Ви є тут

Безпечність та якість сметани різних вітчизняних виробників і визначення її фальсифікації

На сучасному етапі в Україні молочна промисловість перебуває на досить високому рівні, хоча в порівнянні зі світовими стандартами за низкою показників не відповідає світовому рівню. Одним із основних завдань для України як члена СОТ і у зв’язку з перспективою її вступу до ЄС є узгодження національних нормативно-правових вимог з міжнародними в галузі безпечності та якості харчових продуктів. Мета дослідження − провести оцінювання безпечності та якості сметани, отриманої від різних вітчизняних виробників, а також визначити її фальсифікацію за загальноприйнятими методами та розробленими запатентованими експресними методами. Для реалізації мети дослідження використані аналітичні, органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні, токсикологічні та статистичні методи досліджень. Сметана, вироблена українськими молочними підприємствами за органолептичними показниками (зовнішній вигляд, колір, консистенція, запах, смак) та фізико-хімічними показниками (масова частка жиру, титрована кислотність, фосфатаза, температура під час зберігання) відповідала вимогам чинного національного стандарту України – ДСТУ 4418:2005. За виключенням сметани зразків № 1 і № 5 – вміст жиру знижений, відповідно 8,72±0,07 % і 9,10±0,95 % (за нормативів 15−40 %) та підвищена титрована кислотність (зразок № 1) − 109,0±1,43 °Т (за нормативів 60–100 °Т). За мікробіологічних випробувань сметани вміст життєздатних молочнокислих бактерій був значно меншим – від (1,16±0,21)х102 до (1,42±0,21)х103 КУО/г порівняно з нормативними показниками (1,0х107 КУО/г), що вказувало про значне зменшення обсіменіння продукту мікроорганізмами в результаті дотримання санітарно-гігієнічних вимог за виробництва сметани. Вміст бактерій групи кишкової палички (коліформи), бактерії роду Salmonella, бактерії виду Listeria monocytogenes, бактерії виду Staphylococcus aureus, дріжджів, пліснявих грибів у сметані відповідав нормативним вимогам чинного національного стандарту України – ДСТУ 4418:2005. Під час визначення фальсифікації продукції установлено наявність домішки крохмалю, натрію гідрокарбонату, лужних мийних засобів, пероксиду гідрогену, желатину, рослинних жирів у сметані виробників (зразки № 1 та № 5), у сметані інших виробників домішок не виявлено. Вміст тoкcичних елементів (важкі метали), мікотокcинів, антибіотиків тa гopмональних препаратів у сметані не перевищував гранично допустимого рівня (ГДР). Розроблені експресні та оптимізовані методики визначення фальсифікації сметани.

Ключові слова: молочна промисловість, харчовий продукт, сметана, органолептичні, фізико-хімічні, мікробіологічні, токсикологічні

  1. Яценко І., Бусол Л., Богатко Н. Гігієна молока і молочних продуктів: електронний посібник. Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти. 2020. www.nmcbook.com.ua. Розділ «Електронні посібники та підручники», підрозділ Ветеринарна медицина. URL:http://192.162.132.48:5000/MyWeb/manual/ vetmed/gigiena_moloka_i_molognux_ prodyktiv/golovna/Golovna.htm
  2. Богатко Н.М., Букалова Н.В., Сахнюк В.В. Методики контролювання показників безпечності та якості харчових продуктів тваринного та рослинного походження: методичні рекомендації для слухачів ІПНКСВМ та магістрів ФВМ. Біла Церква: Білоцерківдрук, 2017. 130 с.
  3. Яценко І.В., Богатко Н.М., Букалова Н.В. Гігієна молока і молочних продуктів. Частина 2. Гігієна молочних продуктів: підручник. Харків: «Діса плюс», 2016. 424 с.
  4. Богатко Н.М., Букалова Н.В., Сахнюк В.В. Особливості впровадження системи НАССР на м'ясо-, молоко- та рибопереробних підприємствах України: навч. посіб. Біла Церква, 2016. 283 с.
  5. Recent advances in the application of ultrasound in dairy products: Effect on functional, physical, chemical, microbiological and sensory properties / L.M. Carrillo-Lopez et al. Ultrason Sonochem, 2021. 73:105467. DOI:10.1016/j.ultsonch.2021. 105467.
  6. Богатко Н.М., Мазур Т.Г., Щуревич Г.П., Богатко Л.М. Ветеринарно-санітарний контроль виробництва молока і молочних продуктів у відповідності до міжнародних вимог: методичні рекомендації для слухачів ІПНКСВМ, студентів та магістрантів ФВМ. Біла Церква, 2012. 109 с.
  7. ДСТУ3662:2018. Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови. К.:ДП «УкрНДНЦ, 2019. 12 с.
