Ви є тут

Удосконалення методики виділення пробіотичних культур зі свіжовідкачаного меду

Дослідження пробіотичних мікроорганізмів, виділених з меду бджолиного, останнім часом набуло значного поширення в світі і становить значний інтерес як для профілактики та лікування захворювань бджіл, так і як джерело пробіотиків для конструювання препаратів, корисних для людини і тварин. Однак, не було проведено досліджень з вивчення тривалості зберігання пробіотичних бактерій в меді після його відкачування зі стільників. Проведено дослідження трьох видів меду (акацієвий, соняшниковий та різнотрав’я) з визначення інтенсивності росту пробіотичних бактерій на першу, другу, третю та четверту добу після відкачування, а також після зберігання меду впродовж 6 місяців у запечатаних стільниках. Проби меду готували у розведенні з МРС-бульйоном, висівали на тверде поживне середовище, облік результатів проводили через 48 годин за підрахунку колоній різних видів. Виділені культури характеризували за культурально-морфологічними та біохімічними властивостями. Встановлено, що бактерії виділяються впродовж перших 3-х діб після відкачування меду, натомість на 4-ту добу зберігання ріст пробіотичних бактерій відсутній, що свідчить про неможливість їх отримання. Доведено перспективу використання меду різного ботанічного походження для виділення пробіотичних бактерій. Дослідження меду, що зберігався в запечатаних стільниках впродовж 6-ти місяців, підтвердило гіпотезу про те, що бактерії нормофлори, які мають пробіотичні властивості, зберігаються в стільниках впродовж тривалого часу і такий мед можна застосовувати для їх виділення, ідентифікації та подальшого використання. У процесі дослідження вдосконалено та відпрацьовано методику виділення бактерій нормофлори кишківника бджіл, а саме Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum та Enterococcus faecium зі свіжовідкачаного меду.

Ключові слова: нормофлора, пробіотичні бактерії, свіжовідкачаний мед, Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Enterococcus faecium.

  1. 1.Wu M.,Sugimura Yu.,Taylor D. M.,Yoshiyama M. Honeybee Gastrointestinal Bacteria for Novel and Sustainable Disease Control Strategies. Journal of Developments in Sustainable Agriculture. 2013. Vol. 8. Issue 2. P. 85–90. DOI:10.11178/jdsa.8.85
  2. Fowler A. E., Irwin R.E., Adler L.S. Parasite defense mechanisms in bees: behavior, immunity, antimicrobials, and symbionts. Emerging Topics in Life Sciences. 2020. Vol. 4. Issue 1. P. 59–76. DOI:10.1042/ ETLS20190069
  3. Kwong W.K., Moran A.N. Gut microbial communities of social bees. Nature reviews. Microbiology. 2016. Vol. 14. P. 374–384. DOI:10.1038/nrmicro.2016.43.
  4. Endo A., Salminen S. Honeybees and beehives are rich sources for fructophilic lactic acid bacteria. Systematic and applied microbiology. 2013. Vol. 36. Issue 6. P. 444–448. DOI:10.1016/j.syapm.2013.06.002
  5. Lactobacillus apinorum sp. nov., Lactobacillus mellifer sp. nov., Lactobacillus mellis sp. nov., Lactobacillus melliventris sp. nov., Lactobacillus kimbladii sp. nov., Lactobacillus helsingborgensis sp. nov. and Lactobacillus kullabergensis sp. nov., isolated from the honey stomach of the honeybee Apis mellifera / T. C. Olofsson et al. International journal of systematic and evolutionary microbiology. 2014. Vol. 64. Part 9. P. 3109–3119. DOI:10.1099/ijs.0.059600-0
