Ви є тут

ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МАШИННОГО ДОЇННЯ ОСЛИЦЬ І КОБИЛ

Розглянуто і порівняно технології отримання молока на віслючій молочній фермі «La Valledegli Asini» (Південь Італії) та на кумисній фермі Дібрівського кінного заводу № 62. Технології утримання і доїння ослиць подібні технологіям у конярстві: таке ж безприв’язне групове утримання; початок доїння з 2-го місяця лактації; схожа морфологічна будова вим’я, а звідси і процес отримання молока, в дві фази (цистернальна і альвеолярна) з інтервалом у 2-3 години. Ослиці  також, як і кобили, притримують молоко для лошат у перше доїння і віддають його у наступні доїння. Завдяки спокійному норову, ослиці скоріше привчаються віддавати молоко у доїльному цеху без лошат. Жеребність ослиці триває в середньому 360-375 днів, тому, не можна отримати щороку лоша від ослиці.

Ключові слова: технологія, ослиці, кобили, доїння, вим’я.

  1. Ахатова, И. А. Технологические свойства вымени и химический состав молока кобыл ведущих генеалогических семейств башкирской породы/ И.А. Ахатова// Повышение продуктивности коневодства в Башкирской АССР: сб. научных трудов. – У.,1988. – С. 22–31.
  2. Гопка, Б. М. Нетрадиційне конярство [Текст] : [навчальний посібник] / Б. М. Гопка, В. Д.Судай, В. Є. Скоцик. – К.: Вища освіта, 2008. – 183 с.
  3. Інтер’єр сільськогосподарських тварин [Текст]: [навчальний посібник] / [Сірацький Й.З., Федорович Є.І., Гопка Б.М. та ін.]; за ред. З.А. Городиська.  – К.: Вища освіта, 2009. –280 с.: іл.
  4. Рекомендации по развитию молочного коневодства и кумысопроизводства / Министерство сельского хозяйства Союза ССР. Главное управление коневодства и коннозаводства ВНИИ коневодства. – М.: Колос, 1981. – 30 с.
  5. Allergenicity of mare’s milk in children with cow’s milk allergy. / Businco, L., Giampietro, P. G., Lucenti, et al. // Journalof Allergy and Clinical Immunology. 2000. Vol. 105, P. 1031-1034.
  6. Debra, J. Donkeys are different: an overview of reproductive variations from horses. / Debra, J., Hagstrom, M.S. // Equine Extension Specialist, University of Illinois Written: January, 2004.
  7.  Fiocchi, A., Brozek, J., Schünemann, H. WorldAllergyorhanizatsiyi (VAO) Diahnostyka ta obgruntuvannya diy protyalerhiyi na korov'yache moloko (DRACMA) Kerivnytstvo» [WorldAllergyOrganization (WAO) Diagnosisand Rationalefor
    Action against Cow's Milk Allergy (DRACMA) Guidelines
    ]. /  Fiocchi, A., Brozek, J., Schünemann, H., Bahna, SamiL.; von Berg, A., Beyer, K., Bozzola, M., Bradsher, J., Compalati, E. // The World Allergy Organization journal. 3 (4): 2010, P. 57–161.
  8. Giosuè, C., Alabiso, M., Russo, G. Jennet milk production during the lactation in a sicilian farming system. / Giosuè, C., Alabiso, M., Russo, G., Alicata, M. L., &Torrisi, C. // Animal, 2008, Vol 2, P. 1491-1495.
  9. Salimei, E., &Chiofalo, B. Asses: milk yield and composition. In N. Miraglia, & W. Martin-Rosset (Eds.), Nutrition and feeding of the broodmare. / Salimei, E., &Chiofalo, B // EAAP Publi-cation No 120, (pp. 117-131). Wageningen, The Netherlands: Wageningen Academic Publishers, 2006. No 120. P. 117–131.
  10. Salimei E., Fantuz F. [Equid milk for human consumption]. Mizhnarodnyymolochnyyzhurnal International Dairy Journal, 2012, Vol. 24, P. 130-142.
ДолученняРозмір
PDF icon nvvm_2_2017_yyusiuk_t.pdf525.61 КБ