Ви є тут

Безпечність та якість продукції свинарства за застосування комплексних дезінфектантів

На сьогодні дезінфекція є невід’ємною складовою комплексу санітарно-ветеринарних заходів, спрямованих на недопущення нових захворювань; блокування, попередження розповсюдження та, за можливості, ліквідацію наявних хвороб; зменшення пресингу патогенної, умовно-патогенної чи сапрофітної мікрофлори на продуктивних тварин впродовж всього виробничого циклу, особливо в критичні його періоди. Мета дослідження − провести оцінювання безпечності та якості продукції свинарства (хімічного складу та фізико-технологічних властивостей м’яса свиней) за застосування комплексних дезінфектантів. Дослідження виконані впродовж 2022–2023 рр. у науково-дослідній лабораторії «Ветеринарно-санітарна експертиза продукції тваринництва» кафедри ветеринарно-санітарної експертизи, гігієни продуктів тваринництва та патанатомії ім. Й.С. Загаєвського Білоцерківського НАУ та атестованій лабораторії кафедри ветеринарно-санітарної експертизи та лабораторної діагностики ІПНКСВМ Білоцерківського НАУ. Експериментальні досліди та науково-практичні спостереження проводили в умовах АФ ТОВ «ДІМ» – господарство з вирощування свинопоголів’я Білоцерківського району Київської області. Застосовували аналітичні, фізичні, морфологічні, біохімічні, органолептичні, ветеринарно-санітарні та статистичні методи дослідження. У результаті досліджень установлено, що за використання комплексних дезінфікуючих препаратів температура повітря у контрольному та дослідних приміщеннях свиноферми становила у межах 18,50±3,16–20,50±2,36 ºС. Відносна вологість коливалась від 70,24±5,16 до 74,20±5,12 %, що відповідає нормам ВНТП. На стінах, стелі та огороджувальних конструкціях спостерігали незначний конденсат вологи. За дослідження мікроклімату у контрольному та дослідних приміщеннях встановлено, що гігієнічні показники практично не відрізнялись. Дезінфікуючому засобу «Мультиклін Аква» у концентрації 0,25 % властивий бактерицидний пролонгуючий ефект у порівнянні з препаратом «Екоцид С» у 1,0 %. Застосування у дослідних приміщеннях дезінфікуючого препарату «Мультиклін Аква» не спричиняє негативного впливу на морфологічний склад крові тварин. Різниці порівняно з тваринами контрольних груп не встановлено. По закінченню досліджень жива маса поросят на дорощуванні була вірогідно більша на 4,3 кг у дослідних групах. Середньодобовий приріст у дослідних групах тварин на 12,1 % більший, порівняно з контрольною. У поросят відгодівельного віку на 180 добу досліджень було встановлено, що середньодо бовий приріст у дослідних групах на 12,7 % більший, порівняно з контрольною Дезінфікуючому засобу «Мультиклін Аква» у концентрації 0,25 % властивий бактерицидний пролонгуючий ефект у порівнянні з препаратом «Екоцид С» у 1,0 %. Застосування у дослідних приміщеннях дезінфікуючого препарату «Мультиклін Аква» не спричиняє негативного впливу на морфологічний склад крові тварин. Різниці порівняно з тваринами контрольних груп не встановлено. По закінченню досліджень жива маса поросят на дорощуванні була вірогідно більша на 4,3 кг у дослідних групах. дорощуванні була вірогідно більша на 4,3 кг у дослідних групах. Середньодобовий приріст у дослідних групах тварин на 12,1 % більший, порівняно з контрольною. У поросят відгодівельного віку на 180 добу досліджень було встановлено, що середньодо бовий приріст у дослідних групах на 12,7 % більший, порівняно з контрольною (p<0,05). ><0,05). Застосування у дослідних приміщеннях дезінфікуючого препарату «Мультиклін Аква» не спричиняло негативного впливу на масу внутрішніх органів свиней – серця, легень із трахеєю та нирок, біохімічні показники м’яса свиней. Порівняльна біологічна цінність (ПБЦ) свинини за використання інфузорії Tetrachymena pyriformis показала високу біологічну цінність свинини, отриманої від тварин дослідної групи (100,5 %). За основними органолептичними, фізико-хімічними показниками жир, отриманий від туш дослідних і контрольних груп тварин, суттєво не відрізнявся як у свіжому стані, так і після зберігання.

Ключові слова: свинарство, дезінфікуючий засіб, безпечність, якість, органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні показники, біологічна цінність, споживач.

  1. Бірта Г.О. Ветеринарно-санітарні заходи у господарствах по виробництву продукції свинарства. Ефективне тваринництво. 2018. № 2. С. 34−36.
  2. Березовський А.В., Фотіна Т.А. Визначен ня параметрів токсичності нового дезінфектанту Бровадез плюс. Науково-технічний бюлетень ІБТ УААН і ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок. 2017. Вип. 8, № 3–4. С. 326–330.
