Ви є тут
Видовий склад мікроорганізмів та їх кількісні показники за мікробіологічних випробувань зразків риби та рибної продукції
Інтеграційні процеси в Україні повʼязані з адаптацією нормативної документації до стандартів ЄС. Пріоритетними напрямами у міжнародних нормативних документах є гарантування виробництва безпечної і якісної продовольчої сировини різних галузей сільського господарства, зокрема рибницької. У країнах ЄС спостерігається досить високий рівень поширеності в сировині та харчовій продукції, зокрема рибницької галузі, ентеропатогенних штамів Escherichia coli, збудників родів Salmonella, Enterococcus, Campilobacter та ін. Враховуючи те, що в Україні через певні методичні обмеження у моніторингових та рутинних дослідженнях не завжди виділяють всі види бактерій, які контамінують рибу і рибну продукцію, тому метою поглиблених мікробіологічних досліджень було визначення реального видового складу бактеріальних мікроорганізмів у зразках риби і рибної продукції, та здійснення кількісного порівняльного аналізу одержаних результатів поглиблених мікробіологічних досліджень з результатами моніторингових і рутинних випробувань для оцінки реальних ризиків щодо зараження умовно-патогенними, зокрема зоонозними, мікроорганізмами. За поглиблених мікробіологічних досліджень виділено умовно-патогенні мікроорганізми у 125 (37,1 % від досліджених) зразках риби та рибної продукції. За результатами Державного моніторингу виділено лише 1 (0,3 % від досліджених) штам Listeria monocytogenes. За рутинних досліджень виділено 22 (6,5 % від досліджених) таких штами. За мікробіологічних випробувань серед 129 позитивних зразків ідентифіковано 45 ізолятів Escherichia coli, 51 ізолят Staphylococcus aureus, 19 ізолятів Listeria monocytogenes, 5 ізолятів Bacillus spp., 4 ізоляти Enterococcus faecalis, 1 ізолят Proteus vulgaris, що вказує на високий рівень контамінації патогенними мікроорганізмами, зокрема зоонозними, та перевищує одержані кількісні показники Державних моніторингових випробувань – в 123,7 рази, за рутинних досліджень – у 5,7 разів. Одержані результати поглиблених мікробіологічних досліджень засвідчують необхідність у проведенні корегування чинної документації щодо проведення випробувань зразків риби і рибної продукції за розширеними мікробіологічними критеріями, оскільки існують реальні ризики ймовірного зараження тварин, птиці та людини означеними патогенами.
Ключові слова: контамінація, риба, рибна продукція, мікробіологічні дослідження, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Enterococcus faecalis, Proteus vulgaris, Bacillus spp.
- Вдовенко Н.М., Павленко М.М., Сінено І.О. Організаційно-економічні засади розвитку рибальства й аквакультури в Україні. Бізнес Інформ. 2020. 4. С. 221–228. URL: jnas.nbuv.gov.ua/article/UJRN-0001132920.
- Ємцев В., Солодовнік Н., Ємцева Г. Рибне господарство України: сучасний стан та перспективи відновлення. Наукові іновації та передові технології. 2022. 9 (11). С. 314–326. DOI:10.52058/2786-5274-2022-9(11)-314-326.
- Бут O. Огляд ринку рибної продукції для видання. Світ продуктів. UIFSA, 2017. URL:uifsa. ua/uk/news/news-of-ukraine/fish-market-survey-formagazine-world-of-products.
- Фесенко О.О., Купінець Л.Є. Мезоекономічний розвиток аквакультури в Україні: проблеми та перспективи. Економіка АПК. 2015. 2. С. 28–35. URL:nbuv.gov.ua/UJRN/E_ apk_2015_2_6.
- Стан державного нагляду в Україні за якістю та безпечністю рибної продукції / Н.М. Богатко та ін. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Ґжицького. 2010. 12. 3 (4). С. 113–119. URL:nbuv.gov.ua/UJRN/nvlnu_2010_12_3(4)_ 22.
- Гаркавенко Т.О., Малімон З.В. Аналіз невідповідності мікробіологічним критеріям, виявлених у мороженій рибі та рибопродуктах, що імпортуються в Україну. Ветеринарна біотехнологія. 2018. 32 (2). С. 85–91. DOI:10.31073/vet_ biotech32(2)-10.
- Котелевич В., Гуральська С., Гончаренко В. Ветеринарно-санітарна оцінка риби та морепродуктів за показниками якості та безпеки. Науковий прогрес та інновації. 2023. 26 (3). С. 103–112. DOI:10.31210/spi2023.26.03.19.
- Самофатова В., Невеселюк В. Сучасний стан рибного господарства України. Економіка харчової промисловості. 2020. 12 (2). DOI:10.15673/fie.v12i2.1738.
- Непран I.В. Сучасний стан водних біоресурсів і рибного господарства в Харьківській області. Таврійський науковий вісник. 2022. 124. С. 232–238. DOI:10.32851/2226-0099.2022.124.32.
- Гончарова О.В., Кутіщев П.С. Аспекти формування потенціалу та розвитку української аквакультури на тлі європейської інтеграції інноваційних рішень. Водні біоресурси та аквакультура. 2023. 1 (13). С. 73–82. DOI:10.32851/wba.2023.1.6.
- Fishing & Aquaculture. 2023. URL:wwtheglobaleducationproject.org/earth/fisheries-andaquaculture.php.
