Ви є тут

Безпечність і якість яєць курячих харчових під час виробництва й обігу в деяких господарствах центральної України

Вступ України до Європейської Співдружності позитивно позначиться на розвитку яєчної галузі нашої країни та забезпечить гармонізацію українського законодавства відповідно до міжнародних вимог щодо контролювання безпечності та якості яєць харчових. Попри складні часи у державі все-таки з’являться передумови для нарощування потужностей та модернізації підприємств. Мета дослідження – встановити показники якості та безпечності яєць курячих від різних вітчизняних виробників центральної частини України та апробувати деякі методики випробування харчового продукту. Методи досліджень: аналітичні, органолептичні, фізичні, мікробіологічні, токсикологічні, варіаційно-статистичні. Установлено, що яйця курячі харчові за органолептичними показниками відповідали вимогам чинного ДСТУ 5028:2009. За проведення мікробіологічних випробувань яєць курячих наявність вмісту патогенних та умовно-патогенних мікроорганізмів не виявлено. За визначення вмісту залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів (тoкcичні елементи, мікотокcини, антибіотики тa гopмональні препарати) у яйцях курячих харчових перевищення гранично допустимого рівня (ГДР) не установлено. Визначення показників оптичної густини білка та жовтка яєць курячих дало змогу більш глибше дослідити їхню якість. Розроблені експресні методики встановлення якості яєць курячих харчових, зокрема оптичної густини білка та жовтка фотометричним методом, мали достовірність в отриманих показниках 99,9 % порівняно з іншими показниками, вказаними у національному стандарті. Отже, науково обґрунтовано та експериментально доведено доцільність контролювання показників безпечності та якості яєць курячих харчових під час виробництва й обігу (зберігання на оптових базах та реалізації у супермаркетах, магазинах тощо) згідно з чинним національним законодавством та розроблення експресних методик контролювання якості білка і жовтка фотометричними методами.

Ключові слова: харчова промисловість, птахівництво, органолептичні, фізичні, хімічні, технологічні показники, безпечність, якість, яйця харчові, споживач.

  1. Аверчева Н.О. Сучасні аспекти розвитку ринку харчових яєць. Агросвіт. №10. 2020. С. 83−97.
  2. Hejdysz M., Nowaczewski S., Perz K., Szablewski T. Influence of the genotype of the hen (Gallus gallus domesticus) on main parameters of egg quality, chemical composition of the eggs under uniform environmental conditions. Poultry Science. 2024. 103 (1). DOI:10.1016/j.psj.2023.103165.
  3. Chen R., Jiang C., Zhuang Li.X. Research on Chinese consumers' shell egg consumption preferences and the egg quality of functional eggs. Poultry Science. 2023. 102 (10). DOI:10.1016/j.psj.2023.103007.
  4. Chen M., Lee H., Liu Y. Suppliers' Perspectives on Cage-Free Eggs in China. Animals Basel. 2024. 14 (11). 1625 p. DOI:10.3390/ani14111625.
  5. ДСТУ 5028:2009. Яйця курячі харчові. Технічні умови. Київ: Держспоживстандарт, 2010 р. 14 с.
  6. Wang Y., Xiong C., Luo W. Effects of packaging methods on the quality of heavy metals-free preserved duck eggs during storage. Poultry Science. 2021. 100 (5). DOI:10.1016/j.psj.2021.101051.
  7. Rosch M.E.G., Rehner J., Schmartz G.P. Time series of chicken stool metagenomics and egg metabolomics in changing production systems: preliminary insights from a proof-of-concept. One Health Outlook. 2024. 6 (1). 4 p. DOI:10.1186/s42522-024-00100-0.
  8. Mongi R.J., Meshi E.B., Ntwenya J.E. Consumer awareness and production practices of farmers on antimicrobial residues in chicken eggs and Chinese cabbage in Dodoma, Central Tanzania. PLoS One. 2022. 17 (8). DOI:10.1371/journal.pone.0272763.