  6. Killer J., Dubná S., Sedláček I., Švec P. Lactobacillus apis sp. nov., from the stomach of honeybees (Apis mellifera), having an in vitro inhibitory effect on the causative agents of American and European foulbrood. International journal of systematic and evolutionary microbiology. 2014. Vol. 64. Issue 1. P. 152– 157. DOI:10.1099/ijs.0.053033-0
  7. Updated list of QPS-recommended microorganisms for safety risk assessments carried out by Efsa / E. B. Panel et al. Zenodo, 2023. DOI:10.5281/zenodo.7554079
  8. Adedokun S. A., Jaynes P., Payne R. L., Todd J. Applegate. Standardized Ileal Amino Acid Digestibility of Corn, Corn Distillers' Dried Grains with Solubles, Wheat Middlings, and Bakery By-Products in Broilers and Laying Hens. Poultry science. 2014. Vol. 94. Issue 10. P. 2480–2487. DOI:10.3382/ps/pev226
  9. Strategies to increase the hygienic and economic value of fresh fish: Biopreservation using lactic acid bacteria of marine origin / B. Gómez-Sala et al. International journal of food microbiology. 2016. Vol. 223. P. 41–49. DOI:10.1016/j. ijfoodmicro.2016.02.005
  10. Lactic Acid Bacteria as Antimicrobial Agents: Food Safety and Microbial Food Spoilage Prevention / S. A. Ibrahim et al. Foods. Vol. 10. Issue 12. 3131 p. DOI:10.3390/foods10123131
  11. Видоспецифічність пробіотичних засобів для бджіл / Г. В. Постоєнко та ін. Науково-виробничий журнал "Бджільництво України". Вип. 1. № 10. С. 40–45.DOI:10.46913/beekeepingjournal.2022.10.06
  12. Isolation and identification of lactic acid bacteria from the intestinal tracts of honey bees, Apis mellifera L., in Egypt / H. M. Elzeini et al. Journal of Apicultural Research. 2021. Vol. 60. Issue 2. P. 349–357. DOI:10.1080/00218 839.2020.1746019
  13. Extensive intra-phylotype diversity in lactobacilli and bifidobacteria from the honeybee gut / K. M. Ellegaard et al. BMC genomics, 2015. Vol. 16. Issue 1. 284 p. DOI:10.1186/s12864-015-1476-6
  14. Evaluation of different bacterial honey isolates as probiotics and their efficient roles in cholesterol reduction/ N. O. Abdelsamad et al. World Journal of Microbiology and Biotechnology. 2022. Vol. 38. 106 p. DOI:10.1007/s11274-022-03259-8
  15. Isolation and characterization of the lactobacillus strain from honey and its probiotic properties / M. E. Goli Mehdi Abadi et al. Iranian journal of microbiology. 2023. Vol. 15. No 3. P. 439–447. DOI:10.18502/ ijm.v15i3.12905
  16. Lashani E., Davoodabadi A., Soltan Dallal M. M. Some probiotic properties of Lactobacillus species isolated from honey and their antimicrobial activity against foodborne pathogens. Veterinary research forum: an international quarterly journal. Vol. 11. Issue 2. P. 121–126. DOI:10.30466/vrf.2018.90418.2188
  17. Tajabadi N., Mardan M., Abdul Manap M. Y., Mustafa S. Molecular identification of Lactobacillus spp. isolated from the honey comb of the honey bee (Apis dorsata) by 16S rRNA gene sequencing. Journal of Apicultural Research. Vol. 52. Issue 5. P. 235–241. DOI:10.3896/IBRA.1.52.5.10
  18. Feizabadi F., Sharifan A., Tajabadi N. Isolation and identification of lactic acid bacteria from stored Apis mellifera honey. Journal of Apicultural Research. 2021. Vol. 60. Issue 3. P. 421–426. DOI:10.1080/0021 8839.2020.1765490
  19. Виділення, ідентифікація та характеристика пробіотичних культур з меду бджолиного / О.І. Гордієнко та ін. Науково-виробничий журнал "Бджільництво України. 2022. Вип. 1. № 6. DOI:10.46913/ Beekeepingjournal.2021.6.01
  20. ДСТУ 8684:2016 Мед і продукти бджільництва. Готування проб і розведень для мікробіологічного досліджування. Чинний від 1.10.2017. Київ: Держстандарт України, 2017. 13 с.
