Ви є тут

Вплив гумінових кислот на органолептичні та фізико-хімічні показники телятини

В умовах сьогодення актуальним є питання продовольчої безпеки. Причиною загострення є повномасштабна війна на території України, яка спричиняє не лише скорочення поголів’я тварин, а також вимушену зміну раціонів з урахуванням нестачі кормів. Для задоволення потреб споживачів у м’ясі, попит на яке зростає, виробники часто застосовують стимулятори росту та кормові антибіотики. Заборона на використання яких у Євросоюзі набула чинності ще у 2006 році. Саме тому, альтернативним на сьогодні є застосування природних стимуляторів росту, особливе місце серед яких посідають органічні кормові суміші виготовлені на основі гумінових кислот. Метою роботи було визначити вплив органічної кормової суміші, виготовленої на основі гумінових кислот, на органолептичні та фізико-хімічні показники м’яса телятини. У процесі дослідження використані загальноприйняті методи: зоотехнічні (визначення маси тіла тварин, середньодобовий приріст, категорії вгодованості), клінічні (оцінка зовнішнього вигляду, рухової активності, споживання корму), лабораторні: органолептичні (колір, запах, консистенція, смак, соковитість та аромат м’яса, прозорість бульйону), фізико-хімічні (величина рН, масова частка вологи, білка, жиру) та статистичні. Вивчено вплив гумінових кислот на приріст маси тіла бугайців, віком 6–8 місяців, та їх вгодованість. Водночас вивчали зміни забійних показників туш, органолептичні та фізико-хімічні показники телятини. Було встановлено, що додавання гумінових кислот до раціону тварин впродовж 50 діб сприяє підвищенню середньодобових приростів на 18 % та покращення вгодованості. Маса тіла тварин дослідної групи збільшилась на 38,4±3,7 кг (р˂0,01), порівняно із початковими показниками досліду, середньодобовий приріст становив 783,6±75,8 г проти 570,1±85,8 г (р˂0,1) у контрольній групі. Забійна маса тварин дослідної групи була більшою на 8,0 кг (р˂0,1), порівняно з контрольною, маса туш бугайців дослідної групи на 6,3 кг перевищує значення контрольної, забійний вихід туш дослідної групи на 1,3 % вищий, ніж контрольної. Колір телятини дослідної групи мав інтенсивніше забарвлення, ніж контрольної. Причиною цього може бути прискорення синтезу міоглобіну під впливом гумінових кислот. Експерти оцінили запах зразків, отриманих від туш дослідних тварин у 4,10±0,86 бала проти 3,78±0,69 контрольних. Аромат м’яса теж був оцінений вищим балом у бугайців дослідної групи, порівняно з контрольною. Масова частка білків у телятині дослідної групи перевищувала показники контрольної групи р<0,05, що вказує на позитивний вплив застосування гумінових кислот на синтез білків. Масова частка жиру у м’ясі тварин дослідної та контрольної груп вірогідно не відрізнялася і в середньому по групі становила 0,76±0,18 та 0,87±0,12 % відповідно. Гумінові кислоти здатні впливати на розподіл жирів і білків в організмі і, в такий спосіб, змінювати хімічний склад мʼяса. Величина рН м’яса тварин дослідної та контрольної груп вірогідно не відрізнялася (р<0,1), за середнього значення по групі 5,67±0,06 до 5,79±0,04 одиниць відповідно.

Ключові слова: гумінові кислоти, забійний вихід, середньодобовий приріст, органолептичні показники, величина рН, масова частка білків, масова частка жиру.