  3. Lebret B., Čandek-Potokar M. Review: Pork quality attributes from farm to fork. Part I. Carcass and fresh meat. Animal: an international journal of animal bioscience. 2022. Vol. 16. Р. 100–402. DOI:10.1016/j.animal.2021.100402.
  4. Olsen J.V., Christensen T., Denver S., Sandøe P. Why is welfare pork so expensive? Animal: an international journal of animal bioscience. 2024. 18 (9). Р. 101–289. DOI:10.1016/j.animal. 2024.101289.
  5. Willingness to Pay a Higher Price for Pork Obtained Using Animal-Friendly Raising Techniques: A Consumers' Opinion Survey / C. Giannetto et al. Foods (Basel, Switzerland). 2023. 12 (23). 4201 р. DOI:10.3390/foods12234201.
  6. Бордунова О. Г. Дезінфектанти для ветеринарної медицини на основі поверхнево активних речовин: перспективні напрями розробки і використання. Ветеринарна медицина України. 2021. № 12. С. 34–35.
  7. Čandek-Potokar M., Lebret B., Gispert M., Font-I-Furnols M. Challenges and future perspectives for the European grading of pig carcasses – A quality view. Meat science. 2024. 208. Р. 109–390. DOI:10.1016/j.meatsci.2023.109390.
  8. Mateos G.G., Corrales N.L., Talegón G., Aguirre L. Invited Review – Pig meat production in the European Union-27: current status, challenges, and future trends. Animal bioscience. 2024. 37 (4). Р. 755–774. DOI:10.5713/ab.23.0496.
  9. Ветеринарна дезінфекція, дезодорація, дезінсекція, дезінвазія, дератизація: інструкція / О. М. Якубчак та ін. Затв. Державним департаментом ветеринарної медицини України від 23.12.2005 р. Київ: НАУ, 2005. 75 с. (Нормативний документ Держдепартаменту ветеринарної меди цини. Інструкції).
  10. Коваленко В.Л., Чехун А.І., Ярохно Я.М., Гнатенко А.В. Визначення бактерицидності комплексного дезінфікуючого препарату щодо грамнегативної мікрофлори на основі полігексаметиленгуа нідину гідрохлориду. Сільськогосподарська мікро біологія: здобутки та перспективи: збірник наукових праць. Інститут сільськогосподарської мікробіології НААН України. Чернігів, 2011. С. 389–392.
  11. Гнатенко А.В. Дослідження бактерицидного впливу «Аргіцид» на безкапсульний штам Bacillus anthracis. Ветеринарна медицина: міжві домчий тематичний збірник. 2013. № 97. С. 74–76.
  12. Демчук М.В., Решетнік А.О. Мікроклімат та ефективність роботи системи вентиляції в реконструйованих приміщеннях для свиней в різні періоди року. Наук. вісник ЛНАВМ. Львів, 2016. Т. 8. № 1 (28). С. 36−42.
  13. Біохімічні методи дослідження крові тварин: методичні рекомендації / В.І. Левченко та ін. Київ, 2004. 204 с.
  14. Влізло В.В., Федорук Р.С., Ратич І.Б. Лабораторні методи досліджень у біології, тваринництві та ветеринарній медицині: довідник. Львів: СПОЛОМ, 2012. 764 с. ISBN 976-966-665-677-6.
  15. Визначення чутливості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів: методичні вказівки. Затверджені Наказом МОЗ України № 167. Київ, 2007. 45 с.
  16. Висоцький А.Є. Методи токсикологічної оцінки нових дезінфікуючих хіміопрепаратів, для застосування у ветеринарії. Науково-технічний бюлетень Інституту біології тварин і ДНДКІ ветеринарних препаратів та кормових добавок. Львів, 2017. Вип. 8. № 3, 4. С. 344−352.
  17. ДСТУ 4823.2:2007. М’ясні продукти. Органолептична оцінка показників якості. Частина 2. Загальні вимоги. [Чинний від 2009-01-01]. Київ: Держспоживстандарт України, 2009. 10 с.
  18. Богатко Н.М., Богатко А.Ф. Методики контролювання показників безпечності та якості харчових продуктів тваринного та рослинного походження: науково-практичні рекомендації для слухачів підвищення кваліфікації. Біла Церква, 2024. 141 с.
  19. Довідник санітарно-мікробіологічних методів дослідження харчових продуктів та об'єктів довкілля/ уклад. В.М. Івченко; Білоцерківський державний аграрний університет. Біла Церква: БНАУ, 2016. 242 с.
  20. ДСТУ 8381:2015. М’ясо та м’ясні продукти. Організація та методи мікробіологічних досліджень. [Чинний від 2017-07-01]. Київ: ДП «Укр НДНЦ», 2017. 45 с.
  21. ДСТУ ISO 2917–2001 (ISO 2917:1999, IDT). М’ясо та м’ясні продукти. Визначення рН (контрольний метод). [Чинний від 2003-10-01]. Київ: Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики, 2003. 6 с.
