Ви є тут

Видовий склад мікроорганізмів та їх кількісні показники за мікробіологічних випробувань зразків риби та рибної продукції

Інтеграційні процеси в Україні повʼязані з адаптацією нормативної документації до стандартів ЄС. Пріоритетними напрямами у міжнародних нормативних документах є гарантування виробництва безпечної і якісної продовольчої сировини різних галузей сільського господарства, зокрема рибницької. У країнах ЄС спостерігається досить високий рівень поширеності в сировині та харчовій продукції, зокрема рибницької галузі, ентеропатогенних штамів Escherichia coli, збудників родів Salmonella, Enterococcus, Campilobacter та ін. Враховуючи те, що в Україні через певні методичні обмеження у моніторингових та рутинних дослідженнях не завжди виділяють всі види бактерій, які контамінують рибу і рибну продукцію, тому метою поглиблених мікробіологічних досліджень було визначення реального видового складу бактеріальних мікроорганізмів у зразках риби і рибної продукції, та здійснення кількісного порівняльного аналізу одержаних результатів поглиблених мікробіологічних досліджень з результатами моніторингових і рутинних випробувань для оцінки реальних ризиків щодо зараження умовно-патогенними, зокрема зоонозними, мікроорганізмами. За поглиблених мікробіологічних досліджень виділено умовно-патогенні мікроорганізми у 125 (37,1 % від досліджених) зразках риби та рибної продукції. За результатами Державного моніторингу виділено лише 1 (0,3 % від досліджених) штам Listeria monocytogenes. За рутинних досліджень виділено 22 (6,5 % від досліджених) таких штами. За мікробіологічних випробувань серед 129 позитивних зразків ідентифіковано 45 ізолятів Escherichia coli, 51 ізолят Staphylococcus aureus, 19 ізолятів Listeria monocytogenes, 5 ізолятів Bacillus spp., 4 ізоляти Enterococcus faecalis, 1 ізолят Proteus vulgaris, що вказує на високий рівень контамінації патогенними мікроорганізмами, зокрема зоонозними, та перевищує одержані кількісні показники Державних моніторингових випробувань – в 123,7 рази, за рутинних досліджень – у 5,7 разів. Одержані результати поглиблених мікробіологічних досліджень засвідчують необхідність у проведенні корегування чинної документації щодо проведення випробувань зразків риби і рибної продукції за розширеними мікробіологічними критеріями, оскільки існують реальні ризики ймовірного зараження тварин, птиці та людини означеними патогенами.

Ключові слова: контамінація, риба, рибна продукція, мікробіологічні дослідження, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis, Proteus vulgaris, Bacillus spp.

