Ви є тут
Ефективність застосування пребіотичного препарату Актиген за вирощування індиків м’ясного напряму продуктивності
Для забезпечення населення України продуктами тваринництва слід інтенсифікувати наукові дослідження щодо створення високоефективних засобів і методів діагностики, профілактики і лікування тварин та птиці, а такожвикористання досягнень біотехнології і генної інженерії, розробити ефективнусистему профілактичних, санітарних і зоогігієнічних заходів, які б забезпечували ветеринарне благополуччя господарств, захист навколишнього середовища, одержання високоякісної продукції. Нині проводять пошуки способівпідвищення активності природної резистентності організму тварин та птиціза допомогою природних і штучних імуномодуляторів, про- і пребіотиків танемедикаментозних методів, як альтернатива щодо застосування антибіотиків.Мета дослідження – вивчити ефективність застосування пребіотичногопрепарату Актиген за вирощування індиків м’ясного напряму продуктивності залежно від дози.Для отримання науково-практичних даних було використано зоотехнічні,зоогігієнічні, гематологічні та варіаційно-статистичні методи досліджень.Об’єктом вивчення були індики породи БІГ-6. До основного раціону(ОР) індиків додавали пребіотик Актиген у наступних дозах: з 1-ї до 21-їдоби: 0,4; 0,8 та 1 г/кг корму; з 22-ї до 42-ї доби: 0,4; 0,6 та 0,8 г/кг корму; з 42-ї до 120-ї доби: 0,2; 0,4 та 0,7 г/кг корму. Змішування пребіотика ізкомбікормом проводили кормозмішувачем у господарстві за виготовленнякомбікорму. Птиця мала вільний доступ до корму та води протягом усієї відгодівлі. Актиген (ACTIGEN) – унікальна біологічна активна фракція другого покоління, отримана із зовнішньої стінки специфічного штаму дріжджівSacchamyces cerevisiae, селекціонована компанією «Оллтек» (Alltech) СШАта виділена з метою створення більш ефективного продукту для оптимізації здоров’я сільськогосподарських тварин та птиці. Актиген являє собоюформу дріжджового вуглеводу. Дiюча речовина:1 кг містить 280,0 г сирогопротеїну. Фармацевтична форма – порошок.Представлено результати експериментальних досліджень щодо ефективності застосування пребіотику Актиген (виробник Alltech (U.K.) Limited/Оллтек (Ю.К.) Лімітед, Великобританія), до складу якого входять мананолігосахариди (МОС), виділені із клітинних стінок дріжджів Saccharomycescerevisiae.Найвищі показники збереженості та приросту живої маси індиків-бройлерів із 1-ї до 21-ї доби постнатального періоду онтогенезу отримані у дозіАктигену 0,8 г/кг корму, що становило 3,99 % (Р<0,05), вочевидь це є оптимальним значенням.У разі застосування пребіотику Актиген у дозі 0,6 г/кг корму, із 22-їдо 42-ї доби постнатального періоду онтогенезу установлено, що показникизбереженості та приросту живої маси індиків-бройлерів становили 9,50 %(Р<0,05) – оптимальна доза.Використання пребіотику Актиген із 42-ї до 120-ї доби постнатальногоперіоду онтогенезу у дозі 0,4 г/кг корму для індиків-бройлерів сприяло зростанню збереженості та приросту живої маси на 15,31 % (Р<0,05) – оптимальне значення. Найбільш позитивну дію Актигену на морфологічні показники кровіптиці (вміст гемоглобіну в одному еритроциті) реєстрували у 2-й досліднійгрупі, індикам-бройлерам якої застосовували препарат в концентрації 0,8; 0,6та 0,4 г/кг корму, залежно від віку, що сприяло підвищенню кількості гемоглобіну в еритроцитах найбільшою мірою, ніж у контрольній та інших групах– 21,0-25,0 % (Р<0,05).В умовах виробництва встановлено гігієнічну оцінку дії препарату на продуктивність: збільшення живої маси індиків, середньодобових приростів маситіла та збереженості птиці.
Ключові слова: промислове птахівництво, індики на дорощуванні, умови утримання, збереженість, пребіотик, морфологічні показники, метаболізм,продуктивність.
- Бессарабов Б. Ф. Естественная резистентность ипродуктивность птицы. Сучасне птахівництво. Вип. 1–2.2010. С. 86–87.
- Довідник загальних і спеціальних методів дослідження крові сільськогосподарської птиці/ В.В. Данчук таін.; за ред. В.О. Ушкалова. Львів: СПОЛОМ, 2013. 248 с.
- Дворська Ю. Є., Касьяненко О. І. Вивчення аглютинуючих властивостей пребіотика «Актиген» до ізолятів Salmonella та Campylobacter spp. Вісник Сумськогонаціонального аграрного ун-ту: науковий журнал. Сер.«Ветеринарна медицина»/Сумський НАУ. Суми, 2011.Вип.1(28). С. 52-54.
- Кучерук М. Д., Засєкін Д. А., Димко Р. О., Щербина О. А. Санітарно-гігієнічні умови утримання птиціза органічного вирощування як чинник продуктивності.Ветеринарія. 2017. Т. 9. № 5–6. С. 116–124.
- Сурай П. Ф., Фотина А. А., Фотин А. И. Влияниепрепарата ФидФуд Мэджик антистресс микс на естественную резистентность утят. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Ветеринарнамедицина». Суми, 2012. Вип. 7 (31). С. 58–61.
- Кабінет Міністрів України «Національний пландій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів. URL://zakon.rada.gov.ua/ laws/show/116-2019-%D1%80#Text.