  22. ДСТУ 4718:2007. Свині для забою. Технічні умови. [Чинний від 2009-01-01]. Київ: ДП «УкрНДНЦ», 2009. 12 с.
  23. Boyce J.M. Quaternary ammonium disinfectants and antiseptics: tolerance, resistance and potential impact on antibiotic resistance. Antimi crobial resistance and infection control. 2023. 12 (1). 32 р. DOI:10.1186/s13756-023-01241-z.
  24. The hidden threat: Comprehensive assessment of antibiotic and disinfectant resistance in commercial pig slaughterhouses / Z. Tu et al. The Sci ence of the total environment. 2024. 946. Р. 174–222. DOI:10.1016/j.scitotenv.2024.174222.
  25. Insights into microbial contamination and antibiotic resistome traits in pork wholesale market: An evaluation of the disinfection effect of sodium hypochlorite / X. Xiao et al. Journal of hazardous materials. 2024. 468. Р. 133–811. DOI:10.1016/j.jhazmat.2024.133811.
  26. Коваленко В.Л., Ященко М.Ф., Чехун А.І., Резуненко Є.В. Вивчення фізико-хімічних властивостей комбінованих дезінфектантів. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини. Харківська державна зооветеринарна академія. № 19. Ч. 2. Т. 3. 2019. С. 195–199.
  27. Research on the production of the disinfectant "Enzidez". Scientific Bulletin of the LNU of Veterinary Medicine and Biotechnology / V. Kozhin et al. Veterinary Sciences. 2023. 25 (111). Р. 78–83. DOI:10.32718/nvlvet11112.
  28. Teuteberg V., Kluth I.K., Ploetz M., Kri- schek C. Effects of duration and temperature of frozen storage on the quality and food safety charac teristics of pork after thawing and after storage under modified atmosphere. Meat science. 2021. 174. Р. 108–419. DOI:10.1016/j.meatsci.2020.10 8419.
  29. Exploring the multifaceted factors affecting pork meat quality / S. Pandey et al. Journal of animal science and technology. 2024. 66 (5). Р. 863–875. DOI:10.5187/jast.2024.e56.
  30. Microbiological Quality of Pig Carcasses in a Slaughterhouse under Risk-Based Inspection System / L.G. Cavalheiro et al. Foods (Basel, Switzerland), 2022. 11 (24). Р. 39–86. DOI:10.3390/ foods11243986.
  31. Acetylation and Phosphorylation of Proteins Affect Energy Metabolism and Pork Quality / B. Zou et al. Journal of agricultural and food chemistry. 2020. 68 (27). Р. 7259–7268. DOI:10. 1021/acs. jafc.0c01822.
  32. Tyski S., Bocian E., Laudy A.E. Animal Health Protection–Assessing Antimicrobial Activity of Veterinary Disinfectants and Antiseptics and Their Compliance with European Standards: A Narrative Review. Polish Journal of Microbiology. 2024. 73 (4). Р. 413–431. DOI:10.33073/pjm-2024-043.
  33. Assessment of Cleaning and Disinfection Practices on Pig Farms across Ten European Coun tries / I. Makovska et al. Animals. 2024. 14 (4). 593 р. DOI:10.3390/ani14040593.
  34. Chitosan film loaded with carbon dots and geraniol/hydroxypropy l-β-cyclodextrin inclusion complex: Simultaneous freshness preservation and quality monitoring of pork / X. Ding et al. Food Hy drocolloids. 2024. Р. 110–326. DOI:10.1016/j.food hyd.2024.110326.
  35. Fernandes Â.R., Rodrigues A.G., Cobrado L. Effect of prolonged exposure to disinfectants in the antimicrobial resistance profile of relevant microor ganisms: a systematic review. The Journal of hos pital infection. 2024. 151. Р. 45–59. DOI:10.1016/j.jhin.2024.04.017.
  36. Drewnowski A. Perspective: The Place of Pork Meat in Sustainable Healthy Diets. Advances in nutrition (Bethesda, Md.). 2024. 15 (5). Р. 100–213. DOI:10.1016/j.advnut.2024.100213.
  37. Gagaoua M., Suman S.P., Purslow P.P., Leb- ret B. The color of fresh pork: Consumers expectations, underlying farm-to-fork factors, myoglobin chemistry and contribution of proteomics to decipher the biochemical mechanisms. Meat science. 2023. 206. Р. 109–340. DOI:10.1016/j.meatsci. 2023.109340.
  38. Overuse of food-grade disinfectants threatens a global spread of antimicrobial-resistant bacteria / R.A. Wu et al. Critical reviews in food science and nutrition. 2024. 64 (19). Р. 6870–6879. DOI:10.1080/10408398.2023.2176814.
ДолученняРозмір
PDF icon lyasota_1_2025.pdf774.46 КБ