  8. Скирда О.Є., Селютіна Г.А., Черевична Н.І. Визначення якості сметани різних виробників, що реалізується в супермаркетах міста Харкова. Інноваційні аспекти розвитку обладнання харчової і готельної індустрії в умовах сучасності: матеріали другої міжнар. наук.-практ. конференції: до 50-річчя Харківського держ. ун-ту харчування та торгівлі, 05−07 вересня 2017 р. / заг. ред. Г.В. Дейниченка; Харк. держ. ун-т харчування та торгівлі, Таврійський держ. агротехнологічний ун-т. Харків: ХДУХТ, 2017. С. 303−304.
  9. Seo C.W., Oh N.S. Rheological, physicochemical, microbiological, and aroma characteristics of sour creams supplemented with milk protein concentrate. Food Sci Anim Resour, 2023. 43 (3). P. 540−551. DOI:10.5851/kosfa.2023.e16.
  10. Implementation of food safety management systems along with other management tools (HAZOP, FMEA, Ishikawa, Pareto). The case study of Listeria monocytogenes and correlation with microbiological criteria / J.C. Lee et al. Foods, 2021. 13. 10 (9). 2169 p. DOI:10.3390/foods10092169.
  11. (ISO 11870:2000, IDT): ДСТУ ISO 11870:2007. Молоко і молочні продукти. Визначення масової частки жиру. Загальні рекомендації щодо використання методів із застосуванням жиромірів. К.: ДП «УкрНДНЦ, 2009. 27 с.
  12. The impacts ofacidophilic lactic acid bacteria on food and human health: A review of the current knowledge / M.A. Icer et al. Foods, 2023. 5. 12 (15). 2965 p. DOI: 10.3390/foods12152965.
  13. Довідник технолога молочного виробництва. Технологія та рецептури. Том 1. Харків: ГІОРД, 2018. 384 с.
  14. Крусь Г.Н., Шалигіна А.М., Храмців А.Г. Технологія молока і молочних продуктів / під ред. А.М. Шалигиної. К.: Колос, 2019. 455 с.
  15. ДСТУ 4418:2005. Сметана. Технічні умови. К.: Держспожив стандарт України, 2006. 12 с.
  16. Seo C.W. Rheological, Physicochemical, Microbiological, and Aroma Characteristics of Sour Creams Supplemented with Milk Protein Concentrate. Food Science Animal Resour, 2023. 43 (3). P. 540–551. DOI:10.5851/kosfa.2023.e16.
  17. Seo C.W. Effect of galactomannan addition on rheological, physicochemical, and microbial properties of cultured sour cream. Food Science Biotechnology, 2022. 31 (5). P. 571–577. DOI:10.1007/s10068-022- 01066-3.
  18. ДСТУ 7357:2013. Молоко та молочні продукти. Методи мікробіологічного контролювання. К.: Мінекономрозвитку України, 2014. 35 с.
  19. Технологія виробництва молочних продуктів. Молокопереробка. № 12. 2019. С. 46–48.
  20. High pressure and pasteurization effects on dairy cream / F. Machado et al. Foods, 2023. 12 (19). 3640 p. DOI:10.3390/foods12193640.
  21. Правила ветеринарно-санітарної експертизи молока і молочних продуктів та вимог щодо їх реалізації. Затв. Держ. департаментом вет. медицини. Наказ № 49 від 20.04. 2004 р.; зареєстр. в Мін’юсті України від 07.05. 2004 р. за № 579/9178.
  22. Цибульска С.А. Функціональні продукти. Молочна справа. 2020. № 7. С. 7–9.
  23. Safety and quality of milk and milk products in Senegal-A Review / C. Leone et al. Foods, 2022. 11 (21). 3479 p. DOI:10.3390/foods11213479.
  24. Ветеринарно-санітарна експертиза молока і молочних продуктів в Україні: навч.-метод. посібн. / І.В. Яценко та ін.; за ред. професора І.В. Яценка. Харків: Еспада, 2013. 384 с.
  25. ISO/IEC Guide 73. Risk management – Vocabulary – Guidelines for use in standards. Управління ризиками: словник настанови щодо використання стандарту.
  26. National Advisory Committeeon Microbiological Criteriafor Foods. NACMCF. us. Система аналізу небезпечних чинників та критичні точки контролю, 1992 NACMCF.
  27. Codex Alimentarius documents: Codex Alinorm 03/13 AAppendix II (atstep 8 of the procedure) and CAC/RCP1. 1969 (Rev.3.1997). 29 р.
  28. Шульга Н.М., Млечко Л.А. Вади сметани. Молочна індустрія. 2019. №3. С. 24–26.
  29. Bacterial starter cultures induce suitable changes in milk / G. Bahrami et al. Dairy Res. 2020. Vol. 87 (4) P. 469−473. DOI:10.1017/S0022029920001053.