- Глєбова О.А. Стан та проблеми використання водних біоресурсів в Україні. Таврійсь кий науковий вісник. 2023. 121. С. 253–258. DOI:10.32851/2226-0099.121.33.
- Гончарова О. Ефективність комплексних технологічних рішень при вирощуванні риби для підвищення стійкості до мінливості абіотичних та біотичних факторів під впливом кліматичних трансформацій: наук. монографія. Традиційні та інноваційні підходи до наукових досліджень: теорія, методологія, практика. Рига, Латвія: Baltija Publishing, 2022. С. 218–235. DOI:10.30525/978-9934-26-241-8-10.
- Antibiotics: An overview on the environmental occurrence, toxicity, degradation, and removal methods / Q. Yang et al. Bioengineered, 2021. 12 (1). P. 7376–7416. DOI:10.1080/21 655979.2021.1974657.
- Бучковська В.І., Євстаф’єв Ю.В. «Проблеми та перспективи розвитку економіки України». M. Українська «Атлантида» – трагедія і відродження. Водні біоресурси та аквакультура. 2021. 2. С. 219–226. DOI:10.32851/wba.2021.2.19.
- ДСТУ 8534:2015 Продукти харчові. Метод виявлення та визначання кількості ентерококів.
- ДСТУ ISO 7251:2006 Мікробіологія. Загальна настанова щодо підрахунку передбачуваної Escherichia coli. Метод найімовірнішого числа.
- ДСТУ ГОСТ 30726-2002 Продукти харчові. Методи виявлення та визначення кількості бактерій виду Escherichia coli.
- ISO 7251:2005 Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення та підрахунку передбачуваної Escherichia coli. Найімовірніша техніка чисел.
- ISO 16649-3:2015 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод підрахунку бета-глюкуронідазопозитивної Escherichia coli. Частина 3: Виявлення та метод найбільш ймовірного числа з використанням 5-бром-4-хлор-3-індоліл-ß-D-глюкуроніду.
- ДСТУ EN 12824: 2004 Мікробіологія харчових продуктів i кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення Salmonella.
- ISO 6579-1:2017/Amd 1:2020 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення, підрахунку та серотипування Salmonella. Частина 1: Виявлення Salmonella spp.
- ISO 6579-1:2017 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення, підрахунку та серотипування Salmonella. Частина 1: Виявлення Salmonella spp.
- ISO 15213-1:2023 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення та підрахунку Clostridium spp. Частина 1: Перелік сульфітвідновлюючих Clostridium spp. методом підрахунку колоній.
- ISO 15213-2:2023 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення та підрахунку Clostridium spp. Частина 2: Підрахунок Clostridium perfringens методом підрахунку колоній.
- ISO 11290-1:2017 Мікробіологія харчового ланцюга – Горизонтальний метод виявлення та підрахунку Listeria monocytogenes і Listeria spp. Частина 1: Метод виявлення.
- ДСТУ EN ISO 11290-1:2022 Мікробіологія харчового ланцюга. Горизонтальний метод виявлення та підрахунку Listeria monocytogenes i Listeria spp. Частина 2. Метод перерахування.
- ДСТУ 7444:2013 Продукти харчові. Методи виявлення бактерій родів Proteus, Morganella, Provldencla.
- Васильєв Д.А., Феоктистова Н.А., Золотухін С.Н. Виділення та вивчення біологічних властивостей бактерій роду Proteus. Вісник Ульяновської державної сільськогосподарської академії. 2017. 2 (38). DOI.10.18286/1816-4501-2017-2-70–75.
- Mohammed S.Al-J., Al-Jasass F.M. Study the Chemical, Physical Changes and Microbial Growth As Quality Measurement of Fish. Annual Research & Review in Biology. 2014. 4 (9). P. 1406–1420. DOI:10.9734/ARRB/2014/7131.
- Hassan M.A., Shaltout F.A., Maarouf A.A., El-Shafey W.S. Psychrotrophic bacteria in frozen fish with special reference to pseudomonas species. Benha Veterinary Medical Journal. 2015. 27 (1). P. 78–83. URL:bvmj.bu.edu.eg/issues/27-1/7.pdf,
- Одарченко Д.М., Карбівнича Т.В., Госай Е.Л., Ільїна Д.Д. Визначення контрольних критичних точок для управління безпекою виробництва мороженої риби. Східноєвропейський журнал передових технологій. 2015. 5. 11 (77). P. 31–35. DOI:10.15587/1729-4061.2015.50979.
- Сучасний стан і тенденції розвитку рибництва в Україні та світі / А.М. Трофимчук та ін. Збірник наукових праць «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». 2021. 2. С. 123–133. DOI:10.33245/2310-9289-2021-166-2-123-133.
- Мельниченко С.Г., Богадьорова Л.М. Рибне господарство України: тенденції розвитку, проблеми та шляхи вирішення. Таврійський науковий вісник. 2023. 133. С. 362–367. DOI:10.32782/2226-0099.2023.133.48.
- Багаторічні зміни стабільності агроландшафтів у зонах зрошуваного землеробства степової зони України / В. Пічура та ін. Журнал екологічної інженерії. 2023. 24 (3). С. 188–198. DOI:10.12911/22998993/158553.
Долучення | Розмір |
---|---|
![]() | 1.49 МБ |