  1. Вдовенко Н.М., Павленко М.М., Сінено І.О. Організаційно-економічні засади розвитку рибальства й аквакультури в Україні. Бізнес Інформ. 2020. 4. С. 221–228. URL: jnas.nbuv.gov.ua/article/UJRN-0001132920.
  2. Ємцев В., Солодовнік Н., Ємцева Г. Рибне господарство України: сучасний стан та перспективи відновлення. Наукові іновації та передові технології. 2022. 9 (11). С. 314–326. DOI:10.52058/2786-5274-2022-9(11)-314-326.
  3. Бут O. Огляд ринку рибної продукції для видання. Світ продуктів. UIFSA, 2017. URL:uifsa. ua/uk/news/news-of-ukraine/fish-market-survey-formagazine-world-of-products.
  4. Фесенко О.О., Купінець Л.Є. Мезоекономічний розвиток аквакультури в Україні: проблеми та перспективи. Економіка АПК. 2015. 2. С. 28–35. URL:nbuv.gov.ua/UJRN/E_ apk_2015_2_6.
  5. Стан державного нагляду в Україні за якістю та безпечністю рибної продукції / Н.М. Богатко та ін. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Ґжицького. 2010. 12. 3 (4). С. 113–119. URL:nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2010_12_3(4)_ 22.
  6. Гаркавенко Т.О., Малімон З.В. Аналіз невідповідності мікробіологічним критеріям, виявлених у мороженій рибі та рибопродуктах, що імпортуються в Україну. Ветеринарна біотехнологія. 2018. 32 (2). С. 85–91. DOI:10.31073/vet_ biotech32(2)-10.
  7. Котелевич В., Гуральська С., Гончаренко В. Ветеринарно-санітарна оцінка риби та морепродуктів за показниками якості та безпеки. Науковий прогрес та інновації. 2023. 26 (3). С. 103–112. DOI:10.31210/spi2023.26.03.19.
  8. Самофатова В., Невеселюк В. Сучасний стан рибного господарства України. Економіка харчової промисловості. 2020. 12 (2). DOI:10.15673/fie.v12i2.1738.
  9. Непран I.В. Сучасний стан водних біоресурсів і рибного господарства в Харьківській області. Таврійський науковий вісник. 2022. 124. С. 232–238. DOI:10.32851/2226-0099.2022.124.32.
  10. Гончарова О.В., Кутіщев П.С. Аспекти формування потенціалу та розвитку української аквакультури на тлі європейської інтеграції інноваційних рішень. Водні біоресурси та аквакультура. 2023. 1 (13). С. 73–82. DOI:10.32851/wba.2023.1.6.
  11. Fishing & Aquaculture. 2023.  URL:wwtheglobaleducationproject.org/earth/fisheries-andaquaculture.php.
  12. Глєбова О.А. Стан та проблеми використання водних біоресурсів в Україні. Таврійсь кий науковий вісник. 2023. 121. С. 253–258. DOI:10.32851/2226-0099.121.33.
  13. Гончарова О. Ефективність комплексних технологічних рішень при вирощуванні риби для підвищення стійкості до мінливості абіотичних та біотичних факторів під впливом кліматичних трансформацій: наук. монографія. Традиційні та інноваційні підходи до наукових досліджень: теорія, методологія, практика. Рига, Латвія: Baltija Publishing, 2022. С. 218–235. DOI:10.30525/978-9934-26-241-8-10.
  14. Antibiotics: An overview on the environmental occurrence, toxicity, degradation, and removal methods / Q. Yang et al. Bioengineered, 2021. 12 (1). P. 7376–7416. DOI:10.1080/21 655979.2021.1974657.
  15. Бучковська В.І., Євстаф’єв Ю.В. «Проблеми та перспективи розвитку економіки України». M. Українська «Атлантида» – трагедія і відродження. Водні біоресурси та аквакультура. 2021. 2. С. 219–226. DOI:10.32851/wba.2021.2.19.
  16. ДСТУ 8534:2015 Продукти харчові. Метод виявлення та визначання кількості ентерококів.
  17. ДСТУ ISO 7251:2006 Мікробіологія. Загальна настанова щодо підрахунку передбачуваної Escherichia coli. Метод найімовірнішого числа.
  18. ДСТУ ГОСТ 30726-2002 Продукти харчові. Методи виявлення та визначення кількості бактерій виду Escherichia coli.
  19. ISO 7251:2005 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення та підрахунку передбачуваної Escherichia coli. Найімовірніша техніка чисел.
  20. ISO 16649-3:2015 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод підрахунку бета-глюкуронідазопозитивної Escherichia coli. Частина 3: Виявлення та метод найбільш ймовірного числа з використанням 5-бром-4-хлор-3-індоліл-ß-D-глюкуроніду.
  21. ДСТУ EN 12824: 2004 Мікробіологія харчових продуктів i кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення Salmonella.
  22. ISO 6579-1:2017/Amd 1:2020 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення, підрахунку та серотипування Salmonella. Частина 1: Виявлення Salmonella spp.
  23. ISO 6579-1:2017 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення, підрахунку та серотипування Salmonella. Частина 1: Виявлення Salmonella spp.
  24. ISO 15213-1:2023 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення та підрахунку Clostridium spp. Частина 1: Перелік сульфітвідновлюючих Clostridium spp. методом підрахунку колоній.
  25. ISO 15213-2:2023 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення та підрахунку Clostridium spp. Частина 2: Підрахунок Clostridium perfringens методом підрахунку колоній.
  26. ISO 11290-1:2017 Мікробіологія харчового ланцюга – Горизонтальний метод виявлення та підрахунку Listeria monocytogenes і Listeria spp. Частина 1: Метод виявлення.
  27. ДСТУ EN ISO 11290-1:2022 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення та підрахунку Listeria monocytogenes i Listeria spp. Частина 2. Метод перерахування.
  28. ДСТУ 7444:2013 Продукти харчові. Методи виявлення бактерій родів Proteus, Morganella, Provldencla.
  29. Васильєв Д.А., Феоктистова Н.А., Золотухін С.Н. Виділення та вивчення біологічних властивостей бактерій роду Proteus. Вісник Ульяновської державної сільськогосподарської академії. 2017. 2 (38). DOI.10.18286/1816-4501-2017-2-70–75.
  30. Mohammed S.Al-J., Al-Jasass F.M. Study the Chemical, Physical Changes and Microbial Growth As Quality Measurement of Fish. Annual Research & Review in Biology. 2014. 4 (9). P. 1406–1420. DOI:10.9734/ARRB/2014/7131.
  31. Hassan M.A., Shaltout F.A., Maarouf A.A., El-Shafey W.S. Psychrotrophic bacteria in frozen fish with special reference to pseudomonas species. Benha Veterinary Medical Journal. 2015. 27 (1). P. 78–83. URL:bvmj.bu.edu.eg/issues/27-1/7.pdf,
  32. Одарченко Д.М., Карбівнича Т.В., Госай Е.Л., Ільїна Д.Д. Визначення контрольних критичних точок для управління безпекою виробництва мороженої риби. Східноєвропейський журнал передових технологій. 2015. 5. 11 (77). P. 31–35. DOI:10.15587/1729-4061.2015.50979.
  33. Сучасний стан і тенденції розвитку рибництва в Україні та світі / А.М. Трофимчук та ін. Збірник наукових праць «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». 2021. 2. С. 123–133. DOI:10.33245/2310-9289-2021-166-2-123-133.
  34. Мельниченко С.Г., Богадьорова Л.М. Рибне господарство України: тенденції розвитку, проблеми та шляхи вирішення. Таврійський науковий вісник. 2023. 133. С. 362–367. DOI:10.32782/2226-0099.2023.133.48.
  35. Багаторічні зміни стабільності агроландшафтів у зонах зрошуваного землеробства степової зони України / В. Пічура та ін. Журнал екологічної інженерії. 2023. 24 (3). С. 188–198. DOI:10.12911/22998993/158553.
ДолученняРозмір
PDF icon musiiets_2_2024.pdf1.49 МБ