Ви є тут

Токсикокінетика Брому в організмі курей-несучок за умов субхронічного надходження з кормом натрію броміду

Метою наукової роботи було вивчити токсикокінетику Брому в організмі курей-несучок за умов субхронічного надходження з кормом натрію броміду, відповідно предметом дослідження слугував вміст Брому в органах і тканинах курей-несучок за умов субхронічного надходження з кормом натрію броміду. Дослід проведено на курях-несучках кросу Хайсекс Уайт віком 365 діб та масою (1,4±0,2) кг. Було сформовано три дослідні та одну контрольну групи тварин (n=15). Фоновий показник вмісту Брому в комбікормі складав 2,0 мг/кг корму. Щоденно в корм дослідних груп вносили водний розчин натрію броміду протягом 28 діб, впродовж наступних 14 діб продовжували спостереження за птицею. Птиця І дослідної групи отримувала Бром у дозі 10,0 мг/кг, ІІ – 50,0 мг/кг, ІІІ – 250,0 мг/кг корму. Відбір органів для подальшого визначення токсикокінетики Брому в організмі курей проводили за умов евтаназії птиці, шляхом тотального знекровлення, під час інгаляційного хлороформного наркозу на 14, 28 та 42 добу досліду по 5 голів з кожної групи. У роботі використовували наступні методи досліджень: клінічні (щоденний огляд птиці), патолого-анатомічні (розтин та відбір проб органів), токсикологічні (визначення вмісту Брому з використанням рентгенофлуоресцентного аналізу), статистичні (обробку результатів проводили методами варіаційної статистики з використанням програми Statistica 6.0 (StatSoftInc., USA)). У результаті досліджень встановлено, що найбільш інтенсивно Бром всмоктується у тонкому кишечнику: на 28 добу досліду його вміст перевищував контроль у І групі – у 6,5 рази, у ІІ – 22 рази, у ІІІ – 201,1 рази. Дослідження вмісту Брому в печінці, селезінці, серці, головному мозку трьох дослідних груп свідчать про «матеріальну» кумуляцію елементу. Окрім травного тракту виділення Брому з організму птиці відбувалося через нирки, і можливо, з видихуваним повітрям. Так, у ІІІ групі на 28 добу вміст його у нирках у 23,1 рази перевищував контрольний показник, а на 14 добу у легенях перевищення контрольного показника становило 27,4 рази. Надлишок елементу не виділився з організму протягом 14 діб після припинення надходження натрію броміду з кормом. Ключові слова: Бром, субхронічне надходження, кури-несучки, вміст Брому в органах, токсикокінетика, натрію бромід.

  1. Державний реєстр пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні (розпочато з 01.01.08 згідно вимог постанови Кабінету Міністрів України від 21.11.2007 № 1328, оновлено 14.11.2019). 2019.URL:https://menr.gov.ua/content/derzhavniy-reestrpesticidiv-i-agrohimikativ-...
  2. Wegman R. C. C., Hamaker Ph., de Heer H. Bromideion balance of apolder district with large-scaleuse of methyl bromide for soil fumigation. Food and Chemical Toxicology. 1983. Vol. 21. no.4. P. 361–367. Doi: https://doi. org/10.1016/0278-6915(83)90089-3
  3. Pavelka S. Metabolism of Bromide and Its Interference with the Metabolism of Iodine. Physiol. Res. 2004. Vol. 53. P. 81–90. ISSN 0862-8408
  4. Babicky A., Pavelka S., Vobecky M. Biological Halflives of Bromideand Sodium in the Rat Are Connected and Dependent on the Physiological State. Biological TraceElement Research. 2005. Vol. 103. P. 49–58. Doi: https://doi. org/10.1385/BTER:103:1:049
  5. Предельно допустимые концентрации (ПДК) химических веществ в воде водных объектов хозяйственно-питьевого и культурно-бытового водопользования. Гигиенические нормативы. ГН 2.1.5.1315-03. URL:http:// www.etch.ru/norma.php?art=4
  6. Куцан О. Т., Оробченко О. Л., Голубєв М. І. Екотоксикологічна характеристика Брому як компонента раціонів для тварин. Ветеринарна медицина України. 2015. №. 5. С. 24–27.
  7. Greve P.A. Bromide-ion residues in food and feed stuffs. Food and Chemical Toxicology. 1983. Vol.21. no. 4. P. 357–359. Doi: https://doi.org/10.1016/0278-6915(83)90088-1
  8. Bromine and iodine in 1997 UK total diet study samples / M. Rose et al. Journal of Environmental Monitoring. 2001. Vol. 3. no. 4. P. 361–365. Doi: https://doi. org/10.1039/b105695f
  9. Van Leeuwen F. X. R., Sangster B., Hildebrandt A. G. The Toxicology of Bromide Ion. CRC Critical Reviews in Toxicology. 1987. Vol. 18. no. 3. P. 189–213. Doi:https://doi. org/10.3109/10408448709089861
  10. Selected Trace and Ultratrace Elements: Biological Role, Content in Feed and Requirements in Animal Nutrition – Elements for Risk / Van Paemel Marleen et al. Assessment. EFSA Supporting Publications. 2010. Vol. 7. no. 7. Doi:https:// doi.org/10.2903/sp.efsa.2010.EN-68.
  11. Mineral tolerance of animals/ed. National Research Council of the National Academies. Washington: National Academies Press, 2005. 496 p.
  12. Du Toit J., Casey N. H. Effect of Bromine and Iodine in Drinking Water on Production Parameters of Broilers. South African Journal of Animal Science. 2010. Vol. 40. no. 4. P. 301–310. Doi:https://doi.org/10.4314/sajas.v40i4.65238.
  13. Бихузин К. К. Бром и йод в питании бройлеров: автореф. дис. … канд. с.-х. наук: 06.02.02. Саранск,1996. 23 с.
  14. Агеев В. Н. Кормление высокопродуктивных яйценоских кур. Москва: Колос, 1973. 101 с.
  15. Доклінічні дослідження ветеринарних лікарських засобів / за ред. І. Я. Коцюмбаса. Львів: Тріада плюс, 2006. 360 с.
  16. Клінічна діагностика внутрішніх хвороб тварин / за ред. В. І. Левченка. Біла Церква, 2004. 608 с.
  17. Жаров А. В., Иванов И. В., Стрельников А. П. Вскрытие и патоморфологическая диагностика болезней животных. Москва: КолосС, 2003. С. 14–16.
  18. Куцан О. Т., Оробченко О. Л., Кочергін Ю. А. Токсико-біохімічна характеристика неорганічних елементів та застосування рентгенофлуоресцентного аналізу у ветеринарній медицині. Харків: Планета-прінт, 2014. 300 с.
  19. Du Toit J., Casey N. H. Iodine as an Alleviator of Bromine Toxicity in Thyroid, Liver and Kidney of Broiler Chickens. Livestock Science. 2012. Vol. 144. no. 3. P. 269– 274. Doi:https://doi.org/10.1016/j.livsci.2011.12.011.
ДолученняРозмір
PDF icon koreneva_2_2020.pdf470.48 КБ