Ви є тут
Безпечність та якість меду натурального бджолиного, виготовленого під різними торговими марками, за реалізації у супермаркетах
На фоні глобалізації економічних зв’язків між країнами стає актуальною активізація міжнародної торгівлі. З огляду на це, одним із основних завдань для України як країни члена СОТ і у зв’язку з перспективою її вступу до ЄС є узгодження національних нормативно-правових вимог з міжнародними в галузі безпечності та якості харчових продуктів. Мета дослідження – провести оцінку безпечності та якості меду різного ґатунку окремих вітчизняних виробників, розробити експресні, ефективні в проведенні методики визначення якості меду за використання рефрактометра POCKET-PAL–3, безпечності меду за встановлення його фальсифікації гідрокарбонатом натрію, лужними мийними засобами за використання індикаторів, а також буряковим цукром методом мікроскопії. Об’єктом дослідження була оцінка органолептичних, фізико-хімічних, мікробіологічних показників меду натурального бджолиного різного ботанічного походження і ґатунку та виявлення його фальсифікації, який реалізували у супермаркетах від різних вітчизняних виробників під різними торговельними марками. Для реалізації мети дослідження використані аналітичні, органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні, радіологічні, статистичні методи досліджень. Мед вироблений різними виробниками за органолептичними показниками: зовнішнім виглядом, кольором, консистенцією, запахом і смаком, відповідав вимогам ДСТУ 4497:2005, окрім зразка № 3, в якому виявили невідповідність смаку. За фізико-хімічними показниками зразки меду № 1, 2, 4 та 5 відповідали вимогам ДСТУ 4497:2005, окрім зразка № 3 - за масовою часткою сахарози (до безводної речовини) - 6,48±0,04 %, що не відповідало вимогам чинного ДСТУ, підвищення становило 8,00 %. За мікробіологічними показниками та питомою активністю Cs-137 встановлено, що всі зразки меду відповідали вимогам національного стандарту України (ДСТУ 4497:2005). Були проведені випробування щодо встановлення фальсифікації меду гідрокарбонатом натрію за використання індикатору бромкрезолового зеленого, лужними мийними засобами за використання індикатору хромового темно-синього, а також фальсифікації буряковим цукром. Крім того, нами вперше для експресного визначення масової частки води застосовано рефрактометр POCKET-PAL–3 (Польща), який дає змогу визначити масову частку сухої речовини із подальшим вираховуванням масової частки води, що забезпечує вірогідність отриманих показників у 99,9 % порівняно з показниками, встановленими за допомогою рефрактометра УРЛ (модель 1) згідно з вимогами ДСТУ 4497 та вперше застосовано запатентовані методики визначення фальсифікації меду гідрокарбонатом натрію, лужними мийними засобами, вірогідність отриманих показників становила у 99,9 %, а також фальсифікації буряковим цукром методом мікроскопії.
Ключові слова: мед натуральний, потужності з виробництва меду, органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні показники, безпечність, якість, споживач.
- Адамчук Л.О., Сухенко В.Ю., Генгало Н.О., Акульонок І.І. Дослідження діастазного числа українських медів. Новітні технології. Вип. 2(9). 2019. С. 77- 86.
- Адамчук Л.О., Сілонова Н.Б., Сухенко В.Ю., Пилипко К.В. Нормативне регулювання показників безпечності та якості меду. Animal science and food technology. 2020. Vol. 11. № 4. ISSN 2706-8331. DOI:10.31548/animal2020.04. 005.
- Духницький Б.В., Духницький В.Б. Оцінка ролі України на світовому ринку меду. Економіка АПК. 2020. № 2. С. 77–84. DOI:10.32317/2221- 1055.202002077.
- Богатко Н.М., Лоцкін І.М., Яценко І.В., Богатко А.Ф. Спосіб виявлення фальсифікації меду натрію гідрокарбонатом із застосуванням бромкрезолового зеленого: пат. № 148885 України, МПК G01N 33/02 (2006.01). № u 2021 00993; заявл. 01.03.2021; опубл. 29.09.2021, Бюл. № 39.
- Богатко А.Ф., Богатко Н.М., Дудус Т.В., Піцик Т.А. Спосіб виявлення фальсифікації меду лужними мийними засобами із застосуванням хромового темно-синього: пат. України на корисну модель 147997, МПК G01N 33/02 (2006.01), № u 2021 01206; заявл. 11.03.2021; опубл. 23.06.2021, Бюл. № 25. 4 с.
- Гігієна та експертиза меду та апіпродуктів: науково-методичні рекомендації для слухачів післядипломного навчання керівників і спеціалістів ветеринарної медицини та студентів за спеціальністю 211 «Ветеринарна медицина» та 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза» / Н.М. Богатко та ін. Львів, 2018. 70 с.
- Мед натуральний. Технічні умови: ДСТУ 4497:2005. [Чинний від 2005-12-28]. Київ: Держспоживстандарт України, 2007. 21 с. (Національний стандарт України).
- Допустимі рівні вмісту радіонуклідів 137 Cs i 90 Sr у продуктах харчування та питній воді. ГН 6.6.1.1-130-2006. Затверджені наказом Міністерством охорони здоров’я України від 03.05.2006 р. за № 256.
- Закон України «Про ветеринарну медицину»: Постанова Верховної Ради України від 04.02.2021 № 3318.
- Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів: Закон України ВР України за № 1602-VІІ від 22.07. 2014 р., остання редакція від 21.12. 2017 р., № 2264-VIII.