  1. Щодо ефективності використання гумінових препаратів у скотарстві та механізму їх дії на організм / В.Г. Грибан та ін. Наук.-техн. бюл. ІБТ і ДНДКІ ветпрепаратів та корм. добавок. Львів, 2010. Вип. 11. № 2–3. С. 402–405.
  2. Степченко Л.М. Регуляторні механізми дії біологічно активних речовин гумінової природи на організм продуктивної птиці. Фізіологічний журнал. 2010. Т. 56. № 2. 306 с.
  3. Mokotedi N.P., Leeuw K.J., Marume U., Hugo A. Meat quality of weaner steers adapted to a diet containing potassium humate in the feedlot. S. Afr. j. anim. sci. 2018. Vol. 48. No 1. P. 19–28. DOI:10.4314/ sajas.v48i1.3.
  4. Effect of dietary organic acids and humic substance supplementation on performance, immune response and gut morphology of broiler chickens / P.C. Aristimunha et al. Journal of Applied Poultry Research. 2020. Vol. 29. Issue 1. P. 85–94. DOI:10.3382/japr/pfz031.
  5. Multiple factorial analysis of physicochemical and organoleptic properties of breast and thigh meat of broilers fed a diet supplemented with humic substances / B. Semjon et al. Poultry Science. Vol. 99. Issue 3. 2020. P. 1750–1760. DOI:10.1016/j.psj.2019.11.012.
  6. Effects of humic acid and organic acids supplements on performance, meat quality, leukocyte count, and histopathological changes in spleen and liver of broiler chickens / A. Akaichi et al. Research in Veterinary Science. 2022. Vol. 150. P. 179–188. DOI:10.1016/j.rvsc.2022.07.001.
  7. Bruna A., Santana M. Humic acids: Structural properties and multiple functionalities for novel technological developments. Materials Science and Engineering. 2016. Vol. 62. Р. 967–974. DOI:10.1016/j. msec.2015.12.001.
  8. ДСТУ ISO 1442:2005 М’ясо та м’ясні продукти. Метод визначення вмісту вологи (контрольний метод) (ISO 1442:1997, IDТ). [Чинний від 2007- 04-01]. Вид. офіц. Київ: УкрНДНЦ, 2007. 18 c.
  9. ДСТУ 8380:2015 М’ясо та м’ясні продукти. Метод вимірювання масової частки жиру. [Чинний від 2017-07-01]. Вид. офіц. Київ: УкрНДНЦ, 2017. 21 c.
  10. ДСТУ ISO 937:2005 М’ясо та м’ясні продукти. Визначення вмісту азоту (контрольний метод) (ISO 937-1978, IDT). [Чинний від 2007-07-01]. Вид. офіц. Київ: УкрНДНЦ, 2007. 24 c.
  11. ДСТУ ISO 2917:2001 М’ясо та м’ясні продукти. Визначення рН. (Контрольний метод) (ISO 2917:1974, IDT). [Чинний від 2003-01-01]. Вид. офіц. Київ: УкрНДНЦ, 2003. 18 c.
  12. Цехмістренко С.І., Цехмістренко О.С. Біохімія м’яса та м’ясопродуктів: навч. посібник. Біла Церква, 2014. 192 с.
  13. Effect of probiotics and humate substances on blood parameters, intestinal development and immune organs of growing quail / S. E. Shaaban et al. Animal Biotechnology. 2023. P. 1–11. DOI:10.1080/10495398 .2023.2188054.
  14. Effects of dietary supplementation of humic substances on production parameters, immune status and gut microbiota of laying hens / D. Mudroňová et al. Agriculture. 2021. 11. 744 p. DOI:10.3390/ agriculture11080744.
  15. Structural alteration of Humic Acids by Pseudomonas spp. From deep terrestrial subsurface diatomite formations in northernmost Japan / A. Ueno et al. Geomicrobiology. 2014. 31 (8). P. 654–663. DOI: 10.1080/01490451.2013.870621.
  16. Growth, carcass traits, cecal microbial counts, and blood chemistry of meat-type quail fed diets supplemented with humic acid and black cumin seeds / M. Arif et al. Asian-Australas J Anim Sci. 2018. 31(12). P. 1930–1938. DOI:10.5713/ajas.18.0148.
  17. Effects of supplemental humic substances on growth performance, blood characteristics, and meat quality in finishing pigs / Q. Wang et al. Lives. Sci. 2008. 117. Р. 270–274. DOI:10.1016/ j.livsci.2007.12.024.
  18. Influence of sodium humate on the growth performance, diarrhea incidence, blood parameters, and fecal microflora of pre-weaned dairy calves / D. Wang et al. Animals (Basel). 2022. 12 (1). 123 p. DOI:10.3390/ani12010123.
  19. Effect of breed and gender on meat quality of M. longissimus thoracis et lumborum muscle from crossbred beef bulls and steers / J. Cafferky et al. Foods. 2019. 8 (173). Р. 1–10. DOI:10.3390/foods8050173.
ДолученняРозмір
PDF icon yakubchak_1_2024.pdf398.37 КБ