  21. Strain-level diversity of commercial probiotic isolates of Bacillus, Lactobacillus, and Saccharomyces species illustrated by molecular identification and phenotypic profiling / J. M. Ansari et al. PloS one, 2019. Vol. 14. Issue 3. e0213841. DOI:10.1371/journal. pone.0213841
  22. Advances in Chemical and Biological Methods to Identify Microorganisms-From Past to Present / R. Franco-Duarte et al. Microorganisms, 2019. Vol. 7. Issue 5. 130 p. DOI:10.3390/microorganisms7050130
  23. Shigwedha N., Ji L. Bifidobacterium in Human GI Tract: Screening, Isolation, Survival and Growth Kinetics in Simulated Gastrointestinal Conditions [Internet]. Lactic Acid Bacteria - R & D for Food, Health and Livestock Purposes. InTech. 2013. DOI:10.5772/50457
  24. Identification of Lactobacillus plantarum, Lactobacillus pentosus and Lactobacillus fermentum from honey stomach of honeybee / N. Tajabadi et al. Brazilian Journal of Microbiology. 2013. Vol. 44. Issue 3. P. 717–722. DOI:10.1590/ S1517- 83822013000300008
  25. Enterococcus faecium isolated from healthy dogs for potential use as probiotics / K. A. Abd El-Razik et al. Bulgarian Journal of Veterinary Medicine. 2020. Vol. 23. No 2. P. 197–205. DOI:10.15547/bjvm.2213
  26. Alberoni D., Gaggìa F., Baffoni L., Di Gioia D. Beneficial microorganisms for honey bees: Problems and progresses. Applied Microbiology and Biotechnology. 2016. Vol. 100. P. 9469–9482. DOI:10.1007/s00253- 016-7870-4
  27. Mustar S., Nurliayana I. A Sweeter Pill to Swallow: A Review of Honey Bees and Honey as a Source of Probiotic and Prebiotic Products. Foods, 2022. Vol. 11. Issue 14. 2102 p. DOI:10.3390/foods11142102
  28. Antimicrobial Activity against Paenibacillus larvae and Functional Properties of Lactiplantibacillus plantarum Strains: Potential Benefits for Honeybee Health / M. Iorizzo et al. Antibiotics. 2020. Vol. 9. Issue 8. 442 p. DOI:10.3390/ antibiotics9080442
  29. Raymann K., Moran N. A. The role of the gut microbiome in health and disease of adult honey bee workers. Current opinion in insect science. 2018. Vol. 26. P. 97–104. DOI:10.1016/j.cois.2018.02.012
  30. Fructose-rich niches traced the evolution of lactic acid bacteria toward fructophilic species / P. Filannino et al. Critical reviews in microbiology. 2019. Vol. 45. Issue 1. P. 65–81. DOI:10.1080/104084 1X.2018.1543649
  31. Royan M. Mechanisms of Probiotic Action in the Honeybee. Critical reviews in eukaryotic gene expression. 2019. Vol. 29. Issue 2. P. 95–103. DOI:10.1615/CritRevEukaryotGeneExpr.2019025358
  32. Ramos O. Y., Marina Basualdo M., Libonatti C., Vega M. F. Current status and application of lactic acid bacteria in animal production systems with a focus on bacteria from honey bee colonies. Journal of applied microbiology. 2020. Vol. 128. Issue 5. P. 1248–1260. DOI:10.1111/jam.14469
  33. Kwong W. K., Mancenido A. L., Moran N. A. Immune system stimulation by the native gut microbiota of honey bees. Royal Society open science. 2017. Vol. 4. Issue 2. 170003. DOI:10.1098/rsos.170003
  34. Janashia I., Rabesona H., Hwanhelm N., Choiset Y. Protection of honeybee Apis mellifera by its endogenous and exogenous lactic flora against bacterial infections. Annals of Agrarian Science. 2016. Vol. 14. Issue 3. P. 1–5. DOI:10.1016/ j.aasci.2016.07.002
  35. Rokop Z. P., Horton M.A., Newton I. L. Interactions between Cooccurring Lactic Acid Bacteria in Honey Bee Hives. Applied and environmental microbiology. 2015. Vol. 81. Issue 20. P. 7261–7270. DOI:10.1128/AEM.01259-15
  36. Lactic acid bacterial symbionts in honeybees - an unknown key to honey's antimicrobial and therapeutic activities / T. C. Olofsson et al. International wound journal. 2016. Vol. 13. Issue 5. P. 668–679. DOI:10.1111/iwj.12345
  37. Antagonistic Activity against Ascosphaera apis and Functional Properties of Lactobacillus kunkeei Strains / M. Iorizzo et al. Antibiotics. 2020. Vol. 9. Issue 5. 262 p. DOI:10.3390/antibiotics9050262
  38. Saccharide breakdown and fermentation by the honey bee gut microbiome / F. J. Lee et al. Environmental microbiology. 2015. Vol. 17. Issue 3. P. 796– 815. DOI:10.1111/1462-2920.12526
ДолученняРозмір
PDF icon postoienko_2_2023.pdf472.91 КБ