- Лялюк А. Проблеми фальсифікації харчових продуктів та шляхи її подолання. Економічний часопис Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. 2020. С. 108–116. DOI:10.29038/2411-4014-2020-01-108-116.
- Про бджільництво: Закон України від 22.02. 2000 №1492-ІІІ. Дата оновлення: 29.09.2013 №442-VII. URL: http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ 1492-14 (дата звернення 07.11.2022).
- Правила ветеринарно-санітарної експертизи меду та інших продуктів бджільництва. Настанова 75.12.12-37-100:2006: затверджено Міністерством аграрної політики України, 2006.
- Регулювання Ради ЄС № 797/2004 від 26.04.2004 р. Про міри поліпшення загальних умов для виробництва і маркетингу продуктів бджільництва.
- Регулювання Комісії ЄС № 917/2004 від 29.04. 2004 р. Про детальні правила виконання Регулювання Ради ЄС № 797/2004, про дії в області бджільництва.
- СОУ 01.25-37-371:2005. Ветеринарно-санітарна експертиза меду та продуктів бджільництва. Порядок проведення. [Чинний від 2006–01-01]. Київ: Мінагрополітики України, 2005. 6 с. (Стандарт організації України).
- ДСТУ ISO 4833:2006. Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод підрахунку мікроорганізмів. Техніка підрахування колоній за температури +30°С. (ISO 4833:2003, IDT). [Чинний від 2007–10-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2008. 11 с.
- ДСТУ ISO 6887-1:2003. Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Готування досліджуваних проб, вихідної суспензії та десятикратних розведень для мікробіологічного дослідження. Частина 1. Загальні правила готування вихідної суспензії та десятикратних суспензій (ISO 6887-1:1999, IDT). [Чинний від 2004–01-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2004. 10 с.
- ДСТУ ISO 21528-1:2014. Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Горизонтальний метод виявлення і підрахування ентеробактерій (Enterobacteriaceae). Частина 1. Виявлення та підрахування за методикою НІЧ з попереднім збагаченням (ISO 21528-1:2004, IDT). [Чинний від 2015–07-01]. Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2015. 15 с.
- ДСТУ ISO 6579:2006. Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Методика виявлення Salmonella spp. (ISO 6579:2002, IDT). [Чинний від 2008–06-12]. Київ: Держспоживстандарт України, 2008. 23 с.
- ДСТУ ISO 7954:2006. Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Загальні настанови з підрахунку дріжджів і мікроскопічних грибів. Техніка підрахування колоній, культивованих за температури 25 °С (ISO 7954:1987, IDT). [Чинний від 2007-10-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2007. 10 с.
- Памбук С.А., Мартиросян І.А., Кругляк Ю.О. Шляхи гармонізації українських та міжнародних вимог до якості меду. Товарознавчий вісник. Київ, 2019. Вип. 12. С. 37–48.
- Виявлення фальсифікації меду домішкою натрію гідрокарбонату із застосуванням індикатора бромтимолового синього / І.В. Яценко та ін. Theoretical and Applied Veterinary Medicine. 2021. 9 (3). P. 135-139. DOI: 10.32819/2021.93021
- Almasaudi S. The antibacterial activities of honey. Saudi J Biol Sci. 2021. 28. P. 2188–2196. DOI:10.1016/j.sjbs.2020.10.017.
- Antibacterial Activity of Honey Samples from Ukraine / C. Giovanni et al. Received: 2 November 2020; Accepted: 17 November 2020; Published: 20 November 2020.
- Dietary phytochemicals, honey bee longevity and pathogen tolerance / E. Bernklau et al. Insects. 2019. 10. 14 p. DOI:10.3390/insects10010014.
- Berenbaum M.R., Calla B. Honey as a functional food for Apis mellifera. Annu Rev Entomol. 2020. 66. P. 185–208. DOI:10.1146/annurev-ento-040320-074933.
- Brudzynski K. Honey as an ecological reservoir of antibacterial compounds produced by antagonistic microbial interactions in plant nectars, honey and honey bee. Antibiotics. 2021. 10. 551 p. DOI:10.3390/ antibiotics10050551.
- Rapid quantification of honey adulteration by visible-near infrared spectroscopy combined with chemometrics / M. Ferreiro-González et al. Talanta. 2018. 188. Р. 288–292. DOI:10.1016/j.talanta.2018.05.095.
- Machado De-Melo A.A., Bicudo de Almeida-Muradian L., Sancho M.T., Pascual-Maté A. Composition and properties of Apis mellifera honey: A review. Journal of Apicultural Research. 2018. Vol. 57. Issue 1. P. 5–37.
- Impacts of dietary supplementation with p-coumaric acid and indole-3-acetic acid on survival and biochemical response of honey bees treated with tau-fluvalinate / G.A. Mitton et al. Ecotoxicol Environ Saf. 2020. 189:109917. DOI:10.1016/j.ecoenv.2019.109917.
- Nolan V.C., Harrison J., Cox J.A.G. Dissecting the antimicrobial composition of honey. Antibiotics. 2019. 8. 251 p. DOI:10.3390/antibiotics 8040251.
- Honey: another alternative in the fight against antibiotic-resistant bacteria? / P. Combarros-Fuertes et al. Antibiotics. 2020. 9. P. 1–21. DOI:10.3390/antibiotics 9110774.
- Antibacterial Activity of Honey Samples from Ukraine / G. Cilia et al. Veterinary Sciences. 2020. 7. 181 p. DOI:10.3390/vetsci7040181
Долучення | Розмір |
---|---|
lyasota_1_2023.pdf | 541.33 КБ |