- Про затвердження Порядку використання протимікробних препаратів у ветеринарній медицині: Наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (доопрацьований 04.03.2021). URL://www.me.gov.ua/Documents/Detail?lang=ukA&id=37077de8-60fb-41fd-a2a2-4f8c7f53&title=ProktNakazuMinisterstvaRozvitku Ekonomiki-TorgivliTaSilskogoGospodarstvaUkrainiproZatverdzhenniaPoriadkuVikoristanniaProtimi; krobnikhPreparativUVeterinarniiMeditsini )Проєкт.
- Spring P. Mannan oligosaccharides - Effect onintestinal microflora and animal health. Sborinik Scientific Poblikatsy Alltech. 2004. P. 10–15.
- Spring P., Wenk C., Dawson K. A. and Newman K. E. The effects of dietary mannan oligosaccharides on cecalparameters and the concentrations of enteric bacteria in thececa of salmonella-challenged broiler chicks. Poult. Science.2000. Vol. 79. P. 205–211. DOI:10.1093/ ps/79.2.205.
- Spring P., Wenk C., Connolly A., Kiers A. A review of733 published trials on Bio-Mos R, a mannan oligosaccharideand Actigen R, a second generation mannose rich fraction, onfarm and companion animals. J. App. Anim. Nutr 2015. Vol.3:e8. DOI:10.1017/jan.2015.6.
- Law J. W.F., AbMutalib N.S., Chan K.G., Lee L.H.Rapid methods for the detection of foodborne bacterialpathogens: principles, applications, advantages andlimitations. Front Microbiol. 2014. Vol. 5. 770 p. DOI:10.3389/fmicb.2014.00770.
- European food safety authority and European Centrefor Disease Prevention and Control. The European Unionsummary report on trends and sources of zoonoses, zoonoticagents and food-borne outbreaks in 2015. EFSA Journal.2016. Vol. 14 (12). 4634. 231 p.
- In ovo applications inpoultry: A review? Peebles ED.Poult Sci. 2018 Jul. Vol. 197(7). P. 2322–2338. doi: 10.3382/ps/pey081.PMID: 29617899.
- A Review of Prebiotics Against Salmonellain Poultry: Current and Future Potential for MicrobiomeResearch Applications. A.C. Micciche. Et Front Vet Sci.2018 Aug. Vol. 15. 5191 p. DOI:10.3389/fvets.2018.00191.eCollection 2018.PMID: 30159318.
- Al-Khalaifah H.S. Benefits of probiotics and/or prebiotics for antibiotic-reduced poultry. Poult Sci. 2018 Nov. Vol. 1. 97(11). P. 3807–3815. DOI: 10.3382/ps/pey160.PMID: 30165527.
- Potential for Prebiotics as Feed Additives toLimit Foodborne Campylobacter Establishment inthe Poultry Gastrointestinal Tract./S.A. Kim et al. FrontMicrobiol. 2019 Jan. Vol. 31. 1091 p. DOI:10.3389/fmicb.2019.00091. eCollection 2019.PMID: 30804900.
- Gadde U., Kim W.H., Oh S.T., Lillehoj H.S.Alternatives to antibiotics for maximizing growthperformance and feed efficiency in poultry: a review.Anim Health Res Rev. 2017. Vol. 18(1). P. 26-45.DOI:10.1017/S1466252316000207. Epub 2017 May 9.PMID: 28485263 Review.
- Prebiotics and the poultry gastrointestinal tractmicrobiome / S.C. Ricke et al. Poult Sci. 2020. Vol. 99(2).P. 670-677. DOI:10.1016/j.psj.2019.12.018. Epub 2020 Jan24.PMID: 32029153.
- Cinnamon (Cinnamomumzeylanicum) Oil as aPotential Alternative to Antibiotics in Poultry / M.E. Abd ElHack et al. Antibiotics (Basel). 2020. Vol. 26. 9(5). 210 p. DOI:10.3390/antibiotic cs9050210.PMID:32357577.
- Ricke S.C.Yale. Impact of Prebiotics on PoultryProduction and Food Safety. J Biol Med. 2018. Vol. 28. 91(2).P. 151-159. eCollection 2018 Jun. PMID: 29955220.
- Effect of dietary probiotics and prebiotics on theperformance of broiler chickens / H. Al-Khalaifa et al. PoultSci. 2019. Vol. 1; 98(10). P. 4465-4479. DOI:10.3382/ps/pez282.PMID: 31180128.
- Teng P.Y., Kim W.K. Roles of in IntestinalEcosystem of Broilers. Front Vet Sci. 2018. Vol. 30; 5.245 p. DOI:10.3389/fvets.2018.00245. eCollection 2018.PMID:30425993.
- In ovo delivery of various biological supplements,vaccines and drugs in poultry: current knowledge./M. Saeedet al. J Sci Food Agric. 2019 Jun. Vol. 99(8). P. 3727-3739.DOI:10.1002/ jsfa.9593. Epub 2019 Mar 12. PMID:30637739.
- Ginger and Its Derivatives as Promising Alternativesto Antibiotics in Poultry Feed./ M.E. Abd El-Hack et al.Animals (Basel). 2020. Vol. 9;10 (3). 452 p. DOI:10.3390/ani10030452. PMID: 32182754.
- Selected prebiotics and synbiotics administeredin ovo can modify innate immunity in chicken broilers/T. Stefaniak et al. BMC Vet Res. 2019. Vol. 3;15(1). 105 p. DOI:10.1186/s12917-019-1850-8.PMID: 30943971.
Долучення | Розмір |
---|---|
konopelko_2_2021.pdf | 726.76 КБ |