You are here

Specifi c composition of microfl ora circulating at the FARM “Quant System” and its resistance to antibacterial medicines

Accumulation of opportunistic pathogenic bacteria in the aquatic environment may lead to the changes in the structure of the surface cover microbiocenosis as well as the fi sh intestinal tract. In its turn, it causes the growth of pathological processes in the fi sh organism, reduces the barrier functions of tissues and mucus and, as a consequence, may induce the spread of bacterial infections. Thus, assessing the state of fi sh organism, it is necessary to take into account the analysis of the epizootic situation in water (i.e. presence of infectious and invasive diseases of fi sh, death of fi sh) as well as condition of the skin, gills and gastrointestinal tract. The results of bacteriological studies of washes from the skin, gills and intestines showed that in the conditions of farming among rainbow trout of diff erent age groups, E. 
coli, low fermented E. coli, Enterobacter spp., Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus spp., Flavibacterium spp., Enterococcus spp. and Citrobacter spp. For the purposes of determining the sensitivity of isolated cultures to antibacterial drugs, it was found that Enterobacteriaceae are sensitive to enrofl oxacin, cotrimoxazole, doxacillin, chloramphenicol, gentamicin, ceftriaxone, cefoperazone, ceftazidime and cefpiromycin and resistant to oxytetracycline, amoxicillin and ampicillin sulbactam. E. coli also demonstrated resistance to amoxicillin and cefpirome and sensitivity to enrofl oxacin, oxytetracycline, cotrimoxazole, doxacillin, chloramphenicol, ampicillin sulbactam, gentamicin, ceftriaxone, cefoperazone, ceftazidime. Klebsiella pneumoniae was resistant to enrofl oxacin, amoxicillin and ampicillin sulbactam, while Flavobacteriaceae were resistant to amoxicillin and ampicillin sulbactam and sensitive to all other antibacterial drugs.

Key words: rainbow trout, microfl ora, skin, gills, intestines, antibacterial agents, resistance, sensitivity.

 

  1. Войда Ю.В. Фенотипові прояви біологічного різноманіття клінічних ізолятів Escherichia coli. Медичні науки Scientifi c Journal «Science Rise». 2015. 10/3(15). С. 91–96. Doi: https://doi. org/10.15587/2313-8416.2015.51835
  2. Висоцький А.Є., Барановская З.Н. Справочник по бактериологическим методам изысканий в ветеринарии. Изд. Министерства с.-х. республики Беларусь. 2002. 900 с.
  3. Вовк Н.І. Іхтіопатологічні дослідження — важлива складова біомоніторингу водойм. Рибогосподарська наука України. 2009. № 3. С. 106–108. URL:http://fsu.ua/index.php/ru/2009/3-2009-9/200903-106-109.
  4. Ідентифікація небезпечних чинників під час вирощування райдужної  форелі в умовах замкнутого водопостачання / Н.Є. Гриневич та ін. Науковий вісник ЛНУВМБ імені С.З. Ґжицького. 2017. Т. 19. № 78. С. 48–52. Doi: https://doi.org/10.15421/ nvlvet7810.
  5. Давидов О.М., Куровська Л.Я. Сучасна епізоотологічна ситуація іхтіофауни прісноводних водойм України. Вісник ДАУ: науково-теоретичний збірник. Житомир, 2007. № 2 (19). Т.1. С. 101–106. URL:http:// ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/6498/1/ VZNAU_2007_2_1_101-106.pdf.
  6. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України № 771/97 ВР (23.12.1997) та № 191-У від 24.10.2002. В редакції Закону № 2042-VIII від 04.04.2018.
  7. Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них: Закон України № 486-IV від 06.02.2003. Відомості Верховної Ради України.
  8. Кухтин М.Д., Малімон З.В., Ярошенко Т.Я., Покотило О.С. Зміна біохімічних і мікробіологічних показників замороженої риби за наявності залишкових кількостей антибактеріальних препаратів. Медична та клінічна хімія. 2019. Т. 21. № 3. С. 78–84. Doi:https://doi.org/10.11603/mcch.2410681X.2019.v.i3.10563
  9. Патогены, рыба и среда обитания / О.Н. Давыдов и др. Київ: Институт зоологии НАН Украины, 1998. 250 с.
  10. Рудь Ю.П. Ідентифікація грамнегативних бактерій у риб методом ПЛР- ПДРФ гену 16s РРНК. Рибогосподарська наука України. 2013. № 1. С. 80–86.
  11. Хоулт Дж. Краткий определитель бактерий Берджи. Москва: Мир, 1997. 444 с.
  12. Matvienko N.M., Vashchenko A.V., Tsiganok I.O., Buchatsky L.P. Results of surveillance studies of infectious fi sh diseases in freshwater aquaculture of ukraine. Agricultural Science and Practice. 2015. Vol. 2. № 2. Р. 32–37. Doi:https://doi.org/10.15407/ agrisp2.02.032
  13. Cunningam C.O. Molecular diagnosis of fi sh and shellfi sh disease: present status and potential use in disease control. Aquaculture. 2002. Vol. 206. P. 19–55. Doi:https://doi.org/10.1016/S0044-8486(01)00864-X.
  14. Woo P.T.K., Bruno D.W. Fish Diseases and Disorders. Vol. 3. 2011. Viral, Bacterial and Fungal Infections. CABI. 944 p.
AttachmentSize
PDF icon kisera_1_2020.pdf3.45 MB