  30. Effect of moderate thermal treatments on theinactivation of a strain of Listeria monocytogeneand physicochemical properties of / A. Hernández et al. Velasco Food Sci TechnolInt. 2020. Vol. 26 (6). P. 535−548. Doi:10.1177/1082013220913357.
  31. Detection of aflatoxin M1 in milk, cheese and sourcreamsamples from Costa Rica using enzymeassisted extraction and HPLC / G. Chavarría et al. Food Addit Contam Part B Surveill. 2015. Vol. 8 (2). P. 128−135. DOI:10.1080/ 19393210.2015.1015176.
  32. Probiotics in the dairy industry-Advances and opportunities / J. Gao et al. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2021. Vol. 20 (4). P. 3937−3982. DOI:10.1111/1541-4337.12755.
  33. Aryana K.J., Olson D.W. Yogurt and other cultured dairy products. J Dairy Sci. 2017. Vol. 100 (12). P. 9987−10013. DOI:10.3168/jds.2017−12981.
  34. Danylenko S. The effects of thickener supon the viscous properties of sourc ream with a low fat content. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2020. Vol. 19 (3). P. 359−368. DOI:10.17306/J.AFS.0836.
  35. Study of fat content in dairy products. Taxation of the fat content of foods for reducing their consumption and preventing obesity or other adverse health outcomes / Hachimi et al. L. Database Syst Rev. 2020. Vol. 9. 12415 p. DОI:10.1002/14651858.
  36. Cholesterol determination in foods: Comparison / T.G. Albuquerque et al. Food Chem. 2016. Vol. 193. P. 18−25. DOI:10.1016/j.foodchem.2014.09.109.
  37. The idea of fat in food products / S. Lhachimi et al. Cochrane Database Syst Rev. 2020. 9 (9):CD012415. DOI:10.1002/14651858.
  38. Diabetology / L.M. O'Connor et al. Qualityofdairy products. 2019. 57 (5). P. 909–917. DOI:10.1007/s00125-014-3176-1.
  39. Богатко Н.М., Чичерін М.С., Яценко І.В., Сердюков Я.К. Спосіб визначення фальсифікації сметани та вершків натрію гідрокарбонатом із застосуванням розолової кислоти: пат. 118244 України, МПК G01N 33/04 (2006.01). № u 2017 02183; заявл. 09.03. 2017; опубл. 25.07. 2017, Бюл. № 14. 4 с.
  40. Богатко Н.М., Богатко Л.М., Букалова Н.В., Лясота В.П., Бахур Т.І., Забарна І.В. Спосіб визначення фальсифікації молочних продуктів гідрокарбонатом натрію із застосуванням хромового темно-синього. Патент № 132360 України, МПК G01N 33/04 (2006.01). № u 2018 09093; заявл. 03.09. 2018; опубл. 25.02. 2019, Бюл. № 4. 4 с.
  41. Богатко Н.М., Богатко А.Ф., Мазур Т.Г., Саморай М.М., Утеченко М.В., Дудус Т.В. Спосіб визначення фальсифікації сметани і вершків лужними мийними засобами за використання бромтимолового синього: пат. України № 153117, МПКG01N33/04(2006.01). № u202203317; заявл. 09.09. 2022; опубл. 24.05. 2023, Бюл. № 21. 4 с.
  42. Богатко Н.М., Богатко А.Ф., Мазур Т.Г., Утеченко М.В., Мягка К.С., Зоценко В.М. Спосіб визначення фальсифікації сметани і вершків пероксидом гідрогену: пат. України № 152945, МПК G01N 33/04(2006.01). № u2022 03314; заявл. 09.09.2022; опубл. 03.05. 2023, Бюл. № 18. 4 с.
  43. Богатко Н.М., Богатко Л.М., Букалова Н.В., Приліпко Т.М. Спосіб визначення фальсифікації сметани желатином: пат. 116523 України, МПК G01N 33/04 (2006.01). № u2016 12240; заявл. 02.12. 2016; опубл. 25.05. 2017, Бюл. № 10. 3 с.
  44. Богатко Н.М., Богатко А.Ф., Букалова Н.В., Приліпко Т.М., Дудус Т.В., Мягка К.С. Спосіб визначення фальсифікації сметани і вершків рослинними оліями: пат. № 152946 України, МПКG01N33/04(2006.01). № u202203316; заявл. 09.09.2022; опубл. 03.05. 2023, Бюл. № 18. 4 с.
  45. Klopotenko V.S. Methods of falsification and identification of sour cream. Collection of scientific works of young scientists, graduate students and students. Odesa: ONAKHT, 2016. P. 301−303.
  46. Skochko A. Research of physical and chemical parameters of sour cream quality. Collection of scientific works of young scientists, graduate students and students. "Young science 2015". Zaporizhzhia. 2015. Vol. 1. P. 189−190.
ДолученняРозмір
PDF icon lyasota_1_2024.pdf500.75 КБ