  9. Карпенко О.В. Використання методів сенсорного аналізу для оцінки якості яєць. Науково-видавничий центр «Sci-conf. com. ua», European Scientific Discussions. Rome, Italy, 2021. C. 55−61.
  10. Карпенко О.В., Анциферов Д.Г. Оцінка якості зразків яєць різних виробників на основі органолептики та експериментальних досліджень із використанням методів сенсорного аналізу. Таврійський науковий вісник. 2021. № 120. С. 213−221. DOI:10.32851/2226-0099.2021.120.28.
  11. Регламент Комісії ЄС № 178/2002 «Встановлення загальних принципів і вимог харчового законодавства, створених Європейською Владою Безпеки харчових продуктів, і встановлюючих принципи з питань нешкідливості харчових продуктів».
  12. Любенко О.І., Кривий В.В. Підвищення якості харчових яєць в умовах виробництва філії «Чорнобаївське» Приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард». Таврійський науковий вісник. Херсон. 2019. № 107. С. 209−212.
  13. Sokołowicz Z., Kačániová M., Dykiel M. Influence of Storage Packaging Type on the Microbiological and Sensory Quality of Free-Range Table Eggs. Animals (Basel). 2023. 13 (12). 1899 p. DOI:10.3390/ani13121899.
  14. Правила ветеринарно-санітарної експертизи яєць свійської птиці. Наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини України 07.09.2001 No 70 (z0849-01).
  15. Dai D., QiG H., Wang J. Intestinal microbiota of layer hens and its association with egg quality and safety. Poultry Science. 2022. 101 (9). DOI:10.10 16/j.psj.2022.102008.
  16. Соловйова Р., Жилянов Д. Стратегічний аналіз стану птахівництва яєчного напрямку. АПК: економіка, управління. 2019. № 5. С. 62−68.
  17. Li Z., Sang Q.Q., Sun Y.X. Exploring the effect of the microbiota on the production of duck striped eggs. Poultry Science. 2023. 102 (3). DOI:10.1016/j.psj.2022.102436.]. Suchasne ptakhivnytstvo [Modern poultry farming], 2, рр. 6–7. (In Ukrainian).
  18. ДСТУ ISO 7954:2006 (ISO 7954:1987, IDT). Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови з підрахунку дріжджів і мікроскопічних грибів. Техніка підрахування колоній, культивованих за температури 25°С. [Чинний від 2007−10−01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2007. 10 с.
  19. ДСТУ ISO 4833:2006 (ISO 4833:2003, IDT). Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахунку мікроорганізмів (МАФАнМ). Техніка підрахування колоній за температури +30°С. [Чинний від 2007–10−01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2008. 11 с.
  20. ДСТУ ISO 21528-1:2014(ISO 21528-1:2004, IDT). Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення і підрахування ентеробактерій (Enterobacteriaceae). Частина 1. Виявлення та підрахування за методикою НІЧ з попереднім збагаченням. [Чинний від 2015–07−01]. Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2015. 15 с. (на БГКП)
  21. ДСТУ ISO 6888-1:2003 (ISO 6888-1:1999, IDT). Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахування коагулазопозитивних стафілококів (Staphylococcus aureusта інших видів). Частина 1. Метод з використанням агарового середовища Беард Паркера. [Чинний від 2004–01−01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2005. 14 с.
  22. ДСТУ ISO 6579:2006 (ISO 6579:2002, IDT). Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Методика виявлення Salmonella spp.». [Чинний від 2008–06−12]. Київ: Держспоживстандарт України, 2008. 23 с.
  23. ДСТУ ISO 11290-1:2003 (ISO 11290-1:1996, IDT). Мікробіологія харчових продуктів та кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення та підрахування Listeria monocytogenes. Частина 1. Метод виявлення. [Чинний від 2004–10−01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2005. 22 с.
  24. ДСТУ ISO 17604:2014 (ISO 17604:2003, IDT). Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Відбирання зразків для мікробіологічного аналізу. [Чинний від 2015–10−01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2015. 14 с.
  25. Sahachairungrueng W., Thompson A.K., Terdwongworakul A. Non-Destructive Classification of Organic and Conventional Hens' Eggs Using NearInfrared Hyperspectral Imaging. Foods. 2023. 12 (13). 2519 p. DOI:10.3390/oods12132519.
