828.
6. ДСТУ ISO 707:2002 Молоко та молочні продукти. Настанови з відбирання проб. – Київ, 2002. – 16 с.
7. ДСТУ ISO 1211-2002 Молоко. Гравіметричний метод визначення вмісту жиру (контрольний метод) (ISO
1211:1999, IDT) . – Київ, 2002. – 16 с.
8. Перелік методик вимірювань та методик визначення вмісту (рівнів) забруднювачів та інших речовин хімічного, біо-
логічного чи іншого походження в харчових продуктах та продовольчій сировині. – Київ, ДВФССУ, 2014. – 28 с.
9. Паршутин Г.В. Типы высшей нервной деятельности, их определение и связь с продуктивными качествами
животных / Г.В. Паршутин.– Фрунзе: Киргизстан, 1973. – 72 с.
10. Пат. № 16138 Україна. Спосіб оцінки властивостей нервових процесів у великої рогатої худоби // Азар’єв В.В.,
Карповський В.І., Трокоз В.О., Костенко В.М., Криворучко Д.І. [Деклараційний патент України на корисну модель
№ 16138]. № u2006 02200.– заявл. 28.02.2006; опубл. 17.07.2006, Бюл. № 7.
11. Пат. № 16030 Україна Пристрій для подачі харчового подразника при вивченні умовно-рефлекторної діяль-
ності тварин // Криворучко Д.І., Карповський В.І., Трокоз В.О., Костенко В.М., Азар’єв В.В. [Деклараційний патент
України на корисну модель № 16030]. № u2006 01571.– заявл. 15.02.2006; опубл. 17.07.2006, Бюл. № 7.
12. Кондрасій Л. Наукове обґрунтування оцінки показників якості молока-сировини / Л. Кондрасій, О. Якубчак
// Тваринництво України. – 2015. – №7. – С. 10–14.
13. Тепел А. Химия и физика молока / А. Тепел.– СПб.: Пофессия, 2012.– 823 с.
Долучення | Розмір |
---|---|
v._shaposhnik_m._sapacjova_t._tsarenko_.pdf | 258.42 КБ |