  26. Song L., Weng K., Bao Q. TMT-based quantitative proteomic analysis unveils uterine fluid difference in hens producing normal and pimpled eggs. Poultry Science. 2023. 102 (11). DOI:10.1016/j.psj.2023.103081.
  27. Ma X., Chen L., Yin L. Risk Analysis of 24 Residual Antibiotics in Poultry Eggs in Shandong, China (2018−2020). Veterinary Science. 2022. 9 (3). 126 p. DOI:10.3390/vetsci9030126.
  28. Melough M.M., Chung S.J., Fernandez M.L. (2019). Association of eggs with dietary nutrient adequacy and cardiovascular risk factors in US adults. Public Health Nutr. 2019. 22 (11). P. 2033– 2042. DOI:10.1017/S1368980019000211.
  29. Godos J., Micek A., Brzostek T. Egg consumption and cardiovascular risk: a doseresponse meta-analysis of prospective cohort studies. European Journal of Nutrition. 2020. DOI:10.1007/s00394-020-02345-7.
  30. Iidovesto D. Advances in egg defect detection, quality assessment and automated sorting and grading. In: Improving the safety and quality of eggs and egg products. Egg Limited, Cambridge, UK. Vol. 1. Р. 209−241.
  31. Shevchenk L.V., Davydovych V.A., Ushkalov V.O. The effect of astaxanthin and lycopene on the content of fatty acids in chicken egg yolks. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2020. 11 (4). Р. 568–571. DOI:10.15421/022088.
  32. Marelli S.P, Madeddu M., Mangiagalli M.G. Egg Production Systems, Open Space Allowance and Their Effects on Physical Parameters and Fatty Acid Profile in Commercial Eggs. Animals (Basel). 2021. 11 (2). 265 p. DOI:10.3390/ani11020265.
  33. Smaoui S., Tarapoulouzi M., Agriopoulou S. Current State of Milk, Dairy Products, Meat and Meat Products, Eggs, Fish and Fishery Products Authentication and Chemometrics. Foods. 2023. 24. 12 (23). 4254 p. DOI:10.3390/foods12234254.
  34. Cherian G., Quezada N. Egg quality, fatty acid composition and immunoglobulin Y content in eggs from laying hens fed full fat camelina or flax seed. Journal of Animal Science and Biotechnology. 2016. 715 p. DOI:10.1186/s40104-016-0075-y.
  35. Xie C., He Y. External characteristic determination of eggs and cracked eggs identification using spectral signature. Scientific Reports. 2016. 6. 21130 p. DOI:10.1038/srep21130.
  36. Shevchenko L.V., Davydovych V.A., Midyk S.V. Enrichment of chicken table eggs with lycopene and astaxanthin. Regulatory Mechanisms in Biosystems. 2021. 12 (1). P. 9–13. DOI:10.15421/022102.
  37. Oliveira G.D.S., McManus C., Salgado C.B. Antimicrobial Coating Based on Tahiti Lemon Essential Oil and Green Banana Flour to Preserve the Internal Quality of Quail Eggs. Animals (Basel). 2023. 13 (13). 2123 p. DOI:10.3390/ani13132123.
  38. Гігієна виробництва та експертиза харчових та інкубаційних яєць і яєчних продуктів: навч. посібник / Н.М. Богатко та ін. Біла Церква, 2020. 165 с.
  39. Heng N., Gao S., Guo Y. Effects of supplementing natural astaxanthin from Haematococcus pluvialis to laying hens on egg quality during storage at 4 °C and 25 °C. Poultry Science. 2020. 99 (12). P. 6877–6883. DOI:10.1016/j.psj.2020.09.010.
  40. Shinn S.E., Proctor A., Baum J. Egg yolk as means for providing essential and beneficial fatty acids. Journal of the American Oil Chemists' Society. 2018. 95. P. 5–11. DOI:10.1002/aocs.12008.
ДолученняРозмір
PDF icon lyasota_2_2024.pdf610.81 КБ